DOQ

Amerikaanse verklaring over hartkatheterisatie

In een recente wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association, die in Circulation verscheen, zijn de huidige praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na een hartkatheterisatie belicht. Daarnaast worden adviezen gegeven over het gewenste beleid.

Ieder jaar worden in de Verenigde Staten meer dan een miljoen hartkatheterisaties uitgevoerd, voornamelijk om patiënten met een vermoedelijk of bevestigd coronarialijden en een daaraan gerelateerde aandoening te diagnosticeren en te behandelen. Sinds de introductie van de selectieve coronairangiografie in de jaren vijftig is de katheterisatieprocedure snel geëvolueerd en uitgebreid wat betreft de reikwijdte en techniek. Het omvat tegenwoordig ook coronaire, perifere vasculaire en structurele hartprocedures.

Bewijs en tradities

Tijdens deze evolutie zijn veel praktijken ontstaan op basis van bewijs, maar er zijn ook veel tradities blijven bestaan op basis van praktische en theoretische overtuigingen. Sommige van deze tradities zijn blindelings overgenomen en niet gebaseerd op hedendaags solide bewijs.

In 2016 publiceerde de Society for Cardiovascular Angiography and Interventions een consensusverklaring over de praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na de hartkatheterisatie, gericht op de standaard problemen rondom de katheterisatie. Het huidige overzichtsartikel beoordeelde de huidige status quo over deze procedures

Nuchter en glucoseregulatie

Het huidige advies is om voorafgaand aan de katheterisatieprocedure twee uur nuchter zijn voor heldere vloeistoffen en zes uur voor vaste stoffen (lichte maaltijd). Overigens is niet nuchter zijn niet-inferieur gebleken aan nuchter zijn en moet daarom verder worden onderzocht.

Voorafgaand en na de procedure kunnen patiënten zonder een ernstige nierfunctiestoornis doorgaan met de behandeling met metformine. Ook andere glucoseverlagende middelen moeten voorafgaand aan de katheterisatieprocedures niet tijdelijk gestopt worden. Er zijn onvoldoende gegevens over het halveren van de dosis insuline.

RAAS-remming en antistolling

ACE- of ARB-remmers moeten gecontinueerd worden, indien voorafgaand aan de katheterisatieprocedures de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR)  < 60 ml/min/1,73 m2 is. In geval van een voorheen normale eGFR moeten ACE- of ARB-remmers niet tijdelijk gestopt worden. Bij patiënten met een hoog risico op trombotische complicaties moet voorafgaand aan een diagnostische procedure doorgegaan worden met orale anticoagulantia. Dit is ook het advies, als een transradiale toegang gebruikt kan worden.

Allergieën

Patiënten die allergisch zijn voor schaaldieren, maar niet voor contrastmiddelen hoeven geen premedicatie te krijgen, om een allergische reactie te voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat een algemene atopie, inclusief voedselallergie, het risico op andere allergische reacties, waaronder tegen radiologische contrastmiddelen, verhoogt. Bij patiënten met een contrastallergie moet de werkzaamheid van intraveneuze corticosteroïden nog vastgesteld worden. Bij patiënten met een nikkelallergie moet overwogen worden om een drug-eluting stent met een duurzaam polymeer te gebruiken.

Toegangsweg, sedatie en MRI-scan

Bij patiënten die in het verleden een mastectomie hebben ondergaan, is een ipsilaterale transradiale toegangsweg mogelijk. Dit kent een laag risico op infecties of andere gerelateerde complicaties. De keuze moet gemaakt worden in overleg met de patiënt. Een routinebeoordeling van de radiale en ulnaire doorgankelijkheid met behulp van de Allen of Barbeau-test is niet nodig. Voor dialysepatiënten moet een alternatieve toegangsweg worden overwogen, bijvoorbeeld via de dominante en distale arteria radialis of via de arteria ulnaris of femoralis. De femorale toegangstechniek moet echogeleid plaatsvinden. De sedatie tijdens de procedure moet geïndividualiseerd worden op basis van de leeftijd en cognitie van de patiënt en het risico op verslaving aan opioïden. Een recente coronaire stent implantatie is geen contra-indicatie om een MRI-scan te maken.

Referentie: Bangalore S, Barsness GW, Dangas GD, et al. Evidence-Based Practices in the Cardiac Catheterization Laboratory: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Jun 30:CIR0000000000000996.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx