DOQ

Alertheid nodig op longschade door genees­middelen

Longschade door geneesmiddelen is een onderschat probleem. Een goede multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers is cruciaal om bij longproblemen een geneesmiddel als mogelijke dader te kunnen opsporen. Soms is dit een hele puzzel, stelt Marjolein Drent, gepensioneerd longarts. “Ken het metabolisme van geneesmiddelen en weet welke genetische polymorfismen daarbij belangrijk zijn.”

Al is Marjolein Drent met pensioen, ze is nog volop actief. Zo is ze betrokken bij onderzoek naar longschade door geneesmiddelen samen met Aalt Bast, net als Drent emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, en Naomi Jessurun van bijwerkingencentrum Lareb. Daarnaast is Drent verbonden aan het expertisecentrum voor interstitiële longaandoeningen (ILD) van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Met Bast en Jessurun publiceert ze regelmatig over bijwerkingen van medicatie op de longen.

“Hoge bloedconcentraties van venlafaxine geven oxidatieve stress en longschade”

Gepensioneerd longarts Marjolein Drent

Medicatiegebruik

Tijdens haar werkzame leven ontdekte ze dat medicatiegebruik een belangrijke oorzaak kan zijn van allerlei longproblemen, zoals kortademigheid, hoesten, astma-achtige klachten, interstitiële longziekten en diffuse longbloedingen. “Zo belandde een patiënt die nitrofurantoïne kreeg voor een urineweginfectie met ernstige dyspneu en progressieve hypoxie op de IC. Voor geneesmiddelgerelateerde longschade is nog veel te weinig aandacht. Daarom blijf ik strijden voor bewustwording bij apothekers en artsen.’’

Venlafaxine

Veel geneesmiddelen kunnen longschade veroorzaken, geeft Drent aan. “Dat hangt af van een aantal factoren, zoals de hoogte van de geneesmiddelspiegels en de genetische polymorfismen die iemand heeft van enzymen die geneesmiddelen metaboliseren. Een bekend voorbeeld is astma als gevolg van NSAID-gebruik. Een minder bekend voorbeeld is longschade als gevolg van het antidepressivum venlafaxine. Deze stof zelf is niet werkzaam, maar na inname wordt deze in de lever omgezet in de werkzame metaboliet door het enzym CYP2D6. Bij sommige patiënten werkt dit enzym heel langzaam waardoor de werkzame metaboliet niet of nauwelijks gevormd wordt. Het middel werkt dan dus niet en venlafaxine stapelt in het bloed. Deze hoge concentraties geven oxidatieve stress en zo longschade. Bij een patiënt leidde dit tot ernstige respiratoire insufficiëntie. Andere voorbeelden van medicatie die longschade kan veroorzaken zijn statines, zoals simvastatine en atorvastatine.”

Fibrose

Soms is het heel lastig om de link te leggen tussen longschade en een geneesmiddel. “Zo kan nitrofurantoïne, gebruikt bij urineweginfecties, twintig jaar later nog longfibrose veroorzaken. Dit is een ernstige aandoening, met een hoge impact. Deze progressieve ziekte veroorzaakt verlittekening van het longweefsel en is onomkeerbaar. Een patiënt is dus ongeneeslijk ziek en gaat hieraan op termijn overlijden. Je wilt dus zoveel mogelijk voorkomen dat een geneesmiddel dat deze ziekte kan veroorzaken of het beloop kan versnellen wordt ingezet. Bij longtoxiciteit door nitrofurantoïne speelt oxidatieve stress een rol. Glucose-6-fosfaatdehydrogenase (G6PD) breekt nitrofurantoïne af, deficiëntie van dit enzym – veroorzaakt door een genpolymorfisme – kan leiden tot toxische bloedconcentraties van dit middel en uiteindelijk longfibrose.”

“Multidisciplinair overleg is ontzettend belangrijk”

Amiodaron

Ook kunnen interacties tussen geneesmiddelen onderling ervoor zorgen dat de kans op longschade toeneemt. “Amiodaron – gebruikt bij hartritmestoornissen – kan longschade veroorzaken, zoals fibrose en pneumonitis. Wordt dit gebruikt in combinatie met de bloeddrukverlager metoprolol dan kan de concentratie amiodaron toenemen. Beide middelen worden namelijk afgebroken via CYP2D6. Dit enzymsysteem raakt dan overbelast, waardoor amiodaron accumuleert en het risico op longschade toeneemt. Daarom is het belangrijk dat ook de cardioloog zich bewust is van het mogelijk nadelige effect van deze geneesmiddelcombinatie op de long. Multidisciplinair overleg is dus ontzettend belangrijk. Idealiter is er in elk ziekenhuis een ziekenhuisapotheker of klinisch farmacoloog die dit soort interacties op multidisciplinair niveau in de gaten houdt. Gelukkig gebeurt dat in steeds meer ziekenhuizen.”

“De geneesmiddelkennis van apothekers zou in de gezondheidszorg een veel prominentere plaats moeten krijgen”

Bijwerkingen

Drent pleit er vurig voor dat artsen alle bijwerkingen van geneesmiddelen vastleggen. “Artsen zijn gerechtigd om medicatie voor te schrijven, daarom zou het voor hen verplicht moeten worden om bijwerkingen vast te leggen in het persoonlijke dossier. Niet alleen allergieën voor penicillines, maar alle ernstige bijwerkingen. Dan is beter te achterhalen of longtoxiciteit – of een andere bijwerking – te linken is aan huidig medicatiegebruik of medicatiegebruik in het verleden. Door goede registratie van bijwerkingen kwam bijvoorbeeld aan het licht dat nitrofurantoïne twintig jaar later nog longfibrose kan geven.” 

Verantwoordelijkheid

Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk om geneesmiddelen te identificeren die longschade kunnen veroorzaken? “Het begint bij simpelweg eraan denken en bewustwording dát geneesmiddelen longschade kunnen veroorzaken. Denk bij nieuwe klachten, ontstaan na het starten van bepaalde geneesmiddelen, aan een mogelijk verband. En de vraag wie verantwoordelijk is, is een lastige. Ik zie hierbij een belangrijke rol voor apothekers. Hun geneesmiddelkennis zou in de gezondheidszorg een veel prominentere plaats moeten krijgen. Verder is het heel belangrijk om als zorgverleners uit verschillende disciplines met elkaar mee te denken en te zoeken naar oplossingen. Kijk naar de patiënt, ken het metabolisme van het geneesmiddel en hoe dit interacteert met andere geneesmiddelen. Weeg af hoe belangrijk het is om een geneesmiddel te geven, of er een alternatief mogelijk is, en benut de kennis van de farmacogenetica zoveel mogelijk. Dit is maatwerk per patiënt.”

Nuttig:
1) site met informatie over longschade per geneesmiddel www.pneumotox.com
2) Luister ook de Podcast over adembenemende geneesmiddelen:
Marjolein Drent, over Adembenemende Geneesmiddelen, 24 oktober 2023.

Referentie: Drent M, Bast A, Jessurun N. Longtoxiciteit veroorzaakt door medicatie: een onderschat probleem. PiL 2024;1:39-44.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”