DOQ

Amerikaanse leidraad over cardio­vascu­laire gevolgen COVID-19 

Zelfs lange tijd na een SARS-CoV-2-infectie kan myocarditis en andere myocardiale betrokkenheid blijven bestaan. Een recent rapport van het American College of Cardiology (ACC) biedt een nuttige leidraad voor de diagnostiek en behandeling van de cardiovasculaire gevolgen van COVID-19 bij volwassenen.

Er zijn verschillende aan COVID-19 gerelateerde afwijkingen gerapporteerd in cardiale testen. Bijvoorbeeld ecg-afwijkingen en verhoogde cardiale biomarkers, en een breed scala aan cardiovasculaire complicaties, zoals myocardschade, trombose en hartritmestoornissen.

Steeds meer vragen

Bij sommige met SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten houden de cardiale symptomen, zoals pijn op de borst, kortademigheid, vermoeidheid en hartkloppingen, tot maanden na de oorspronkelijke infectie aan.
Bij zowel symptomatische als asymptomatische personen is bij laboratorium- en beeldvormend onderzoek myocardschade waargenomen, ook na vaccinatie. Clinici die deze patiënten behandelen, zitten met steeds meer vragen over de evaluatie en behandeling van deze aandoeningen.

Behandeling van asymptomatische betrokkenheid

De behandeling van patiënten met myocardiale betrokkenheid in de setting van COVID-19 wordt voornamelijk bepaald door de klinische presentatie en het beloop. Omdat myocarditis gepaard gaat met een verhoogd risico op cardiale complicaties vroeg in het ziekteverloop, is een proactief beleid vereist.
Na een SARS-CoV-2-infectie kan sprake zijn van een asymptomatische betrokkenheid van het myocard. Dit is bijvoorbeeld gevonden bij screening van atleten. Aangezien de langetermijngevolgen van deze aandoening niet bekend zijn, moeten ze geïnstrueerd worden om eventuele zorgwekkende symptomen of tekenen te melden. Denk aan pijn op de borst, kortademigheid, syncope en oedeem.

Symptomatische betrokkenheid

De behandeling van symptomatische myocardiale betrokkenheid in de setting van COVID-19 is in grote mate afhankelijk van de klinische presentatie en de ernst van de afwijkingen die bij aanvullend onderzoek worden gevonden.
Patiënten die alleen last hebben van pijn op de borst, een behouden systolische linkerventrikelfunctie hebben en geen ventriculaire hartritmestoornis, kunnen waarschijnlijk in de ambulante setting worden behandeld. Daarbij moet gelet worden op zorgwekkende symptomen of tekenen, zoals kortademigheid, syncope en oedeem.
Drie tot zes maanden na de presentatie is vervolgonderzoek, zoals ECG, echocardiogram, ambulante ritmemonitor en cardiale MRI-scan, nodig. Vooral bij patiënten met aanhoudende hartsymptomen en/of bevindingen die wijzen op myocardiale betrokkenheid.

Myocarditis

Patiënten met een milde of matige myocarditis zouden opgenomen moeten worden, bij voorkeur in een centrum voor gevorderd hartfalen. Degenen met een fulminant beloop, bijvoorbeeld met cardiogene shock, een aanhoudende ventriculaire ritmestoornis en/of een gevorderd atrioventriculair blok, moeten op dezelfde manier worden behandeld als degenen met een andere vorm van cardiogene shock. Namelijk in een centrum met expertise in gevorderd hartfalen, met mechanische circulatoire ondersteuning en andere geavanceerde therapieën.

Verdere besluitvorming

De verdere besluitvorming over de behandeling is afhankelijk van de aanwezigheid van gelijktijdige pneumonie. Over het algemeen moeten patiënten met myocarditis en COVID-19-pneumonie die langdurig zuurstof nodig hebben, worden behandeld met corticosteroïden.
Degenen met een geassocieerde pericardiale betrokkenheid kunnen NSAID’s gebruiken om de pijn en ontsteking op de borst te helpen verlichten. Een lage dosis colchicine of prednison kan worden toegevoegd voor aanhoudende pijn op de borst, waarbij op basis van de symptomen en klinische bevindingen de dosis afgebouwd wordt.

Referenties: Gluckman TJ, Bhave NM, Allen LA, et al. 2022 ACC Expert Consensus Decision Pathway on Cardiovascular Sequelae of COVID-19 in Adults: Myocarditis and Other Myocardial Involvement, Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, and Return to Play: A Report of the American College of Cardiology Solution Set Oversight Committee. J Am Coll Cardiol. 2022:S0735-1097(22)00306-0.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx