DOQ

Alert zijn op late medische effecten immuuntherapie

Moeheid, cognitieve klachten, concentratieproblemen, maar ook het uitvallen van de hypofyse, schildklier en bijnier. Het zijn late medische effecten van immunotherapie bij kanker. “Je hebt expertise nodig om die bijwerkingen te kunnen onderkennen en snel en adequaat te behandelen”, aldus dr. Aafke Meerveld-Eggink, internist-oncoloog melanoom en niercelcarcinoom in het NKI/AvL in Amsterdam.

De ontwikkelingen in de immunotherapie gaan snel. De eerste studies met immunotherapie zijn van tien jaar geleden, en inmiddels wordt de inzet ervan bij veel tumortypen onderzocht. De vooruitgang bij sommige tumoren is spectaculair. “Bij patiënten met diffuus uitgezaaid melanoom, die voorheen binnen een jaar na diagnose zouden overlijden, zien we bij een deel van de patiënten jaren na het staken van de behandeling op de scan geen enkele ziekte meer”, aldus Aafke Meerveld.

Internist-oncoloog dr. Aafke Meerveld

Auto-immuunbijwerkingen

Dat is geweldig nieuws, maar behandelaars krijgen ondertussen ook steeds meer zicht op de mogelijke bijwerkingen van immunotherapie. Meerveld: “Dat zijn vooral auto-immuunbijwerkingen. Het afweersysteem wordt aangezet door de immuuntherapie, en dan kan het gebeuren dat de afweer op hol slaat en de eigen organen gaat aanvallen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot colitis, longontstekingen en nierontstekingen.” Om de afweer terug te brengen naar normale activiteit krijgen patiënten hoge doseringen prednison voorgeschreven. “Vervolgens bouw je de prednison weer af. Bij sommige mensen werkt dat onvoldoende en dan schrijven we andere krachtige immuunsuppressiva voor. Ook die proberen we na verloop van tijd weer af te bouwen.”

“Als je er niet aan denkt dat die bijwerkingen van de immuuntherapie kunnen komen, zul je geen cortisol meten. Je komt dan niet achter de oorzaak”

Hormoonsuppletie

Sommige toxische bijwerkingen van de immunotherapie zijn echter blijvend, zoals het uitvallen van hypofyse, schildklier en bijnier. “Patiënten bij wie dat gebeurt, zitten vervolgens hun leven lang vast aan hormoonsuppletie”, vertelt Meerveld. “Als de bijnier uitvalt, maak je bijvoorbeeld geen cortisol meer aan. Je zult dan standaard driemaal daags tabletten moeten gebruiken om dat te compenseren. Voor patiënten heeft dat een enorme impact. Bijnierschorsinsufficiëntie kan lastig te diagnosticeren zijn. De klachten van de patiënt kunnen vaag zijn: moe, misselijk, malaise. Als je er als behandelaar niet aan denkt dat die bijwerkingen van de immuuntherapie kunnen komen, dan zul je geen cortisol meten. Je komt dan niet achter de oorzaak.” Wat het daarbij extra gecompliceerd maakt is dat bijwerkingen van de immuuntherapie zich tot een jaar na stopzetting ervan kunnen voordoen. “De patiënt meldt zich dan vaak eerder bij de huisarts dan in het ziekenhuis. Het risico bestaat dan dat de huisarts niet zomaar de relatie legt met de eerdere immuuntherapie.”

Ondanks alle bijwerkingen wegen de voordelen van de immuuntherapie meestal ruimschoots op tegen de nadelen”

Kans op leven

Omdat de bijwerkingen zich op zoveel vlakken kunnen voordoen, is een multidisciplinaire setting een voorwaarde om immuuntherapie te kunnen geven binnen een ziekenhuis, benadrukt Meerveld. “Je hebt expertise nodig om die bijwerkingen te kunnen onderkennen en snel en adequaat te behandelen.” Ondanks alle bijwerkingen wegen de voordelen van de immuuntherapie meestal ruimschoots op tegen de nadelen, vervolgt ze. “Patiënten met uitgezaaide kanker komen zonder behandeling te overlijden. Mét immuuntherapie heb je een kans op leven, of tenminste verlenging van het leven. Dat moet je afwegen tegen eventuele bijwerkingen op de lange termijn. Het spreekt vanzelf dat je dit als behandelaar goed doorspreekt met patiënten. Zodat ze goed geïnformeerd beginnen aan de behandeling.”

“Plotseling hebben ze weer een toekomst. Geweldig nieuws, maar het kan ook existentiële vragen oproepen: hoe ga ik mijn leven weer inrichten?”

Nieuwe toekomst

Die behandeling kan soms zo succesvol zijn, dat er op de scan van de patiënt geen tumoren meer zijn te zien. “Voor patiënten kan dat een schokkende ervaring zijn”, aldus Meerveld.  “Ze waren bezig zich voor te bereiden op het eind van hun leven, namen al afscheid van hun dierbaren, waren gestopt met werken, en plotseling hebben ze weer een toekomst. Dat is geweldig nieuws, maar het kan ook existentiële vragen oproepen: hoe ga ik mijn leven weer inrichten? Het is belangrijk dat ze daarbij goed geholpen worden, door coaching en psychologische ondersteuning. Zodat ze zich kunnen richten op een nieuw leven, met nieuwe mogelijkheden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx