‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner
Redactioneel
21 oktober 2024
Overal waar patiënten terecht kunnen voor een behandeling hoort gevraagd te worden naar allergieën voor medicatie. Deze informatie komt in de allergiebanner, zo ook allergieën voor antibiotica. Maar niet alle antibiotica staan hier terecht in. Hanneke Oude Elberink (allergoloog, UMC Groningen) geeft een drietal praktische adviezen om onterechte vermelding van vermeende antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan.
Een geïnfecteerde heup na een heupvervanging die noodgedwongen weer verwijderd moet worden of een pneumonie die niet onder controle te krijgen is. Het zijn voorbeelden, maar dit kan wel degelijk voorkomen als mensen door een vermeende allergie niet behandeld kunnen worden met de juiste antibiotica, vertelt Hanneke Oude Elberink. “Als we de allergiebanners eens goed onder de loep nemen, staan daar vaak antibiotica in die daar niet thuishoren.” En het hebben van meer allergieproblemen in een allergiebanner gaat gepaard met meer morbiditeit, mortaliteit, en gebruik van duurdere en minder effectieve antibiotica.1 “Middelen als amoxicilline en penicilline – antibiotica die veel toegepast worden – willen we niet onterecht in de banner hebben staan.”
“De normale bijwerkingen horen niet in de allergiebanner thuis”
Allergoloog Hanneke Oude Alberink
Onverwachte bijwerkingen
Een allergiebanner wordt over het algemeen naar eer en geweten ingevuld. Maar heeft een patiënt die zegt allergisch te zijn voor penicilline hier ook echt een allergische reac
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: