DOQ

Huisarts Peijnenburg: ‘Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen’

Judith Peijnenburg (42) werkte 12,5 jaar als huisarts in een plattelandspraktijk in Dreumel. Na een burn-out in 2015 kwam ze erachter hoe ze weer energie uit het vak kon halen. “Als ‘Coachend Arts’ ben ik nu in staat om patiënten met complexe of onbegrepen klachten de juiste begeleiding te geven.”

“Niet alleen de maatschappij veranderde de afgelopen tien jaar, maar ook het vak van huisarts”, aldus Judith Peijnenburg. “Een huisarts krijgt meer op z’n bordje, zorgvragen worden steeds ingewikkelder en de administratieve last zwaarder. In 2015 kreeg ik een burn-out die mij noodzaakte om alles op een rijtje zetten: Waar haal ik energie uit? Wat kost energie? Ik leerde dat interactie, dialoog en diepgang in het gesprek drie zaken zijn binnen het vak waar ik voldoening uit haal.”

Energie uit coachen

Tijdens haar burn-out wilde ze eerst totaal met de zorg stoppen, maar daarna stelde ze zichzelf de vraag: Wat is eigenlijk nog boeiend aan dit vak dat ik al 12,5 jaar uitoefen? “Ik ontdekte dat ik veel energie haalde uit het échte contact met de mens achter de klachten”, zegt ze. “Het resulteerde in een eigen praktijk nieuwe stijl. Ik bouwde de garage om tot praktijkruimte en ik ben gaan netwerken om te kijken of mensen en instanties geïnteresseerd zijn in een arts die medische kennis combineert met psychische begeleiding en coaching.”

Huisarts Judith Peijnenburg als Coachend Arts

Integraal

Peijnenburg: “Als huisarts kun je best veel oplossen in de eerste lijn. Maar je bent vooralsnog de enige zorgverlener in Nederland die gezondheidsklachten integraal benadert en naar alle aspecten kijkt. De tijd ontbreekt echter vaak om dit nauwgezet te kunnen doen. Binnen de tweede lijn wordt er naar een klein facet van de klacht gekeken, terwijl daar zelden de complete oplossing zit. Als Coachend Arts acteer ik in het gebied hiertussen. Ook als een specialist niks kan vinden en terugverwijst naar de huisarts, dan heeft de huisarts vaak simpelweg niet voldoende tijd of onvoldoende inzichten om de behandeling in zodanig goede banen te leiden. Tegenwoordig heb je wel een POH-GGZ, maar die bekijkt de casuïstiek niet zo integraal als een huisarts. Een psycholoog is geen dokter. Als een psycholoog iemand tijdens een behandeling terugverwijst naar de huisarts, bijvoorbeeld omdat de patiënt (nieuwe) medische klachten benoemt, betekent dit weer een belangrijke stap terug in het behandelingsproces. Een Coachend Arts kan juist bruggen slaan, een integrale benadering bieden en echt tijd maken voor de patiënt op basis van consulten van 1 uur”.

Moe en leeg

Peijnenburg levert de zorg als basisarts. Deze wordt derhalve niet vergoed vanuit de zorgverzekering. “Mensen moeten het zelf betalen. Dan dreig je een elitaire zorgverlener te worden en dat is niet wenselijk.” Peijnenburg krijgt veel reacties. “Collega-huisartsen zijn soms jaloers en willen zelf ook meer tijd voor sommige patiënten. Specialisten reageren regelmatig en geven aan dat ze het mooi vinden dat ik dit doe. Ze herkennen soms de frustratie dat ze vast zitten in de gouden kooi. Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen.” Ze geeft aan dat ze geen seconde spijt heeft van haar beslissing. “Ik voel me weer blij als ik een patiënt heb kunnen helpen. Als huisarts had ik dat vaker niet dan wel en voelde me eerder leeg en moe aan het eind van een werkdag. In de zorg is het de kunst om die dingen te doen waar je zelf ook blij van wordt. Mensen willen vooral hun verhaal doen en gehoord worden.”

Verwijzen

“Het zou goed zijn om als huisarts of specialist te bedenken dat er bij sommige patiënten meer tijd en aandacht nodig is die je zelf niet kunt bieden”, zegt ze. “Dan kun je de patiënt verwijzen naar iemand zoals ik. Ik help dergelijke patiënten graag verder!”

 


Meer weten:
website: https://www.coachend-arts.nl/
e-mail: judith@coachend-arts.nl

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”