DOQ

‘AI kan de heilige graal zijn’

AI-modellen kunnen aan de hand van een ECG allerlei zaken vaststellen: van een doorgemaakte episode van atriumfibrilleren tot een afstotingsreactie na een harttransplantatie. Technicus Nico Bruining, hoofd van de afdeling Digitale Cardiologie van het Erasmus MC Rotterdam, ziet een groeiende rol voor AI in de zorg. Goed vastleggen van data, data-uitwisseling én vertrouwen krijgen zijn nog belangrijke hobbels.

Nico Bruining zag de computer en digitalisering de afgelopen decennia hun intrede doen in de kliniek en is nu volop betrokken bij de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie (AI) in de cardiologie. “Kunstmatige intelligentie is geen nieuw fenomeen. Het bestond al in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Maar het duurde tot de jaren ’80 voordat in de zorg de eerste stappen hiermee werden gezet. Vanaf die periode kwam de verdere digitalisering van de zorg op gang. Toepassing van AI vereist heel veel digitale data. Met de digitalisering van ECG’s vanaf de jaren ’80 kwamen die er voor het eerst.”

(Fotografie: Esther Morren)

“Cardiologen stelden op basis van een ECG-filmpje andere diagnoses dan het AI-model”

Hoofd van de afdeling Digitale Cardiologie dr. ing. Nico Bruining

Vertrouwen

Toch was er toen nog weinig vertrouwen in AI-modellen, vertelt Bruining. “Cardiologen stelden op basis van een ECG-filmpje bijvoorbeeld andere diagnoses dan het AI-model. Onduidelijk was hoe een AI-model kwam tot een diagnosebesluit. En dat is nog steeds een uitdaging. Je kan een computeralgoritme voeden met data, zoals ECG’s en bijbehorende diagnoses. Stop je er nieuwe data in, dan genereert het AI-model een uitkomst. Het model kan ook zelf gaan leren. Je spreekt dan van ‘machine- en deep learning’, ook wel generatieve AI genoemd. Zo’n model wordt een soort ‘black box’; je stopt er data in waarna een uitkomst volgt. Het model kan je echter niet vertellen hoe het tot deze uitkomst is gekomen. Is deze uitkomst heel anders dan je zou verwachten op basis van de huidige diagnostiek, dan schaadt dat het vertrouwen. Er wordt nu gewerkt aan AI-modellen die zichzelf verklaren, maar dat is nog toekomst.” 

“Een belangrijk struikelblok voor AI in de zorg is het ontbreken van een nationaal EPD”

Teruggekomen

In het afgelopen decennium is AI teruggekomen in de zorg en in de cardiologie, vertelt Bruining. “Maar bij zorgverleners moet het vertrouwen hierin nog groeien. De explosieve groei van digitale data, internet, en de invloed van Big-Tech-bedrijven als Google, Amazon, Apple en Microsoft, maken dat we veel meer vertrouwd geraakt zijn met digitalisering. Een belangrijk struikelblok voor AI in de zorg is het ontbreken van een nationaal EPD. Daardoor is het een probleem om digitale data van één patiënt die in verschillende ziekenhuizen is geweest aan elkaar te knopen. Estland bijvoorbeeld heeft een nationaal EPD. Dat werkt fantastisch. Je kunt data uit de verschillende ziekenhuizen waar een patiënt was zo bij elkaar halen.”

Goed vastleggen

Voor toepassing van AI zijn vooral heel veel data nodig – ook wel Big Data genoemd. Minstens zo belangrijk echter is het goed vastleggen daarvan, zegt Bruining. “Dat is het geval bij de ECG’s, die we al sinds de jaren ’90 in het Erasmus MC vastleggen. We hebben er zo’n 2,5 miljoen bewaard. Op basis van allerlei parameters uit het ECG, zoals QT-interval en amplitude, hebben we in samenwerking met Mayo Kliniek in de Verenigde Staten AI-modellen ontwikkeld en gevalideerd. Zo is er een AI-model dat kan vaststellen of een patiënt een episode van atriumfibrilleren heeft doorgemaakt. Daardoor is een 24-uurs Holteropname niet meer nodig. Ook zijn er AI-modellen die met echocardiografische beelden de linkerventrikelejectiefractie bij hartfalen kunnen berekenen. Een ander AI-model kan op basis van het ECG een afstotingsreactie na een harttransplantatie detecteren. Inmiddels zijn er binnen de cardiologie zo’n 70 toepassingen van AI-modellen ontwikkeld, die de FDA heeft goedgekeurd”, vertelt Bruining.

“Patiënten mogen geen schade ondervinden van een uitkomst van een AI-model”

Schade

Nu worden in de cardiologie enkel AI-modellen gebruikt waarvan de uitkomst controleerbaar is door clinici. “Patiënten mogen geen schade ondervinden van een uitkomst van een AI-model. Zo worden ECG’s nog steeds beoordeeld en goedgekeurd door een cardioloog. Stel dat een AI-model een behandeladvies geeft, zonder dat duidelijk is of dit advies daadwerkelijk klopt, dan kunnen patiënten daarvan schade ondervinden. In de nabije toekomst zijn gerandomiseerde klinische studies noodzakelijk om te evalueren of een behandelbeslissing op basis van een bepaald AI-model effectief en veilig is.” 

“AI kan de heilige graal zijn bij preventie”

Heilige graal

De rol van AI in de cardiologie wordt onvermijdelijk steeds groter, stelt Bruining. Ook bij andere specialismen, zoals radiologie en oncologie, ziet hij een sterk stijgende lijn. “De tijd is er rijp voor. De komst van ChatGPT heeft gebruik en toepassingen van AI ook bij het grote publiek in een stroomversnelling gebracht. Daarnaast hebben we te maken met een enorme druk op de zorg door onder meer de vergrijzing. Preventie kan deze druk verminderen. Hierbij kan AI de heilige graal zijn. Je kunt bijvoorbeeld mensen met atriumfibrilleren veel eerder opsporen en tijdig behandelen, zodat hun kwaliteit van leven verbetert. Hopelijk kan AI tijdrovende diagnostische processen gaan overnemen, zodat artsen en de gehele zorgstaf meer tijd voor hun patiënten krijgen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”


Lees ook: Indiveo: patiënten­voorlichting in een Netflix-jasje

Naar dit artikel »

Lees ook: Klachten bespreken met de chatbot

Naar dit artikel »