Amerikaans statement over myocarditis bij kinderen

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
18 augustus 2021

Onlangs verscheen in Circulation een wetenschappelijk statement van de American Heart Association (AHA) over de diagnostiek en behandeling van myocarditis bij kinderen. De auteurs hopen dat dit wetenschappelijke statement niet alleen dient als een educatieve update, maar ook als een verenigende oproep ons gezamenlijk in te spannen om deze ernstige pediatrische aandoening beter te begrijpen en te behandelen.

Het blijft lastig om myocarditis bij kinderen te diagnosticeren en te behandelen. De uitdagingen variëren van de juiste diagnostische work-up tot de intensiteit van de interventie en het type en de omvang van de follow-up na herstel.

Wisselende presentatie en beloop

Myocarditis kan een aanzienlijke impact op de levenslange morbiditeit en mortaliteit hebben. De presentatie van myocarditis kan variëren van minimale symptomen tot hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen of cardiogene shock. Er zijn weinig manieren om het ziektebeloop te voorspellen.
Veel patiënten herstellen spontaan, maar evenveel patiënten lopen onomkeerbaar myocardschade op en hebben een harttransplantatie nodig. Sommige patiënten zetten de arts onder druk om medische beslissingen te nemen, maar zonder een bevestigde diagnose of beslissingen over de behandeling die niet op bewijs zijn gebaseerd.

Diagnostiek: post-mortem, biopten en beeldvorming

In de periode voordat endomyocardiale biopten genomen werden, kon myocarditis pas herkend worden bij autopsie. Dat leidde tot een op histopathologie gebaseerde diagnose, zoals in de Dallas-criteria.
Gezien het invasieve karakter en de beperkte sensitiviteit va

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel