Aanwijsboekje dermatologie voor patiënten met taalbarrière

Hoofdredacteur
Redactioneel,
17 januari 2020

Het recent verschenen Aanwijsboekje dermatologie is een hulpmiddel voor zorgverleners die uitleg willen geven over de huidaandoeningen eczeem, psoriasis en huidkanker aan cliënten die moeite hebben met lezen of schrijven én aan cliënten die geen (of niet goed) de Nederlands taal beheersen.

Het boekje geeft met overzichtelijke plaatjes informatie over drie aandoeningen die vaak voorkomen: eczeem, psoriasis en huidkanker. De illustraties worden ondersteund door korte zinnetjes tekst in het Nederlands, Frans en Duits. Naar verwachting volgt er nog een Arabische en Turkse versie.

(Foto: Pixabay)

Wetenschappelijk juist

Dermatoloog dr. Menno Gaastra van het Huid Medisch Centrum Amsterdam en physician assistant in opleiding Marjet Niessink van het Tergooi ziekenhuis hebben meegewerkt aan het Aanwijsboekje. Ze hebben erop toegezien dat de inhoud vaktechnisch en wetenschappelijk juist is.

Duidelijk maken

“Het boekje vervangt geen consult of folder, maar is een extra hulpmiddel bij mensen die moeite hebben met onze taal”, zegt Niessink. “Nu kunnen we het belangrijkste over de ziekte, symptomen, onderzoeken, behandelingen en adviezen vaak met een vingerwijzing duidelijk maken. We hopen zo de kwaliteit van onze zorg te verbeteren.”

Klik hier voor het Aanwijsboekje Dermatologie.

Bron: Tergooi ziekenhuis
, , , , , ,
Deel dit artikel