‘AI kan de heilige graal zijn’
Redactioneel
25 oktober 2023
AI-modellen kunnen aan de hand van een ECG allerlei zaken vaststellen: van een doorgemaakte episode van atriumfibrilleren tot een afstotingsreactie na een harttransplantatie. Technicus Nico Bruining, hoofd van de afdeling Digitale Cardiologie van het Erasmus MC Rotterdam, ziet een groeiende rol voor AI in de zorg. Goed vastleggen van data, data-uitwisseling én vertrouwen krijgen zijn nog belangrijke hobbels.
Nico Bruining zag de computer en digitalisering de afgelopen decennia hun intrede doen in de kliniek en is nu volop betrokken bij de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie (AI) in de cardiologie. “Kunstmatige intelligentie is geen nieuw fenomeen. Het bestond al in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Maar het duurde tot de jaren ’80 voordat in de zorg de eerste stappen hiermee werden gezet. Vanaf die periode kwam de verdere digitalisering van de zorg op gang. Toepassing van AI vereist heel veel digitale data. Met de digitalisering van ECG’s vanaf de jaren ’80 kwamen die er voor het eerst.”
(Fotografie: Esther Morren)
“Cardiologen stelden op basis van een ECG-filmpje andere diagnoses dan het AI-model”
Hoofd van de afdeling Digitale Cardiologie dr. ing. Nico Bruining
Vertrouwen
Toch was er toen nog weinig vertrouwen in AI-modellen, vertelt Bruining. “Cardiologen stelden op basis van een ECG-filmpje bijvoorbeeld andere diagnoses dan het AI-model. Onduidelijk was hoe een AI-model kwam tot een diagnosebesluit. En dat is nog steeds een uitdaging. Je kan een computeralgoritme voeden met d
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: