Amerikaans statement over myocarditis bij kinderen

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
18 augustus 2021

Onlangs verscheen in Circulation een wetenschappelijk statement van de American Heart Association (AHA) over de diagnostiek en behandeling van myocarditis bij kinderen. De auteurs hopen dat dit wetenschappelijke statement niet alleen dient als een educatieve update, maar ook als een verenigende oproep ons gezamenlijk in te spannen om deze ernstige pediatrische aandoening beter te begrijpen en te behandelen.

Het blijft lastig om myocarditis bij kinderen te diagnosticeren en te behandelen. De uitdagingen variëren van de juiste diagnostische work-up tot de intensiteit van de interventie en het type en de omvang van de follow-up na herstel.

Wisselende presentatie en beloop

Myocarditis kan een aanzienlijke impact op de levenslange morbiditeit en mortaliteit hebben. De presentatie van myocarditis kan variëren van minimale symptomen tot hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen of cardiogene shock. Er zijn weinig manieren om het ziektebeloop te voorspellen.
Veel patiënten herstellen spontaan, maar evenveel patiënten lopen onomkeerbaar myocardschade op en hebben een harttransplantatie nodig. Sommige patiënten zetten de arts onder druk om medische beslissingen te nemen, maar zonder een bevestigde diagnose of beslissingen over de behandeling die niet op bewijs zijn gebaseerd.

Diagnostiek: post-mortem, biopten en beeldvorming

In de periode voordat endomyocardiale biopten genomen werden, kon myocarditis pas herkend worden bij autopsie. Dat leidde tot een op histopathologie gebaseerde diagnose, zoals in de Dallas-criteria.
Gezien het invasieve karakter en de beperkte sensitiviteit van endomyocardiale biopsie verschoof bij de diagnostiek de focus naar een afhankelijkheid van een klinische verdenking. Door de vooruitgang van magnetische resonantiebeeldvorming van het hart (CMR) wordt het onderzoek van het hele hart in vivo steeds meer geaccepteerd bij het nastreven van een diagnose van myocarditis. Ook andere cardiovasculaire diagnostische hulpmiddelen zijn verbeterd, bijvoorbeeld virale PCR-testen van weefselmateriaal, biomarkers en immunohistochemie. Gezien de verbeterde diagnostiek zou het formuleren van een reeks nauwkeurige diagnostische criteria de hoogste prioriteit moeten hebben.

Ziekte bij volwassenen

Myocarditis bij kinderen deelt kenmerken met die bij volwassenen. In een supplement van dit Amerikaanse statement staat een beschrijving van myocarditis bij volwassenen en de overeenkomsten en verschillen met de ziekte bij kinderen.
Omdat bij kinderen de kenmerken van myocarditis anders zijn en omdat de ziekte een impact op hun levenslange gezondheid kan hebben, heeft de AHA dit statement specifiek op kinderen gericht. Dit statement biedt dan ook een leidraad voor het beleid dat specifiek is voor de pediatrische patiëntenpopulatie.

Behoefte aan multidisciplinair onderzoek

Om de uitkomsten te verbeteren, is meer rigoureus wetenschappelijk onderzoek nodig. Gezien de heterogene presentatie en uitkomsten van deze aandoening en de verschillende mogelijkheden voor de diagnostiek en behandeling vereisen deze onderzoeken een gezamenlijke, multidisciplinaire inspanning.

Referentie: Law YM, Lal AK, Chen S, et al. Diagnosis and Management of Myocarditis in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Aug 10;144(6):e123-e135.

, ,
Deel dit artikel