DOQ

Amerikaans statement over myocarditis bij kinderen

Onlangs verscheen in Circulation een wetenschappelijk statement van de American Heart Association (AHA) over de diagnostiek en behandeling van myocarditis bij kinderen. De auteurs hopen dat dit wetenschappelijke statement niet alleen dient als een educatieve update, maar ook als een verenigende oproep ons gezamenlijk in te spannen om deze ernstige pediatrische aandoening beter te begrijpen en te behandelen.

Het blijft lastig om myocarditis bij kinderen te diagnosticeren en te behandelen. De uitdagingen variëren van de juiste diagnostische work-up tot de intensiteit van de interventie en het type en de omvang van de follow-up na herstel.

Wisselende presentatie en beloop

Myocarditis kan een aanzienlijke impact op de levenslange morbiditeit en mortaliteit hebben. De presentatie van myocarditis kan variëren van minimale symptomen tot hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen of cardiogene shock. Er zijn weinig manieren om het ziektebeloop te voorspellen.
Veel patiënten herstellen spontaan, maar evenveel patiënten lopen onomkeerbaar myocardschade op en hebben een harttransplantatie nodig. Sommige patiënten zetten de arts onder druk om medische beslissingen te nemen, maar zonder een bevestigde diagnose of beslissingen over de behandeling die niet op bewijs zijn gebaseerd.

Diagnostiek: post-mortem, biopten en beeldvorming

In de periode voordat endomyocardiale biopten genomen werden, kon myocarditis pas herkend worden bij autopsie. Dat leidde tot een op histopathologie gebaseerde diagnose, zoals in de Dallas-criteria.
Gezien het invasieve karakter en de beperkte sensitiviteit van endomyocardiale biopsie verschoof bij de diagnostiek de focus naar een afhankelijkheid van een klinische verdenking. Door de vooruitgang van magnetische resonantiebeeldvorming van het hart (CMR) wordt het onderzoek van het hele hart in vivo steeds meer geaccepteerd bij het nastreven van een diagnose van myocarditis. Ook andere cardiovasculaire diagnostische hulpmiddelen zijn verbeterd, bijvoorbeeld virale PCR-testen van weefselmateriaal, biomarkers en immunohistochemie. Gezien de verbeterde diagnostiek zou het formuleren van een reeks nauwkeurige diagnostische criteria de hoogste prioriteit moeten hebben.

Ziekte bij volwassenen

Myocarditis bij kinderen deelt kenmerken met die bij volwassenen. In een supplement van dit Amerikaanse statement staat een beschrijving van myocarditis bij volwassenen en de overeenkomsten en verschillen met de ziekte bij kinderen.
Omdat bij kinderen de kenmerken van myocarditis anders zijn en omdat de ziekte een impact op hun levenslange gezondheid kan hebben, heeft de AHA dit statement specifiek op kinderen gericht. Dit statement biedt dan ook een leidraad voor het beleid dat specifiek is voor de pediatrische patiëntenpopulatie.

Behoefte aan multidisciplinair onderzoek

Om de uitkomsten te verbeteren, is meer rigoureus wetenschappelijk onderzoek nodig. Gezien de heterogene presentatie en uitkomsten van deze aandoening en de verschillende mogelijkheden voor de diagnostiek en behandeling vereisen deze onderzoeken een gezamenlijke, multidisciplinaire inspanning.

Referentie: Law YM, Lal AK, Chen S, et al. Diagnosis and Management of Myocarditis in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Aug 10;144(6):e123-e135.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx