Alertheid geboden op corona bij zwangeren wegens ernstige placentaire afwijkingen

mm
Brenda Kluijver
Redactioneel,
27 oktober 2021

SARS-CoV-2 kan ongemerkt de placenta van zwangere vrouwen aantasten, met foetale nood, vroeggeboorte en overlijden tot gevolg. Tot die conclusie kwamen gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers (Erasmus MC) en collega’s onlangs. Een studie die stof deed opwaaien. “Klinische corona-symptomen hebben de vrouwen zelden, hooguit een snotneus. Dat maakt het lastig om te herkennen.”

Samen met andere onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC analyseerde gynaecoloog-perinatoloog dr. Sam Schoenmakers histologische veranderingen aan de placenta van 36 zwangeren die een besmetting met covid doormaakten. “Je kunt natuurlijk zeggen: 36 placenta’s, dat is geen grote onderzoeksgroep. Intussen hebben we er veel meer gezien, maar we zijn in april gestopt met includeren omdat het belangrijk was onze bevindingen tijdig naar buiten te brengen”, vertelt Schoenmakers. Want die bevindingen logen er niet om: moeders die corona krijgen, lopen het risico op ernstige problemen met hun placenta.

Gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers

Combinatie van afwijkingen

“SARS-CoV-2 leidt tot een combinatie van placentaire afwijkingen”, zegt Schoenmakers. “Allereerst zien we een ernstige ontsteking aan de maternale kant van de placenta, een diffuse, chronische intervillositis. Ook is er sprake van perivilleuze fibrineneerslag, wat het oppervlak verkleint waarmee de maternale kant van de placenta voedingsstoffen en zuurstof doorgeeft aan de foetale kant. Daarbij komt nog necrose van de placentavlokken.”

“Sinds mei zijn er in de regio Rotterdam-Leiden al tien baby’s overleden aan de placentaire COVID-problemati

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel