DOQ

Amerikaanse statement over mechanische complicaties na myocardinfarct

Mechanische complicaties ontstaan op korte termijn na een acuut myocardinfarct, zijn tijdgevoelig en gaan gepaard met een hoge morbiditeit en mortaliteit. In een recent wetenschappelijk statement geeft een aantal Amerikaanse organisaties adviezen over de vroege herkenning, diagnostiek en multidisciplinaire aanpak.  

In de afgelopen decennia zijn dankzij vorderingen op het gebied van medicamenteuze en reperfusie, uitgevoerd met katheters of een operatie, de uitkomsten van patiënten met een acuut myocardinfarct verbeterd. Desalniettemin houden patiënten met een groot myocardinfarct en degenen die geen tijdige revascularisatie krijgen, een toegenomen risico op mechanische complicaties van een acuut myocardinfarct.

De meest voorkomende mechanische complicaties zijn acute mitralisinsufficiëntie secundair aan een ruptuur van een papillairspier, een ventrikelseptumdefect, een pseudo-aneurysma en een vrije wandruptuur. Al deze complicaties kennen een aanzienlijk risico op morbiditeit, mortaliteit en gebruik van ziekenhuisvoorzieningen

Stabiele en onstabiele mechanische complicaties

In dit statement staat een algoritme voor de behandeling van stabiele en onstabiele mechanische complicaties van een acuut myocardinfarct. In geval van een onstabiele patiënten kan, voordat de patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis wordt overgeplaatst, overlegd worden met het Shock Team. Het doel is om de onmiddellijke medicamenteuze behandeling te bepalen en vast te stellen of de patiënt in aanmerking komt voor een chirurgische behandeling of een andere interventie.

Wanneer bij een onstabiele patiënten die niet in aanmerking komen voor een operatie, het risico van een overplaatsing te groot is, kunnen alternatieve therapieën ter plaatse en transferstrategieën worden overwogen. Dit gebeurt in overleg met het multidisciplinaire Shock Team en op basis van de lokale expertise en kenmerken van het regionale zorgsysteem.

Wisselende zorg

De zorg voor patiënten met mechanische complicaties is complex en vereist een multidisciplinaire samenwerking voor een snelle herkenning, diagnostiek, hemodynamische stabilisatie en besluitvorming. Het doel is om patiënten en hun naasten te helpen bij de selectie van definitieve therapieën of palliatie.

Daarnaast is een op de patiënt gerichte planning en timing van een geschikte chirurgische interventie, percutane technologieën en mechanisch circulatoire ondersteuning nodig. Een palliatieve ondersteuning kan in potentie de ziekte- en patiënt-gerelateerde uitkomsten verbeteren.

Weinig onderzoek gedaan

Naar deze zeldzame situaties zijn weinig gecontroleerde studies gedaan. Vanwege het relatief kleine aantal beschikbare, kwalitatief hoogwaardige studies om de klinische praktijk te sturen, varieert de zorg enorm. De zorg is voornamelijk afhankelijk van lokale expertise en beschikbare middelen. Daarom pleiten de auteurs ervoor om in internationaal verband samen te werken, registers op te zetten en pragmatische trials uit te voeren. Dit is bedoeld om de vastgestelde kennislacunes aan te pakken en om een leidraad te bieden voor de optimale behandelstrategieën.

Dit wetenschappelijke statement dat werd gepubliceerd in Circulation, is opgesteld door de volgende verenigingen: het American Heart Association Council on Clinical Cardiology, het Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, het Council on Cardiovascular Surgery and Anesthesia en het Council on Cardiovascular and Stroke Nursing.

Referentie: Damluji AA, van Diepen S, Katz JN, et al. Mechanical Complications of Acute Myocardial Infarction: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021:CIR0000000000000985. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34126755/, https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIR.0000000000000985

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx