DOQ

6 miljoen euro voor onderzoek darmkanker en hart- en vaatziekten

De teams van darmkanker en hart-en vaatziekten van het Catharina Ziekenhuis ontvangen beide van ZonMW subsidies van 3 miljoen voor complexe zorg.

Op gebied van darmkanker speelt het Catharina Ziekenhuis internationaal al meer dan 20 jaar een leidende rol. Het behandelteam ‘complexe darmkanker’ ziet de landelijke bijdrage van 3 miljoen daarom als beloning voor de inspanningen van de afgelopen jaren. Met deze subsidie kunnen nieuwe artsen en verpleegkundigen worden opgeleid en getraind en kan meer baanbrekend onderzoek worden uitgevoerd. Omdat het nadrukkelijk ook de bedoeling van de subsidie is dat heel Nederland hiervan mee profiteert, is door het Catharina Ziekenhuis een landelijk netwerk opgericht, waardoor ook academische ziekenhuizen aan kunnen haken bij nieuwe ontwikkelingen.

onderzoek

Darmkanker

Er worden vier grote onderzoeken opgestart, die de zorg voor patiënten met darmkanker blijvend gaan veranderen. Er worden innovatieve behandelingen ingezet om aan de ene kant de kans op genezing te verhogen en aan de andere kant onnodige, ingrijpende operaties te voorkomen. Doel is om patiënten een betere prognose en een betere kwaliteit van leven te geven. Maar ook afzien van ingrijpende operaties als de tumor op een andere manier behandeld kan worden; dat staat centraal in het project complexe darmkanker.

Hart- en vaatziekten

Ook het Catharina Hart- en Vaatcentrum omarmt de subsidie. Met deze 3 miljoen euro kan het centrum onderzoek doen naar technologische innovaties en beslissingsondersteuning op basis van kunstmatige intelligentie. Met name op het gebied van preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing bij 3 veelvoorkomende hartaandoeningen: verstopte kransslagaderen, vernauwde hartklep en boezemfibrilleren.  Op deze manier komen specialisten tot de beste aanpak voor elke, individuele patiënt. Dit gebeurt in een regionaal samenwerkingsverband, waarin het Catharina ziekenhuis met o.a. de TU/e optrekt, genaamd e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center).

Bron: Catharina Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx