AI inzetten om respons op behandeling alvleesklierkanker te beoordelen

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
13 april 2022

Een operatie bij alvleesklierkanker wordt vaak voorafgegaan door een neoadjuvante behandeling. Het beoordelen van het effect daarvan is lastig en gaat gepaard met een grote inter-observer variatie. Onderzoekers van Amsterdam UMC ontwikkelden een algoritme dat mogelijk kan worden gebruikt om de respons op de neoadjuvante therapie wél objectief en reproduceerbaar te beoordelen. Promovendus Boris Janssen: “De volgende stap is het algoritme te trainen met meer preparaten.”

We meldden het onlangs op doq.nl : de prognose voor mensen met alvleesklierkanker is zeer ongunstig. De vijfjaarsoverleving bedraagt slechts 4 procent. Het gunstigst zijn de vooruitzichten voor patiënten bij wie het mogelijk is de tumor via een operatie te verwijderen, gevolgd door enkele kuren chemotherapie. “Door voorafgaand aan deze operatie de patiënt bovendien een neoadjuvante behandeling met chemoradiotherapie te geven, neemt hun vijfjaarsoverleving toe van 7 procent naar 21 procent, heeft de Nederlandse PREOPANC-studie onlangs aangetoond”, vertelt Boris Janssen, promovendus aan het Amsterdam UMC.

Promovendus bij de afdelingen chirurgie en pathologie Boris Janssen

Reactie op behandeling

Deze neoadjuvante therapie verbetert niet alleen de overlevingskans van de patiënt. Ook op een andere manier kan die profiteren. “Je kunt het tumorweefsel dat je bij de operatie verwijdert, gebruiken om te kijken hoe goed de tumor reageert op de gebruikte neoadjuvante therapie”, legt Janssen uit. “Zie je bijvoorbeeld dat er in het tumorweefsel nauwelijks meer levende tumorcellen aanwezig zijn, dan kun je concluderen dat

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel