Alert zijn op late medische effecten immuuntherapie

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
4 augustus 2021

Moeheid, cognitieve klachten, concentratieproblemen, maar ook het uitvallen van de hypofyse, schildklier en bijnier. Het zijn late medische effecten van immunotherapie bij kanker. “Je hebt expertise nodig om die bijwerkingen te kunnen onderkennen en snel en adequaat te behandelen”, aldus dr. Aafke Meerveld-Eggink, internist-oncoloog melanoom en niercelcarcinoom in het NKI/AvL in Amsterdam.

De ontwikkelingen in de immunotherapie gaan snel. De eerste studies met immunotherapie zijn van tien jaar geleden, en inmiddels wordt de inzet ervan bij veel tumortypen onderzocht. De vooruitgang bij sommige tumoren is spectaculair. “Bij patiënten met diffuus uitgezaaid melanoom, die voorheen binnen een jaar na diagnose zouden overlijden, zien we bij een deel van de patiënten jaren na het staken van de behandeling op de scan geen enkele ziekte meer”, aldus Aafke Meerveld.

Internist-oncoloog dr. Aafke Meerveld

Auto-immuunbijwerkingen

Dat is geweldig nieuws, maar behandelaars krijgen ondertussen ook steeds meer zicht op de mogelijke bijwerkingen van immunotherapie. Meerveld: “Dat zijn vooral auto-immuunbijwerkingen. Het afweersysteem wordt aangezet door de immuuntherapie, en dan kan het gebeuren dat de afweer op hol slaat en de eigen organen gaat aanvallen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot colitis, longontstekingen en nierontstekingen.” Om de afweer terug te brengen naar normale activiteit krijgen patiënten hoge doseringen prednison voorgeschreven. “Vervolgens bouw je de prednison weer af. Bij sommige mensen werkt dat onvoldoende en dan schrijven we andere krachtige immuunsuppressiva voor. Ook die proberen we

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel