Amerikaanse leidraad over cardiovasculaire gevolgen COVID-19 

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
13 april 2022

Zelfs lange tijd na een SARS-CoV-2-infectie kan myocarditis en andere myocardiale betrokkenheid blijven bestaan. Een recent rapport van het American College of Cardiology (ACC) biedt een nuttige leidraad voor de diagnostiek en behandeling van de cardiovasculaire gevolgen van COVID-19 bij volwassenen.

Er zijn verschillende aan COVID-19 gerelateerde afwijkingen gerapporteerd in cardiale testen. Bijvoorbeeld ecg-afwijkingen en verhoogde cardiale biomarkers, en een breed scala aan cardiovasculaire complicaties, zoals myocardschade, trombose en hartritmestoornissen.

Steeds meer vragen

Bij sommige met SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten houden de cardiale symptomen, zoals pijn op de borst, kortademigheid, vermoeidheid en hartkloppingen, tot maanden na de oorspronkelijke infectie aan.
Bij zowel symptomatische als asymptomatische personen is bij laboratorium- en beeldvormend onderzoek myocardschade waargenomen, ook na vaccinatie. Clinici die deze patiënten behandelen, zitten met steeds meer vragen over de evaluatie en behandeling van deze aandoeningen.

Behandeling van asymptomatische betrokkenheid

De behandeling van patiënten met myocardiale betrokkenheid in de setting van COVID-19 wordt voornamelijk bepaald door de klinische presentatie en het beloop. Omdat myocarditis gepaard gaat met een verhoogd risico op cardiale complicaties vroeg in het ziekteverloop, is een proactief beleid vereist.
Na een SARS-CoV-2-infectie kan sprake zijn van een asymptomatische betrokkenheid van het myocard. Dit is bijvoorbeeld gevonden bij screening van atleten. Aangezien de langetermijngevolgen van deze aand

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel