DOQ

Aanvullende informatie coronavirus en mondmaskers

Het RIVM heeft op haar website een veelgestelde vragen-pagina ingericht over het coronavirus en het dragen van mondmaskers. Apothekers, huisartsen en (long)artsen kunnen deze website gebruiken om patiënten te informeren wanneer er vragen komen over het coronavirus.

(Foto: Pixabay)

Apothekersorganisatie KNMPmeldt ook veel veel vragen te krijgen van apothekers over de verschillende soorten maskers en welke een effectieve bescherming geven tegen virussen. Daarover adviseert de KNMP op haar website het volgende:

  • Chirurgische mondmaskers zijn nuttig ter reductie van verspreiding van speekseldruppels of luchtwegsecreties van de besmettelijke persoon naar zijn omgeving.
  • Van belang is dat de mondmaskers goed over de neus en mond sluiten en geen kieren tussen masker en huid zijn.

Soort masker

Voor bescherming tegen virussen in de lucht, waaronder het coronavirus, is minimaal een FFP2-filtermondneusmasker nodig. Een groot nadeel van het dragen van dit masker is dat het ademen zwaarder wordt. Mensen dienen beide mondmaskers regelmatig te vervangen. Europees goedgekeurde mondneusmaskers en filtermondneusmaskers moeten voldoen aan medische hulpmiddelenrichtlijnen en NEN-EN normen. Als mondmaskers hieraan voldoen, is dat terug te vinden op de verpakking.

Mogelijke maatregelen

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van virussen, waaronder het coronavirus, te voorkomen, zijn:

  • Hoes of nies in de binnenkant van de elleboog of mouw.
  • Was regelmatig de handen met water en zeep.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij het snuiten van de neus en gebruik ze éénmalig, gooi ze daarna in de vuilnisbak.

Veelgestelde vragen Coronavirus RIVM

Bron: KNMP
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”