DOQ

ACT voor zorgprofs: vergroot je psychologische flexibiliteit

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die leidt tot meer psychologische flexibiliteit. Kennis over ACT kan zorgprofessionals helpen bij de begeleiding van patiënten en het opleiden van jongere collega’s. Daarom ontwikkelde neurochirurg Peter Willems (UMC Utrecht) samen met zijn partner Judith Willems (ACT-master) een eendaagse ACT-training, speciaal gericht op zorgprofessionals. “Deze training is mijn steentje in de vijver.”

“Als neurochirurg ben ik, naast mijn klinische werk, ook betrokken bij het opleiden van jongere collega’s. In dit verband wilde ik mij graag meer bekwamen in coaching. Mijn vrouw, die al bijna twee decennia werkt als trainer en coach in het bedrijfsleven, raadde mij aan een opleiding ACT te volgen.”

“Als je op de zes domeinen van ACT inzicht verkrijgt, kun je beter omgaan met stressoren en meer leven vanuit je waarden”

Neurochirurg en ACT-trainer Peter Willems

Psychologische flexibiliteit

ACT, uitgesproken als ‘ekt’, is een vorm van gedragstherapie waarmee je je psychologische flexibiliteit kunt vergroten. Het leert je de pijn, die onvermijdelijk bij het leven hoort, te accepteren. Het leert je ook om het lijden, dat je zelf creëert op basis van je gedachten en je gedrag in reactie op die pijn, te minimaliseren. Tot slot geeft het je handvatten om te leven naar je waarden. Dat alles gebeurt door middel van zes pijlers: contact met het hier en nu (mindfulness), acceptatie (van de pijn), defusie (afstand nemen van je gedachten), het zelf als context (op een andere manier naar jezelf kijken), waarden (wat vind je belangrijk in het leven) en toegewijd handelen (actie ondernemen gebaseerd op je waarden). “Het idee is dat als je op deze zes domeinen inzicht verkrijgt, je psychologisch flexibeler wordt. Je kunt dan beter omgaan met de stressoren in het leven en meer leven vanuit je waarden.”

“ACT lost niet al je problemen op, maar leert je wel iets over jezelf en de mensen om je heen”

ACT in de zorg

“Tijdens de basisopleiding ACT merkte ik dat veel dingen herkenbaar en toepasbaar zijn in mijn werk. Niet alleen bij het opleiden van jongere collega’s, maar ook in de spreekkamer richting patiënten. Bij een ziekte gaat het immers niet alleen om de medisch-inhoudelijke aspecten, maar ook om het accepteren van – en omgaan met – de ziekte. Voor arts-assistenten geldt dat zij moeten leren omgaan met bepaalde situaties op de werkvloer, die soms ook ‘lijden’ veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de angst om je dom te voelen als je nog niet alles weet tijdens een bespreking. Of het vervelende gevoel dat je hebt als een collega je onvriendelijk bejegent. Als arts of opleider helpt het als je, naast je kennis van de medische inhoud, ook deze aspecten bij mensen kunt herkennen en hen een stukje op weg kunt helpen. Tot slot kun je, met kennis over ACT, ook een beetje je eigen coach zijn. ACT lost niet al je problemen op, maar leert je wel iets over jezelf en de mensen om je heen. Het heeft mijn blikveld op verschillende terreinen verbreed.”

“Als je met verschillende beroepsgroepen bij elkaar zit, zie je dat je eigenlijk allemaal tegen hetzelfde aanloopt”

Eendaagse training

Willems wilde de opgedane kennis over ACT graag overdragen. Zo ontstond het idee om een ACT- training te ontwikkelen voor zorgprofessionals. Dit deed hij samen met zijn vrouw Judith Willems die al jarenlang werkt als (ACT)-trainer en coach. “Zij is hierbij de ACT-master die het meeste verstand van zaken heeft. Vanuit mijn basiskennis over ACT én mijn expertise als neurochirurg maak ik de vertaalslag naar de praktijk van de zorgprofessional.”
Het resultaat is een eendaagse training die zorgprofessionals een eerste kennismaking biedt met ACT en handvatten geeft voor de praktijk. “De training is gericht op een brede groep zorgmedewerkers. Zo kan het een nuttige invulling zijn voor (para)medici die registratiepunten willen behalen, maar bijvoorbeeld ook voor arts-assistenten binnen het kader van hun opleiding. Als je met verschillende beroepsgroepen bij elkaar zit, zie je dat je eigenlijk allemaal tegen hetzelfde aanloopt. Het zou goed zijn als we hier meer met elkaar over praten. Dat geeft herkenning en leidt tot meer begrip over en weer.”

“Ik hoop dat de manier van kijken binnen ACT zich als een olievlek gaat verspreiden onder zorgprofessionals”

Olievlek

Willems hoopt dat de manier van kijken binnen ACT zich als een olievlek gaat verspreiden onder zorgprofessionals. “Het is verrassend hoe weinig wij hier in ons gewone curriculum over leren. Terwijl je eigenlijk iedereen hier iets van mee zou willen geven. Deze training is mijn steentje in de vijver om dat te bereiken.”

Meer weten?
Meer weten over de ACT-training van Willems? Kijk op www.meetmecoaching.nl.
De training is geaccrediteerd voor medisch specialisten (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing; ABAN), physician assistants (Nederlandse Associatie Physician Assistants; NAPA, verpleegkundig specialisten (Verpleegkundig Specialisten Register; VSR) en fysiotherapeuten (Koninklijk Nederlands Genootschap voor de Fysiotherapie; KNGF).

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx