DOQ

4 op de 10 Nederlandse ziekenhuizen rookvrij

Het aandeel ziekenhuizen dat rookvrij is, ligt inmiddels op 41%. Dit blijkt uit de voortgangsmeting gedaan onder de leden van de NVZ (peildatum 31 december).

Bij de start van het Nationaal Preventieakkoord in 2018 was nog maar 9,5% van de ziekenhuizen rookvrij. In het preventieakkoord is afgesproken dat in 2025 alle ziekenhuizen in Nederland rookvrij zijn.

Roken draagt niet bij aan het herstel van ziekte en past niet in een gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Het faciliteren van roken door rookplekken aan te bieden op het ziekenhuisterrein, vinden ziekenhuizen niet passen bij hun taak als zorgaanbieder.

Roken draagt niet bij aan het herstel van ziekte en past niet in een gezonde leefstijl. Niet alleen zorgen ziekenhuizen voor een rookvrije omgeving voor patiënten en medewerkers, ook besteden ze aandacht aan ondersteuning van patiënten met een tabaksverslaving en het aanbieden van, of doorverwijzen, naar stoppen-met-roken zorg.

(Foto: Pixabay)

Rookvrije zorg

“Er valt grote gezondheidswinst te behalen als het aantal rokers in Nederland keldert. Winst voor het individu én voor de samenleving”, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. “Zorgverleners worden dagelijks in de spreekkamer geconfronteerd met de gevolgen van tabaksverslaving. Voor hen ligt er een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van rookgedrag, helaas vaak als brenger van slecht nieuws. De weg naar rookvrije zorg en een rookvrije generatie vraagt om sector-overstijgende samenwerking. Het commitment vanuit ziekenhuizen is er, dat zien we aan het percentage instellingen dat zegt: wij werken aan rookvrije zorg. Een sterk signaal.”

“Zorgverleners worden dagelijks in de spreekkamer geconfronteerd met de gevolgen van tabaksverslaving”

Rookoverlast

De weg naar een rookvrije omgeving is niet altijd gemakkelijk. Dit blijkt uit de ervaringen van de ziekenhuizen die al rookvrij zijn. Zo verplaatst de groep rokers zich naar de randen van de ziekenhuisterreinen, waar de gemeentegrond start. Dit veroorzaakt rookoverlast voor omwonenden, en extra afval door achtergelaten sigarettenpeuken. Rookvrij worden is dan ook niet alleen een onderwerp voor ziekenhuizen, maar vraagt om een lokale aanpak. Voorbeelden daarvan zijn de samenwerkingsafspraken in Nijmegen, Rotterdam en de Achterhoek waar gemeenten, zorginstellingen, GGD-instellingen, scholen en bedrijven samen werken aan een rookvrije generatie.  


Ruim 70 organisaties ondertekenden het Nationaal Preventieakkoord met als doel een gezonder Nederland. De NVZ tekende namens haar achterban die bestaat uit 64 algemene ziekenhuizen en 39 categorale instellingen: zorgaanbieders die gespecialiseerd zijn in één type zorg zoals revalidatie-instellingen of dialysecentra. 

Bron: NVZ-Ziekenhuizen

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx