DOQ

Adjuvante immuun-checkpoint­remmers onder de loep

Adjuvante behandeling van kanker met immuun-checkpointremmers moet worden heroverwogen, stelt apotheker Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani. “Het is onacceptabel zes ton te betalen om een kankerrecidief uit te stellen zonder zeker te zijn dat de patiënt hierdoor langer gaat leven.”

Immuun-checkpointremmers moeten in adjuvante setting selectiever worden ingezet om de balans tussen kosten en baten gunstiger te krijgen, vindt Sahar van Waalwijk. Zij is adviserend apotheker bij zorgverzekeraar CZ, lid van de Commissie Add-on Geneesmiddelen en Moleculaire Diagnostiek (CieBAG) van Zorgverzekeraars Nederland en als onderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze publiceerde hierover samen met collega’s uit het oncologische vakgebied een artikel in The Lancet Oncology.1

Bij geen enkele immuun-checkpointremmer is in adjuvante setting een effect op de totale overleving bewezen.

Apotheker Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani

Lichaamsafweer

Immuun-checkpointremmers zijn bij diverse kankersoorten, zoals uitgezaaid melanoom, een succes gebleken: ze geven soms aanzienlijke overlevingswinst bij patiënten die normaal gesproken al waren uitbehandeld. In die zin zijn ze revolutionair. “Nivolumab en pembrolizumab kennen bijvoorbeeld respectievelijk 15 en 18 geregistreerde indicaties in de gevorderde setting. Deze middelen zwengelen als het ware de eigen lichaamsafweer aan zodat deze de kanker actief gaat bestrijden. Het is dus logisch dat ze nu onderzocht worden

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »