Huisarts Peijnenburg: ‘Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen’

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
20 februari 2017

Judith Peijnenburg (42) werkte 12,5 jaar als huisarts in een plattelandspraktijk in Dreumel. Na een burn-out in 2015 kwam ze erachter hoe ze weer energie uit het vak kon halen. “Als ‘Coachend Arts’ ben ik nu in staat om patiënten met complexe of onbegrepen klachten de juiste begeleiding te geven.”

“Niet alleen de maatschappij veranderde de afgelopen tien jaar, maar ook het vak van huisarts”, aldus Judith Peijnenburg. “Een huisarts krijgt meer op z’n bordje, zorgvragen worden steeds ingewikkelder en de administratieve last zwaarder. In 2015 kreeg ik een burn-out die mij noodzaakte om alles op een rijtje zetten: Waar haal ik energie uit? Wat kost energie? Ik leerde dat interactie, dialoog en diepgang in het gesprek drie zaken zijn binnen het vak waar ik voldoening uit haal.”

Energie uit coachen

Tijdens haar burn-out wilde ze eerst totaal met de zorg stoppen, maar daarna stelde ze zichzelf de vraag: Wat is eigenlijk nog boeiend aan dit vak dat ik al 12,5 jaar uitoefen? “Ik ontdekte dat ik veel energie haalde uit het échte contact met de mens achter de klachten”, zegt ze. “Het resulteerde in een eigen praktijk nieuwe stijl. Ik bouwde de garage om tot praktijkruimte en ik ben gaan netwerken om te kijken of mensen en instanties geïnteresseerd zijn in een arts die medische kennis combineert met psychische begeleiding en coaching.”

Huisarts Judith Peijnenburg als Coachend Arts

Integraal

Peijnenburg: “Als huisarts kun je best veel oplossen in de eerste lijn. Maar je bent vooralsnog de enige zorgverlener in Nederland die gezondheidsklachten integraal benadert en naar alle aspecten kijkt. De tijd ontbreekt echter vaak om dit nauwgezet te kunnen doen. Binnen de tweede lijn wordt er naar een klein facet van de klacht gekeken, terwijl daar zelden de complete oplossing zit. Als Coachend Arts acteer ik in het gebied hiertussen. Ook als een specialist niks kan vinden en terugverwijst naar de huisarts, dan heeft de huisarts vaak simpelweg niet voldoende tijd of onvoldoende inzichten om de behandeling in zodanig goede banen te leiden. Tegenwoordig heb je wel een POH-GGZ, maar die bekijkt de casuïstiek niet zo integraal als een huisarts. Een psycholoog is geen dokter. Als een psycholoog iemand tijdens een behandeling terugverwijst naar de huisarts, bijvoorbeeld omdat de patiënt (nieuwe) medische klachten benoemt, betekent dit weer een belangrijke stap terug in het behandelingsproces. Een Coachend Arts kan juist bruggen slaan, een integrale benadering bieden en echt tijd maken voor de patiënt op basis van consulten van 1 uur”.

Moe en leeg

Peijnenburg levert de zorg als basisarts. Deze wordt derhalve niet vergoed vanuit de zorgverzekering. “Mensen moeten het zelf betalen. Dan dreig je een elitaire zorgverlener te worden en dat is niet wenselijk.” Peijnenburg krijgt veel reacties. “Collega-huisartsen zijn soms jaloers en willen zelf ook meer tijd voor sommige patiënten. Specialisten reageren regelmatig en geven aan dat ze het mooi vinden dat ik dit doe. Ze herkennen soms de frustratie dat ze vast zitten in de gouden kooi. Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen.” Ze geeft aan dat ze geen seconde spijt heeft van haar beslissing. “Ik voel me weer blij als ik een patiënt heb kunnen helpen. Als huisarts had ik dat vaker niet dan wel en voelde me eerder leeg en moe aan het eind van een werkdag. In de zorg is het de kunst om die dingen te doen waar je zelf ook blij van wordt. Mensen willen vooral hun verhaal doen en gehoord worden.”

Verwijzen

“Het zou goed zijn om als huisarts of specialist te bedenken dat er bij sommige patiënten meer tijd en aandacht nodig is die je zelf niet kunt bieden”, zegt ze. “Dan kun je de patiënt verwijzen naar iemand zoals ik. Ik help dergelijke patiënten graag verder!”

 


Meer weten:
website: https://www.coachend-arts.nl/
e-mail: judith@coachend-arts.nl

 

 

, , , ,
Deel dit artikel