DOQ

Amerikaanse verklaring over hartkatheterisatie

In een recente wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association, die in Circulation verscheen, zijn de huidige praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na een hartkatheterisatie belicht. Daarnaast worden adviezen gegeven over het gewenste beleid.

Ieder jaar worden in de Verenigde Staten meer dan een miljoen hartkatheterisaties uitgevoerd, voornamelijk om patiënten met een vermoedelijk of bevestigd coronarialijden en een daaraan gerelateerde aandoening te diagnosticeren en te behandelen. Sinds de introductie van de selectieve coronairangiografie in de jaren vijftig is de katheterisatieprocedure snel geëvolueerd en uitgebreid wat betreft de reikwijdte en techniek. Het omvat tegenwoordig ook coronaire, perifere vasculaire en structurele hartprocedures.

Bewijs en tradities

Tijdens deze evolutie zijn veel praktijken ontstaan op basis van bewijs, maar er zijn ook veel tradities blijven bestaan op basis van praktische en theoretische overtuigingen. Sommige van deze tradities zijn blindelings overgenomen en niet gebaseerd op hedendaags solide bewijs.

In 2016 publiceerde de Society for Cardiovascular Angiography and Interventions een consensusverklaring over de praktijkvoering voorafgaand, tijdens en na de hartkatheterisatie, gericht op de standaard problemen rondom de katheterisatie. Het huidige overzichtsartikel beoordeelde de huidige status quo over deze procedures

Nuchter en glucoseregulatie

Het huidige advies is om voorafgaand aan de katheterisatieprocedure twee uur nuchter zijn voor heldere vloeistoffen en zes uur voor vaste stoffen (lichte maaltijd). Overigens is niet nuchter zijn niet-inferieur gebleken aan nuchter zijn en moet daarom verder worden onderzocht.

Voorafgaand en na de procedure kunnen patiënten zonder een ernstige nierfunctiestoornis doorgaan met de behandeling met metformine. Ook andere glucoseverlagende middelen moeten voorafgaand aan de katheterisatieprocedures niet tijdelijk gestopt worden. Er zijn onvoldoende gegevens over het halveren van de dosis insuline.

RAAS-remming en antistolling

ACE- of ARB-remmers moeten gecontinueerd worden, indien voorafgaand aan de katheterisatieprocedures de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR)  < 60 ml/min/1,73 m2 is. In geval van een voorheen normale eGFR moeten ACE- of ARB-remmers niet tijdelijk gestopt worden. Bij patiënten met een hoog risico op trombotische complicaties moet voorafgaand aan een diagnostische procedure doorgegaan worden met orale anticoagulantia. Dit is ook het advies, als een transradiale toegang gebruikt kan worden.

Allergieën

Patiënten die allergisch zijn voor schaaldieren, maar niet voor contrastmiddelen hoeven geen premedicatie te krijgen, om een allergische reactie te voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat een algemene atopie, inclusief voedselallergie, het risico op andere allergische reacties, waaronder tegen radiologische contrastmiddelen, verhoogt. Bij patiënten met een contrastallergie moet de werkzaamheid van intraveneuze corticosteroïden nog vastgesteld worden. Bij patiënten met een nikkelallergie moet overwogen worden om een drug-eluting stent met een duurzaam polymeer te gebruiken.

Toegangsweg, sedatie en MRI-scan

Bij patiënten die in het verleden een mastectomie hebben ondergaan, is een ipsilaterale transradiale toegangsweg mogelijk. Dit kent een laag risico op infecties of andere gerelateerde complicaties. De keuze moet gemaakt worden in overleg met de patiënt. Een routinebeoordeling van de radiale en ulnaire doorgankelijkheid met behulp van de Allen of Barbeau-test is niet nodig. Voor dialysepatiënten moet een alternatieve toegangsweg worden overwogen, bijvoorbeeld via de dominante en distale arteria radialis of via de arteria ulnaris of femoralis. De femorale toegangstechniek moet echogeleid plaatsvinden. De sedatie tijdens de procedure moet geïndividualiseerd worden op basis van de leeftijd en cognitie van de patiënt en het risico op verslaving aan opioïden. Een recente coronaire stent implantatie is geen contra-indicatie om een MRI-scan te maken.

Referentie: Bangalore S, Barsness GW, Dangas GD, et al. Evidence-Based Practices in the Cardiac Catheterization Laboratory: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Jun 30:CIR0000000000000996.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx