DOQ

Alternatief geneesmiddel voor jicht effectief en goedkoper

De behandeling van jicht kan veel goedkoper. Er blijkt een goed werkend alternatief te zijn voor het dure geneesmiddel dat normaal wordt voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek dat Carly Janssen heeft uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Reumatologie van Medisch Spectrum Twente. Op 11 juli is Carly Janssen op haar proefschrift gepromoveerd aan het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente.

Jicht is een veelvoorkomende ziekte die tot ernstige pijnaanvallen en uiteindelijk tot blijvende beperkingen kan leiden. Ongeveer 170.000 mensen hebben jicht. Hoewel de meeste patiënten behandeld kunnen worden met traditionele en relatief goedkope medicijnen, zijn deze voor ongeveer 10% van de patiënten niet geschikt. Voor deze groep zou een alternatief middel een uitkomst zijn.

(Foto: Pixabay)

Dure geneesmiddelen

Met subsidie van ZonMw onderzocht Carly Janssen het geneesmiddel anakinra (Kineret®) voor de behandeling van jicht. De aanleiding voor het onderzoek was dat voor de behandeling van patiënten met gecompliceerde jicht het middel canakinumab (ILARIS®), een remmer van het ontstekingseiwit IL-1, wordt voorgeschreven en vergoed. Dat is een effectief middel, maar ook erg duur. De kosten van canakinumab kunnen oplopen tot ruim 150.000 euro per patiënt per jaar. Een goedkoper alternatief blijkt anakinra te zijn. Daarvan zijn de kosten ongeveer 10.000 euro. De besparing per patiënt kan dus oplopen tot meer dan 140.000 euro per jaar.

Uitkomsten van het onderzoek

In het onderzoek, waarbij 90 patiënten betrokken waren, is een vergelijking tussen anakinra en de gebruikelijke jichtbehandelingen gemaakt. Het onderzoek toonde aan dat de goedkopere IL-1 blokker minstens even goed werkt als de gebruikelijke behandeling. De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd in het vooraanstaande Engelse tijdschrift Rheumatology. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Zorginstituut Nederland besloten dat anakinra gebruikt mag worden voor de behandeling van jicht, hoewel het daarvoor niet geregistreerd is door de fabrikant. Ook wordt dit medicijn vergoed.

Belang van de uitkomsten

De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen van belang voor jichtpatiënten, maar tonen ook aan dat het Nederlandse beleid om kritisch te blijven ten aanzien van de prijzen van dure geneesmiddelen en desnoods zelf onderzoek te doen vruchten afwerpt. Dit soort onderzoeken dragen bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Bron: Medisch Spectrum Twente

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx