DOQ

AI voorspelt het risico op longkanker

Een AI-algoritme kan nauwkeurig het risico voorspellen dat longknobbeltjes, gevonden op CT-scans tijdens longscreening, zullen uitgroeien tot tumoren. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in Radiology.

Longkanker is bij zowel mannen als vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak door kanker en veroorzaakt bijna 25 procent van alle sterfte door kanker. Screening van mensen met een verhoogd risico op longkanker, zoals zware rokers, kun je doen met lage dosis CT-scans van de long. Resultaten van grote screeningstudies wijzen uit dat de sterfte door longkanker daardoor aanzienlijk kan verminderen. Dat geldt met name wanneer (potentiële) tumoren al in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Dan is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Goedaardig of niet?

Probleem is echter, dat de meeste kleine knobbeltjes die zichtbaar zijn op dergelijke CT-scans, geen tumoren in de dop zijn maar goedaardige knobbeltjes. Goedaardige knobbeltjes kunnen met rust worden gelaten, terwijl je de kwaadaardige knobbeltjes juist wel wil aanpakken. Vandaar het grote belang om een goed onderscheid te kunnen maken tussen die twee varianten.

16.000 knobbeltjes

Voor de studie, gepubliceerd in Radiology, ontwikkelden onderzoekers van het Radboudumc een algoritme dat longknobbels beoordeelt met deep learning. Deep learning is een AI-techniek die patronen in aangeleverde beelden zelf steeds beter leert te vinden en herkennen. De onderzoekers trainden het algoritme door het CT-beelden te laten zien van meer dan 16.000 knobbeltjes, afkomstig van de National Lung Screening Trial in de Verenigde Staten. Van de ruim 16.000 knobbeltjes waren er 1249 van kwaadaardige aard. Nadat het algoritme met deze gegevens zijn leertijd had doorlopen, werd het getest op drie grote bestanden met beeldgegevens van knobbeltjes uit de Deense longkanker screeningstudie, de Danish Lung Cancer Screening Trial. Een validatie op een nieuwe dataset is een gebruikelijke stap in het onderzoek, die duidelijk moet maken hoe goed het algoritme functioneert in de praktijk.

Arts en algoritme

Colin Jacobs, onderzoeker bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde en coördinator van de studie: “Het deep learning algoritme deed het uitstekend. Het presteerde bijvoorbeeld beter dan het gevestigde Pan-Canadese Early Detection of Lung Cancer-model dat ook het risico inschat op maligniteit van de longknobbels. En het presteerde vergelijkbaar als de elf clinici die de gegevens beoordeelden, onder wie vier longradiologen, vijf radiologen en twee longartsen.”

Voordelen

Kiran Vaidhya Venkadesh, eerste auteur van het artikel en onderzoeker bij de Diagnostic Image Analysis Group van het Radboudumc voegt eraan toe: “Het algoritme kan radiologen helpen bij het nauwkeurig inschatten van de kans op kwaadaardige longknobbeltjes, waardoor de screening op longkanker verder is te optimaliseren.” “Het algoritme verkleint ook de kans op verschillende interpretaties die nu soms tussen radiologen kunnen optreden”, vult Jacobs aan. “Het algoritme kan ook tot minder onnodige diagnostische interventies leiden, en mogelijk een lagere werkdruk voor radiologen en een verlaging van de kosten van longkankerscreening.”

Verdere verfijningen

De onderzoekers willen het algoritme verder verbeteren door nog andere gegevens mee te nemen die van invloed kunnen zijn op de diagnose, zoals leeftijd, geslacht en rookgeschiedenis. Het huidige algoritme is zeer geschikt voor het analyseren van knobbeltjes bij de eerste, initiële screening. Jacobs: “Als er bij mensen in volgende screeningsronden knobbeltjes worden gevonden, zijn groei en uiterlijk van die knobbeltjes in vergelijking met de vorige CT belangrijk. We werken nu aan een deep learning-algoritme waarbij de ontwikkeling in die knobbeltjes, gebaseerd op meerdere CT-onderzoeken, ook goed meegenomen worden in de risico-inschatting.”

Bron: RadboudUMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx