DOQ

Huisarts Peijnenburg: ‘Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen’

Judith Peijnenburg (42) werkte 12,5 jaar als huisarts in een plattelandspraktijk in Dreumel. Na een burn-out in 2015 kwam ze erachter hoe ze weer energie uit het vak kon halen. “Als ‘Coachend Arts’ ben ik nu in staat om patiënten met complexe of onbegrepen klachten de juiste begeleiding te geven.”

“Niet alleen de maatschappij veranderde de afgelopen tien jaar, maar ook het vak van huisarts”, aldus Judith Peijnenburg. “Een huisarts krijgt meer op z’n bordje, zorgvragen worden steeds ingewikkelder en de administratieve last zwaarder. In 2015 kreeg ik een burn-out die mij noodzaakte om alles op een rijtje zetten: Waar haal ik energie uit? Wat kost energie? Ik leerde dat interactie, dialoog en diepgang in het gesprek drie zaken zijn binnen het vak waar ik voldoening uit haal.”

Energie uit coachen

Tijdens haar burn-out wilde ze eerst totaal met de zorg stoppen, maar daarna stelde ze zichzelf de vraag: Wat is eigenlijk nog boeiend aan dit vak dat ik al 12,5 jaar uitoefen? “Ik ontdekte dat ik veel energie haalde uit het échte contact met de mens achter de klachten”, zegt ze. “Het resulteerde in een eigen praktijk nieuwe stijl. Ik bouwde de garage om tot praktijkruimte en ik ben gaan netwerken om te kijken of mensen en instanties geïnteresseerd zijn in een arts die medische kennis combineert met psychische begeleiding en coaching.”

Huisarts Judith Peijnenburg als Coachend Arts

Integraal

Peijnenburg: “Als huisarts kun je best veel oplossen in de eerste lijn. Maar je bent vooralsnog de enige zorgverlener in Nederland die gezondheidsklachten integraal benadert en naar alle aspecten kijkt. De tijd ontbreekt echter vaak om dit nauwgezet te kunnen doen. Binnen de tweede lijn wordt er naar een klein facet van de klacht gekeken, terwijl daar zelden de complete oplossing zit. Als Coachend Arts acteer ik in het gebied hiertussen. Ook als een specialist niks kan vinden en terugverwijst naar de huisarts, dan heeft de huisarts vaak simpelweg niet voldoende tijd of onvoldoende inzichten om de behandeling in zodanig goede banen te leiden. Tegenwoordig heb je wel een POH-GGZ, maar die bekijkt de casuïstiek niet zo integraal als een huisarts. Een psycholoog is geen dokter. Als een psycholoog iemand tijdens een behandeling terugverwijst naar de huisarts, bijvoorbeeld omdat de patiënt (nieuwe) medische klachten benoemt, betekent dit weer een belangrijke stap terug in het behandelingsproces. Een Coachend Arts kan juist bruggen slaan, een integrale benadering bieden en echt tijd maken voor de patiënt op basis van consulten van 1 uur”.

Moe en leeg

Peijnenburg levert de zorg als basisarts. Deze wordt derhalve niet vergoed vanuit de zorgverzekering. “Mensen moeten het zelf betalen. Dan dreig je een elitaire zorgverlener te worden en dat is niet wenselijk.” Peijnenburg krijgt veel reacties. “Collega-huisartsen zijn soms jaloers en willen zelf ook meer tijd voor sommige patiënten. Specialisten reageren regelmatig en geven aan dat ze het mooi vinden dat ik dit doe. Ze herkennen soms de frustratie dat ze vast zitten in de gouden kooi. Als Coachend Arts kon ik uit de gouden kooi stappen.” Ze geeft aan dat ze geen seconde spijt heeft van haar beslissing. “Ik voel me weer blij als ik een patiënt heb kunnen helpen. Als huisarts had ik dat vaker niet dan wel en voelde me eerder leeg en moe aan het eind van een werkdag. In de zorg is het de kunst om die dingen te doen waar je zelf ook blij van wordt. Mensen willen vooral hun verhaal doen en gehoord worden.”

Verwijzen

“Het zou goed zijn om als huisarts of specialist te bedenken dat er bij sommige patiënten meer tijd en aandacht nodig is die je zelf niet kunt bieden”, zegt ze. “Dan kun je de patiënt verwijzen naar iemand zoals ik. Ik help dergelijke patiënten graag verder!”

 


Meer weten:
website: https://www.coachend-arts.nl/
e-mail: judith@coachend-arts.nl

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”