Aangepast doseren van immuuntherapie geeft reductie CO2-uitstoot
Redactioneel
12 februari 2025
Door twee immuuntherapieën pembrolizumab en nivolumab aangepast te doseren, treedt niet alleen een kostenbesparing op, maar ook een substantiële reductie van de CO2-uitstoot. Dat laatste blijkt uit een recente studie in The Lancet Planetary Health. Eerste auteur van deze studie is apotheker Ruben Malmberg, onderzoeker in het Erasmus MC Rotterdam. In dit interview licht hij dit onderzoek toe.
“De vergrijzing is een grote uitdaging in de zorg, de zorgkosten stijgen en de zorgcapaciteit staat onder druk. Daarnaast groeit het bewustzijn dat geneesmiddelen substantieel bijdragen aan de CO2-uitstoot van de gezondheidszorg. Willen we het Parijsakkoord uit 2016 goed naleven, dan zullen we daar wel serieus naar moeten kijken”, zo schetst Malmberg de aanleiding van de studie. Hierin berekende hij de CO2-uitstoot van twee immuuntherapieën die onder andere bij niet-kleincellige longkanker en melanoom worden ingezet: pembrolizumab en nivolumab. Ook keek hij in welke mate aangepast doseren bijdraagt aan reductie van de CO2-uitstoot.
“Door te gaan doseren op het gewicht van de patiënten konden we de verbruikte hoeveelheid flink reduceren”
Apotheker Ruben Malmberg
Doseren op gewicht
De genoemde twee immuuntherapieën zijn heel effectief en breed inzetbaar, maar ze zijn erg duur en slokken een groot deel van het geneesmiddelenbudget van het ziekenhuis op, zegt Malmberg. “Enkele jaren geleden hebben we gekeken of we met het aanpassen van de dosering de koste
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: