‘Als de ogen opengaan maar het besef nog kwijt is, doemen grote levensvragen op’
Redactioneel
19 mei 2025
Mensen die ernstig hersenletsel oplopen, raken vrijwel meteen in coma doordat het brein in de ‘spaarstand’ gaat. Ze zijn bewusteloos, hun ogen blijven gesloten en ze reageren niet of nauwelijks op prikkels. De meeste mensen die de acute fase overleven zijn na een paar dagen tot weken weer bij bewustzijn. Als de ogen opengaan maar het besef nog kwijt is, komt specialist ouderengeneeskunde en wetenschapper Willemijn van Erp in actie. “Dan doemen grote levensvragen op.”
In Nederland belanden jaarlijks duizenden mensen in coma door ernstig niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld na een ongeval, hartstilstand of hersenbloeding. “De meesten komen binnen enkele uren of dagen weer bij”, vertelt Van Erp, “maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Soms stokt het proces: de ogen gaan open, maar ze kijken dwars door je heen. Dan kan er sprake zijn van een langdurige bewustzijnsstoornis. Deze stoornissen zijn in ons land zeer zeldzaam, maar de impact is enorm.”
“Meestal komen wij in actie zodra iemand met ernstig niet-aangeboren hersenletsel uit een coma ontwaakt”
Specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp
Mobiel expertteam
Van Erp is oprichter en coördinator van het Mobiele ExpertTeam Langdurige BewustzijnsStoornissen (MET-LBS), een landelijk opererend team dat wordt aangestuurd vanuit het Radboudumc. Het MET-LBS verricht laagdrempelig consulten, zowel op locatie als telefonisch. “Meestal komen wij in actie zodra iemand met ernstig niet-aangeboren hersenletsel u
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: