5 tips van dr. Van Eijsden bij ernstig ziek kind: ‘Juist goed als ouders zich concentreren op veilige omgeving voor hun kind’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 juni 2019

Een kind met een ernstige aandoening? De logische en natuurlijke impuls van vrijwel iedere ouder is zoveel mogelijk in het ziekenhuis te zijn en alles te willen weten over de medische ontwikkelingen. Vanwege die ‘hospitalisering’ dreigen vader en moeder volgens Pieter van Eijsden weleens hun belangrijkste taak over het hoofd te zien: de levenssfeer van hun zoon of dochter beschermen. De neurochirurg uit het UMC Utrecht stelde daarom voor zichzelf vijf regels op die aan bod komen tijdens zijn gesprekken met ouders.

“’Dokter, wat betekent het dat die lijn op de monitor licht daalt? Dokter, wat is de ideale bloedsuikerwaarde?’ Regelmatig ontmoette ik ouders van kinderen met een ernstige aandoening die de hele dag aan het ziekenhuisbed zaten en zich met dit soort vragen bezighielden”, vertelt neurochirurg Pieter van Eijsden. “Natuurlijk, het is belangrijk om als vader of moeder betrokken te zijn bij je zieke kind, maar naar mijn mening stellen sommige ouders de verkeerde prioriteit als zij zich druk maken over bij wijze van spreken de vorm van de T-top op een ECG.”

Neurochirurg dr. Pieter van Eijsden

“Het is goed dat ouders zich juist concentreren op een goede, veilige en vertrouwde omgeving voor hun kind, ook ná het ziekenhuisverblijf. Het belang hiervan is onder meer aangetoond bij kinderen met ernstige epilepsie van wie een complete hersenhelft is verwijderd. Hun herstel is meer afhankelijk van de omgeving dan van de ernst van de medische aandoening.”

Uit de bubbel komen

“In de loop der jaren heb ik dit thema een steeds grotere rol gegeven in mi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel