DOQ

Amphia levert belangrijke bijdrage in baanbrekende endeldarmkanker studie

Tijdens het American Society of Clinical Oncology (ASCO) zijn de resultaten van een internationale studie over de behandeling van endeldarmkanker (rectumcarcinoom) gepubliceerd. Het Amphia heeft een belangrijke bijdrage aan deze internationale RAPIDO-studie geleverd.

Wereldwijd zijn er tussen 2011 en 2016, ruim 900 endeldarmkanker patiënten bestudeerd. In de RAPIDO-studie wordt een nieuwe behandelmethode als voorbereiding op de operatie toegepast. Met 50 patiënten heeft Amphia een bijdrage geleverd aan de internationale resultaten.

(bron foto pixabay)

Chirurg Rogier Crolla is niet verbaasd over het hoge aantal. “Amphia opereert jaarlijks bijna honderd endeldarm kanker patiënten, daarmee zijn wij een van de grootste Nederlandse centra die dit ziektebeeld behandelen. We willen ook de best mogelijke zorg leveren en daarom doen we eigen wetenschappelijk onderzoek en nemen we deel aan grote internationale studies. Door deze wetenschappelijke aandacht heeft ons team zoveel patiënten kunnen laten deelnemen aan het onderzoek.”

De standaardbehandeling bij patiënten met gevorderde endeldarmkanker bestaat uit langdurige bestraling van vijf tot zes weken in combinatie met chemotherapie. Na de laatste bestraling vindt de operatie plaats waarbij de tumor wordt verwijderd.

In de RAPIDO-studie hebben oncologen en chirurgen wereldwijd onderzocht of een kortdurende bestraling van vijf dagen, gevolgd door zes kuren chemotherapie voor een operatie effectiever is in het bestrijden van de ziekte, dan de ‘oude’ behandeling waarbij langdurig (25x) wordt bestraald.

Tevens wordt onderzocht welke bijwerkingen er zijn en of de groei van eventuele uitzaaiingen mogelijk worden voorkomen.

Oncoloog Bert Jan ten Tije is erg enthousiast over de behaalde resultaten van de studie. “De RAPIDO-studie laat heel mooi zien dat de nieuwe voorbehandeling van endeldarmkanker leidt tot een afname van uitzaaiingen en verminderde terugkeer van de ziekte in het operatiegebied.” Daarnaast is het percentage van patiënten bij wie de tumor compleet is verdwenen gestegen van 14% naar 28 %. Dit is een enorme verbetering. Ten Tije legt uit: “Met deze moeilijke tumorsoort gaat vooruitgang in kleine stapjes, een toename van 14 naar 28% is spectaculair en heeft enorm veel impact op het leven van de patiënt. Dit betekent namelijk dat in de toekomst door deze goede voorbehandeling minder patiënten een zware endeldarm operatie moeten ondergaan waarbij vaak een stoma wordt aangelegd. Als we dit met een nieuwe behandeling vaker kunnen voorkomen is dat een enorme gezondheidswinst.”

De behandeling van endeldarmkanker is een zwaar en langdurig proces waarbij de patiënt wordt behandeld door een multidisciplinair team. De patiënt ziet chirurgen, MDL-artsen, radiotherapeuten, radiologen en internist-oncologen die zich allen hebben toegelegd op deze specifieke vorm van kanker. Om ervoor te zorgen dat het behandelproces goed wordt bewaakt en de patiënt één aanspreekpunt heeft werkt Amphia met casemanagers. Het is volgens case manager Dianne Backelandt belangrijk dat één persoon de regie houdt. “Wanneer patiënten de diagnose endeldarmkanker krijgen brengt dat vaak veel emoties teweeg. Bovendien krijgen ze met veel zorgverleners te maken waardoor ze het overzicht dreigen te verliezen. Als casemanager begeleid ik hen door het gehele traject, help ik ze de regie te houden en zorg ik dat alle stappen in het behandelplan in de juiste volgorde plaats vinden. Bij vragen kunnen ze ook bellen. Dat geeft rust voor de patiënt en het gehele behandelteam.”

De resultaten van de RAPIDO-studie  zullen ertoe leiden dat de richtlijnen voor de therapie van endeldarmkanker wereldwijd worden aangepast en de kwaliteit van leven na deze ingrijpende behandeling steeds beter wordt. 

Via deze link is de RAPIDO studie te bekijken.

Bron: Amphia

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”