DOQ

Aios Van der Feen ontdekte waarom PAH verergert: ‘Deze vorm van veroudering vormt de kern van processen achter veel ziektes’

Diederik van der Feen, arts-onderzoeker bij het UMCG en longarts in opleiding in het OLVG, ontdekte samen met collega’s waarom de zeldzame chronische ziekte Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) verergert en onomkeerbaar is.

Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) kan onder andere ontstaan als iemand een aangeboren hartafwijking heeft. Bij PAH groeien de kleine longslagaders progressief dicht, waardoor het voor het hart steeds moelijker wordt bloed in de longen te pompen. Dat kan leiden tot dodelijk hartfalen. Diederik van der Feen, arts-onderzoeker bij het UMCG en longarts in opleiding in het OLVG, ontdekte samen met collega’s waarom PAH verergert en onomkeerbaar is. Dit proces kan bij ratten worden tegengegaan met het anti-verouderingsmiddel ABT263. De conclusies zijn onlangs gepubliceerd in Science Translational Medicine.

longarts in opleiding en arts-onderzoeker Diederik van der Feen

Rechterhartfalen

PAH is een zeldzame, chronische ziekte, die in Nederland voorkomt bij ongeveer 800 mensen, zowel kinderen als volwassenen. Van der Feen: “Een kind kan het krijgen door een aangeboren ventrikel septum defect. Als er niks wordt gedaan, kan het – afhankelijk van de ernst van de hartafwijking – op jonge leeftijd overlijden.”

Door het defect op tijd operatief te sluiten, wordt de ziekte in remissie gebracht. “Maar als PAH al in progressieve fase is, is een hartoperatie heel gevaarlijk. Dan ontstaat er rechterhartfalen”, vertelt de onderzoeker. “Dit onderscheid in fasen is in de Verenigde Staten al bekend sinds de jaren vijftig. Maar tot op heden begrepen we niet wat dat proces veroorzaakte. Om dat te ontdekken, hebben we de karakteristieken ingezet in een diermodel.”

“Het proces van celveroudering speelt ook een belangrijke rol in ziektes als longfibrose of Alzheimer”

Point of no return

Bij ratten werd de hartafwijking nagebootst om het ‘point of no return’ te ontdekken en te verklaren. De dieren ontwikkelden een vorm van PAH die vergelijkbaar is met die van mensen, inclusief een reversibele en irreversibele fase. De profielen bleken heel verschillend te zijn. Van der Feen: “Met behulp van big data hebben we op de Stanford University de RNA-cycli op tienduizenden genen geanalyseerd.”

Wat bleek? Bij irreversibele PAH werden abnormaal veel versneld verouderde cellen gevonden. Dit zijn zogeheten senescente cellen, die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken, omdat ze resistent zijn tegen normaal geprogrammeerde celdood. De senescente cellen scheiden continu ontstekingsfactoren uit, wat leidt tot verstijven en versneld dichtgroeien van de longarteriën.

Tegen veroudering

Van der Feen: “Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we bij ratten de versneld verouderde cellen konden weghalen, om zo hopelijk PAH om te keren. Het proces van cel-veroudering  speelt ook een belangrijke rol in ziektes als longfibrose of Alzheimer.” Het antiverouderingsmiddel ABT263 bleek ook te werken bij ratten met irreversibele PAH. Van der Feen: “Het ruimt senescente cellen op en lijkt het herstel van de dichtgegroeide vaten en de regeneratie van nieuwe vaten te stimuleren. Behandeling met ABT263 verbeterde ook de bloeddruk in de longen en de hartfunctie van de ratten.”

“Het is interessant om na proefdieren het onderzoek te verbreden naar studies bij mensen”

Klinische trials

Het inzicht in het proces blijft niet beperkt tot deze zeldzame aandoening, maar is van waarde voor alle longartsen en cardiologen, stelt Van der Feen. “Het is daarom interessant om na proefdieren het onderzoek te verbreden naar studies bij mensen. Deze vorm van veroudering vormt de kern van processen achter heel veel ziektes. Denk bijvoorbeeld aan COPD, longkanker of verbindweefseling in het hart. Op het gebied van longfibrose lopen er klinische trials, ik hoop op termijn ook PAH in een klinisch traject te brengen.”  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx