Amerikaanse verklaring over hartkatheterisatie

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
1 juli 2021

In een recente wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association, die in Circulation verscheen, zijn de huidige praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na een hartkatheterisatie belicht. Daarnaast worden adviezen gegeven over het gewenste beleid.

Ieder jaar worden in de Verenigde Staten meer dan een miljoen hartkatheterisaties uitgevoerd, voornamelijk om patiënten met een vermoedelijk of bevestigd coronarialijden en een daaraan gerelateerde aandoening te diagnosticeren en te behandelen. Sinds de introductie van de selectieve coronairangiografie in de jaren vijftig is de katheterisatieprocedure snel geëvolueerd en uitgebreid wat betreft de reikwijdte en techniek. Het omvat tegenwoordig ook coronaire, perifere vasculaire en structurele hartprocedures.

Bewijs en tradities

Tijdens deze evolutie zijn veel praktijken ontstaan op basis van bewijs, maar er zijn ook veel tradities blijven bestaan op basis van praktische en theoretische overtuigingen. Sommige van deze tradities zijn blindelings overgenomen en niet gebaseerd op hedendaags solide bewijs.

In 2016 publiceerde de Society for Cardiovascular Angiography and Interventions een consensusverklaring over de praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na de hartkatheterisatie, gericht op de standaard problemen rondom de katheterisatie. Het huidige overzichtsartikel beoordeelde de huidige status quo over deze procedures

Nuchter en glucoseregulatie

Het huidige advies is om voorafgaand aan de katheterisatieprocedure twee uur nuchter zijn voor heldere vloeistoffen en zes uur voor vaste stoffen (lichte maaltijd). Overigens is nie

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel