Alcohol kan onmiddellijk effect hebben op het risico op atriumfibrilleren

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
20 mei 2021

Alcohol lijkt een (bijna) onmiddellijk effect te hebben op het hartritme, waardoor de kans op een episode van atriumfibrilleren (AF) aanzienlijk toeneemt. Dit is naar voren gekomen uit een Amerikaanse studie die is gepresenteerd op de zeventigste congres van het American College of Cardiology.

Hoewel alcohol de meest gebruikte drug ter wereld is, is nog veel onduidelijk over wat het doet met ons lichaam, in het bijzonder ons hart.

Drinkgewoonte in relatie tot alcoholgebruik

In dit onderzoek zijn 100 patiënten met paroxysmaal of intermitterend AF gerekruteerd. De gemiddelde leeftijd was 64 jaar oud en de meerderheid was blank (85%) en man (80%). Ieder deelnemer kreeg een draagbare hartmonitor die continu het hartritme volgde en een enkelsensor om objectief te detecteren wanneer bij een bepaalde gelegenheid meer dan twee tot drie drankjes werden gedronken. Aan de deelnemers werd gevraagd om ieder keer dat ze een alcoholconsumptie dronken, op een knop van de hartmonitor te drukken. Om de zelfgerapporteerde drinkgewoonten te verifiëren, werd met vingerpriktesten de alcoholconsumptie in de afgelopen weken gemeten. Omdat herhaalde metingen van dezelfde persoon werden gebruikt, dienden ze als hun eigen controle in de loop van de tijd.

2-3 keer groter risico op AF-episode

Met behulp van een alcoholsensor om de enkels van de deelnemers, kon passief de alcoholinname in de gaten gehouden worden. Iedere 0,1% toename van de afgeleide alcoholconcentratie in het bloed ten opzichte van de voorgaande 12 uur ging gepaard met een ongeveer 40% hogere kans op een AF-episode. Daarnaast werd bij analyse van de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel