Afwijkende pancreasmorfologie reversibel door remissie van T2DM

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
6 november 2020

Bij patiënten met type 2 diabetes mellitus (T2DM) is sprake van een afwijkende pancreasmorfologie, maar deze normaliseert tijdens een door gewichtsverlies geïnduceerde remissie, waarbij twee jaar lang de postprandiale insulinesecretie is hersteld. Dit toont voor het eerst dat deze afwijkingen reversibel zijn.

Bij patiënten met T2DM is het pancreasvolume ongeveer 30% lager dan normaal en heeft de pancreas een onregelmatig vorm. Het is niet bekend of T2DM zich sneller ontwikkelt bij mensen die ten tijde van hun geboorte een kleinere pancreas hebben of dat een verminderde grootte van dit orgaan secundair is aan het ziekteproces.
Insuline is een krachtig groeihormoon. Het pancreasparenchym wordt normaal gesproken blootgesteld aan een hoge postprandiale insulineconcentratie. Verlies van deze pieken in insulinesecretie bij T2DM zou kunnen leiden tot een involutie van de pancreas.

(Foto: Pixabay)

DiRECT

Als de afwijkingen in de pancreasmorfologie veroorzaakt worden door het ziekteproces zelf, dan zou gedurende een remissie van T2DM de pancreasmorfologie moeten normaliseren.
In deze post-hocanalyse van 90 volwassen deelnemers aan de open-label Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) is vastgesteld of tijdens een twee jaar durende remissie veranderingen in het volume en de vorm van de pancreas optraden.
Ze werden willekeurig toegewezen aan een interventie voor gewichtscontrole of het reguliere diabetesbeleid. De deelnemers aan de interventiegroep werden gecategoriseerd als responders, als het HbA1c < 6,5% en de nuchtere bloedglucoseconcentratie < 7,0 mmol/l was en ze geen glucoseverlagende medici

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel