DOQ

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle ziekenhuispatiënten is bij opname ondervoed. De aanpak daarvan zou multidisciplinair moeten gebeuren, stellen diëtisten Emma Koster en Wesley Visser van het Erasmus MC in Rotterdam. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Ondervoeding uit zich in het verlies van spiermassa en daarmee spierkracht. Dat leidt tot een langere opnameduur, lagere kwaliteit van leven en een grotere kans op overlijden. “Bij veel patiënten is ondervoeding niet direct te zien”, vertelt Visser (afd. nierdialyse). “Als het wél zichtbaar is, is de patiënt al ver in het proces van ondervoeding. Ook patiënten zelf weten vaak niet dat zij ondervoed zijn omdat veel mensen denken dat zij wel genoeg reserves hebben.” Door overgewicht of oedemen kan het lastig zijn om ondervoeding in te schatten, weet Koster (team DarmRevalidatie en kinder-IC, Sophia Kinderziekenhuis). “In het ziekenhuis zit een patiënt middenin een ziekteproces, dan is het juist belangrijk om spiermassa en spierkracht te behouden.”

“Door ondervoeding is er minder snel herstel na een operatie, langere opnameduur en risico op infectie”

Diëtiste Emma Koster

Verstoorde balans

De oorzaak van ondervoeding is een verstoorde balans tussen de behoefte aan voedingsstoffen, en de inname en het benutten daarvan. Ook bewegen speelt een belangrijke rol in dit geheel, licht Visser toe. “Veel mensen bewegen sowieso te weinig, zeker als zij ziek zijn. Als je niet beweegt neemt spierweefsel af, en tegelijk zijn spieren minder in

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »