DOQ

Amphia levert belangrijke bijdrage in baanbrekende endeldarmkanker studie

Tijdens het American Society of Clinical Oncology (ASCO) zijn de resultaten van een internationale studie over de behandeling van endeldarmkanker (rectumcarcinoom) gepubliceerd. Het Amphia heeft een belangrijke bijdrage aan deze internationale RAPIDO-studie geleverd.

Wereldwijd zijn er tussen 2011 en 2016, ruim 900 endeldarmkanker patiënten bestudeerd. In de RAPIDO-studie wordt een nieuwe behandelmethode als voorbereiding op de operatie toegepast. Met 50 patiënten heeft Amphia een bijdrage geleverd aan de internationale resultaten.

(bron foto pixabay)

Chirurg Rogier Crolla is niet verbaasd over het hoge aantal. “Amphia opereert jaarlijks bijna honderd endeldarm kanker patiënten, daarmee zijn wij een van de grootste Nederlandse centra die dit ziektebeeld behandelen. We willen ook de best mogelijke zorg leveren en daarom doen we eigen wetenschappelijk onderzoek en nemen we deel aan grote internationale studies. Door deze wetenschappelijke aandacht heeft ons team zoveel patiënten kunnen laten deelnemen aan het onderzoek.”

De standaardbehandeling bij patiënten met gevorderde endeldarmkanker bestaat uit langdurige bestraling van vijf tot zes weken in combinatie met chemotherapie. Na de laatste bestraling vindt de operatie plaats waarbij de tumor wordt verwijderd.

In de RAPIDO-studie hebben oncologen en chirurgen wereldwijd onderzocht of een kortdurende bestraling van vijf dagen, gevolgd door zes kuren chemotherapie voor een operatie effectiever is in het bestrijden van de ziekte, dan de ‘oude’ behandeling waarbij langdurig (25x) wordt bestraald.

Tevens wordt onderzocht welke bijwerkingen er zijn en of de groei van eventuele uitzaaiingen mogelijk worden voorkomen.

Oncoloog Bert Jan ten Tije is erg enthousiast over de behaalde resultaten van de studie. “De RAPIDO-studie laat heel mooi zien dat de nieuwe voorbehandeling van endeldarmkanker leidt tot een afname van uitzaaiingen en verminderde terugkeer van de ziekte in het operatiegebied.” Daarnaast is het percentage van patiënten bij wie de tumor compleet is verdwenen gestegen van 14% naar 28 %. Dit is een enorme verbetering. Ten Tije legt uit: “Met deze moeilijke tumorsoort gaat vooruitgang in kleine stapjes, een toename van 14 naar 28% is spectaculair en heeft enorm veel impact op het leven van de patiënt. Dit betekent namelijk dat in de toekomst door deze goede voorbehandeling minder patiënten een zware endeldarm operatie moeten ondergaan waarbij vaak een stoma wordt aangelegd. Als we dit met een nieuwe behandeling vaker kunnen voorkomen is dat een enorme gezondheidswinst.”

De behandeling van endeldarmkanker is een zwaar en langdurig proces waarbij de patiënt wordt behandeld door een multidisciplinair team. De patiënt ziet chirurgen, MDL-artsen, radiotherapeuten, radiologen en internist-oncologen die zich allen hebben toegelegd op deze specifieke vorm van kanker. Om ervoor te zorgen dat het behandelproces goed wordt bewaakt en de patiënt één aanspreekpunt heeft werkt Amphia met casemanagers. Het is volgens case manager Dianne Backelandt belangrijk dat één persoon de regie houdt. “Wanneer patiënten de diagnose endeldarmkanker krijgen brengt dat vaak veel emoties teweeg. Bovendien krijgen ze met veel zorgverleners te maken waardoor ze het overzicht dreigen te verliezen. Als casemanager begeleid ik hen door het gehele traject, help ik ze de regie te houden en zorg ik dat alle stappen in het behandelplan in de juiste volgorde plaats vinden. Bij vragen kunnen ze ook bellen. Dat geeft rust voor de patiënt en het gehele behandelteam.”

De resultaten van de RAPIDO-studie  zullen ertoe leiden dat de richtlijnen voor de therapie van endeldarmkanker wereldwijd worden aangepast en de kwaliteit van leven na deze ingrijpende behandeling steeds beter wordt. 

Via deze link is de RAPIDO studie te bekijken.

Bron: Amphia

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx