6 miljoen euro voor onderzoek darmkanker en hart- en vaatziekten

mm
redactie
Redactioneel,
15 april 2020

De teams van darmkanker en hart-en vaatziekten van het Catharina Ziekenhuis ontvangen beide van ZonMW subsidies van 3 miljoen voor complexe zorg.

Op gebied van darmkanker speelt het Catharina Ziekenhuis internationaal al meer dan 20 jaar een leidende rol. Het behandelteam ‘complexe darmkanker’ ziet de landelijke bijdrage van 3 miljoen daarom als beloning voor de inspanningen van de afgelopen jaren. Met deze subsidie kunnen nieuwe artsen en verpleegkundigen worden opgeleid en getraind en kan meer baanbrekend onderzoek worden uitgevoerd. Omdat het nadrukkelijk ook de bedoeling van de subsidie is dat heel Nederland hiervan mee profiteert, is door het Catharina Ziekenhuis een landelijk netwerk opgericht, waardoor ook academische ziekenhuizen aan kunnen haken bij nieuwe ontwikkelingen.

onderzoek

Darmkanker

Er worden vier grote onderzoeken opgestart, die de zorg voor patiënten met darmkanker blijvend gaan veranderen. Er worden innovatieve behandelingen ingezet om aan de ene kant de kans op genezing te verhogen en aan de andere kant onnodige, ingrijpende operaties te voorkomen. Doel is om patiënten een betere prognose en een betere kwaliteit van leven te geven. Maar ook afzien van ingrijpende operaties als de tumor op een andere manier behandeld kan worden; dat staat centraal in het project complexe darmkanker.

Hart- en vaatziekten

Ook het Catharina Hart- en Vaatcentrum omarmt de subsidie. Met deze 3 miljoen euro kan het centrum onderzoek doen naar technologische innovaties en beslissingsondersteuning op basis van kunstmatige intelligentie. Met name op het gebied van preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing bij 3 veelvoorkomende hartaandoeningen: verstopte kransslagaderen, vernauwde hartklep en boezemfibrilleren.  Op deze manier komen specialisten tot de beste aanpak voor elke, individuele patiënt. Dit gebeurt in een regionaal samenwerkingsverband, waarin het Catharina ziekenhuis met o.a. de TU/e optrekt, genaamd e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Bron: Catharina Ziekenhuis
, , ,
Deel dit artikel