Aios Van der Feen ontdekte waarom PAH verergert: ‘Deze vorm van veroudering vormt de kern van processen achter veel ziektes’

mm
Leendert Douma
Redactioneel,
30 september 2020

Diederik van der Feen, arts-onderzoeker bij het UMCG en longarts in opleiding in het OLVG, ontdekte samen met collega’s waarom de zeldzame chronische ziekte Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) verergert en onomkeerbaar is.

Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) kan onder andere ontstaan als iemand een aangeboren hartafwijking heeft. Bij PAH groeien de kleine longslagaders progressief dicht, waardoor het voor het hart steeds moelijker wordt bloed in de longen te pompen. Dat kan leiden tot dodelijk hartfalen. Diederik van der Feen, arts-onderzoeker bij het UMCG en longarts in opleiding in het OLVG, ontdekte samen met collega’s waarom PAH verergert en onomkeerbaar is. Dit proces kan bij ratten worden tegengegaan met het anti-verouderingsmiddel ABT263. De conclusies zijn onlangs gepubliceerd in Science Translational Medicine.

longarts in opleiding en arts-onderzoeker Diederik van der Feen

Rechterhartfalen

PAH is een zeldzame, chronische ziekte, die in Nederland voorkomt bij ongeveer 800 mensen, zowel kinderen als volwassenen. Van der Feen: “Een kind kan het krijgen door een aangeboren ventrikel septum defect. Als er niks wordt gedaan, kan het – afhankelijk van de ernst van de hartafwijking – op jonge leeftijd overlijden.”

Door het defect op tijd operatief te sluiten, wordt de ziekte in remissie gebracht. “Maar als PAH al in progressieve fase is, is een hartoperatie heel gevaarlijk. Dan ontstaat er rechterhartfalen”, vertelt de onderzoeker. “Dit onderscheid in fasen is in de Verenigde Staten al bekend sinds de jaren vijftig. Maar tot op heden begrepen we niet wat dat proces veroorz

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel