Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
80-plussers met licht verminderde werking schildklier hebben geen baat bij pillen
Het slikken van schildklierhormoon heeft geen effect op de kwaliteit van leven van 80-plussers met een licht verminderde werking van de schildklier. Dit blijkt uit een uitgebreide internationale studie van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten zijn woensdag 30 oktober gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Tot op heden was het onduidelijk of behandeling van een verminderde schildklierwerking met schildklierhormoon zinvol is bij 80-plussers. “In deze internationale studie, met deelnemers uit heel Nederland, Cork (Ierland), Bern (Zwitserland) en Glasgow (Verenigd Koninkrijk), hebben we in totaal 246 personen van 80 jaar en ouder gevolgd met een licht verminderde schildklierwerking”, vertelt Robert Du Puy, arts-onderzoeker en huisarts in opleiding van het LUMC. De studie is inmiddels online beschikbaar op de website van het JAMA.
Geen verschil tussen behandeling schildklierhormoon en placebo
De deelnemers slikten minimaal een jaar lang schildklierhormoon of een placebo. Vervolgens is gekeken of er verschillen waren tussen beide groepen in de kwaliteit van leven. Denk hierbij aan dagelijks functioneren, de werking van het geheugen en bijwerkingen. Tussen de testgroepen zijn geen verschillen aangetroffen. De studie sluit aan op eerder Europees onderzoek uit 2017. Daaruit bleek al dat veel ouderen boven de 65 jaar met licht verminderde schildklierwerking geen baat hebben bij behandeling met schildklierhormoon.
Zeldzame studie bij ouderen thuis
Bij het onderzoek is gekeken naar de kwaliteit van leven die de patiënten zelf rapporteren. “De deelnemers in deze studie zijn gemiddeld 85 jaar oud. We weten dat veel ouderen op die leeftijd de kwaliteit van leven belangrijker vinden dan de lengte van het leven”, vertelt prof. dr. Jacobijn Gussekloo. Voor gerandomiseerde klinische studies worden zelden alleen mensen van boven de 80 jaar uitgenodigd. “Ouderen kunnen bijvoorbeeld door mobiliteitsproblemen lastig naar een studiecentrum komen. Daarom hebben we voor deze studie alle Nederlandse deelnemers thuis bezocht”, legt Simon Mooijaart uit. Hij is hoofdonderzoeker en internist-ouderengeneeskunde in het LUMC.
Medicatie kan wel zinvol zijn bij veel of zware klachten
Als de werking van de schilklier sterk verminderd is, of als er veel klachten zijn, dan kan behandeling met schildklierhormoon wel positief effect hebben. Patiënten die willen stoppen met een medicijn moeten daarom altijd eerst een arts raadplegen. Een studie om te kijken of schildklierhormoon bij meerdere klachten veilig gestopt kan worden is in de maak.
Internationale samenwerking
De 80-plus Schildklierstudie is uitgevoerd door het Instituut voor Evidence-based Medicine voor Ouderen en gefinancierd door ZonMW. Binnen de studie werkten onderzoekers uit het Erasmus MC, UMC Groningen, Amsterdam UMC (locatie AMC) en het LUMC samen met internationale partners binnen de TRUST-studie. Deze wordt gefinancierd door de EU-FP7, waar Bern University, Cork University, Glasgow University, Kopenhagen University en het LUMC onderdeel van zijn.