DOQ

Aanpak sepsis kan in de toekomst persoonlijker

“Sepsis is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd en op de IC zelfs doodsoorzaak nummer één. Maar eigenlijk weten we nog maar weinig van dit ziektebeeld”, vertelt assistent-professor Matthijs Kox aan het Radboudumc in Nijmegen. “Inmiddels is wel bekend dat het een heterogeen ziektebeeld is. We denken daarom dat patiënten baat hebben bij een persoonlijkere aanpak.” Maar hoe weten we wie welke behandeling nodig heeft?

 “Lang hebben we gedacht dat sepsis een homogeen syndroom is dat bij iedereen op dezelfde manier behandeld kan worden. Sepsis neemt echter verschillende verschijningsvormen aan. Bij sommige mensen overreageert het immuunsysteem, waardoor organen zoals de nieren beschadigd raken. Bij anderen is het immuunsysteem juist helemaal verlamd, waardoor het zijn werk niet meer doet en opportunistische ziekteverwekkers vrij spel hebben”, vertelt Matthijs Kox. “Maar het beeld is niet zwart-wit. Het kan namelijk ook nog in de loop van de tijd binnen een patiënt veranderen. Daarbij heeft een patiënt bijvoorbeeld eerst een extreem hardwerkend immuunsysteem, wat een week later ineens helemaal plat ligt en niks meer doet.”

“De medicijnen zijn er, dat is het probleem niet.”

Assistent-professor Matthijs Kox

Te laat

“Het lastige is dat we aan een patiënt niet kunnen zien wat er zich vanbinnen afspeelt”, legt Kox uit. We zien niet of het immuunsysteem te hard werkt of dat het verlamd is. “En als we dat wel zien, bijvoorbeeld aan het optreden van een opportunistische schimmelinfectie, dan zijn we te laat”.
De status van het immuunsysteem is cruciaal als het gaat om de keuze voor medicijnen. “Die medicijnen zijn er”, aldus Kox. “Dat is het probleem niet. We moeten alleen op de een of andere manier kunnen meten hoe het immuunsysteem ervoor staat, zodat we patiënten meer kunnen bieden dan antibiotica en ondersteunende therapieën zoals beademing of nierdialyse.”

Biomarkers en klinische kenmerken

In een recente publicatie in The Lancet Respiratory Medicine bespreken Kox en zijn collega’s hoe de status van het immuunsysteem beter in kaart kan worden gebracht. “Er zijn wel verschillende biomarkers”, legt Kox uit. “HLA-DR bijvoorbeeld, is een marker die in het Radboudumc wordt gebruikt. Maar dit is vrij uniek, nog niet wereldwijd opgepikt en bovendien niet perfect. “Ik verwacht dat we veel meer markers moeten gebruiken, misschien wel tientallen of honderden biomarkers, die zinvol zijn in het meten van de status van het immuunsysteem.”

“We hebben steeds meer data, maar zijn nog niet bij de vingerafdruk”

Omics-technieken en AI

In het onderzoek pleiten Kox en collega’s dan ook voor meer onderzoek met moderne omics-technieken. Met omics-technieken wordt onder andere de expressie van alle genen in één keer gemeten, of bijvoorbeeld in één klap een groot aantal eiwitten die aanwezig zijn in het bloed. Vervolgens wordt dan met behulp van AI berekend wat de status is van het immuunsysteem van de bewuste patiënt. In die modellen kunnen ook klinische kenmerken waaronder comorbiditeit, gewicht, geslacht en leeftijd worden meegenomen. Kortom: een meer holistische blik om te kunnen inschatten hoe het immuunsysteem van een sepsispatiënt op dat moment werkt.”

“Dit vindt nu alleen nog plaats in onderzoeksverband, maar het zou prachtig zijn als we hiermee in de toekomst de patiënt op individueel niveau kunnen helpen. We hebben steeds meer data, maar zijn nog niet bij de vingerafdruk die eenduidig weergeeft of we te maken hebben met een te hard werkend of platliggend immuunsysteem. Lukt het ons om dit in de toekomst wel in de acute setting op de IC te kunnen vaststellen, dan kunnen we patiënten sneller de juiste medicijnen geven en sterfte voorkomen.”

Referentie: Cajander S, Kox M, Scicluna BP et al. Profiling the dysregulated immune response in sepsis: overcoming challenges to achieve the goal of precision medicine. Lancet Respir Med. 2023 Dec 21:S2213-2600(23)00330-2.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx