Anderhalvelijnszorg: lessen en successen van Regiopoli Drachten

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
1 juni 2022

Op veel plekken in Nederland ontstaan initiatieven rond anderhalvelijnszorg. Een van de eerste anderhalvelijnspoli’s startte in 2015 in Drachten. De poli is inmiddels niet meer weg te denken uit het zorglandschap van Oost Friesland. Wim Brunninkhuis, nu gepensioneerd huisarts, is een van de oprichters. “We hebben flink moeten knokken, maar nu is iedereen tevreden: de poli staat als een huis.”

Sinds de oprichting in 2015 is de Regiopoli gevestigd in het verpleeghuis Neibertilla, op zo’n 300 meter afstand van het Nij Smellinghe Ziekenhuis, waar de betrokken specialisten werken. Voorafgaand lobbyde Brunninkhuis drie jaar lang intensief bij specialisten en huisartsen om ze te overtuigen van de meerwaarde. En met succes; inmiddels verwijzen de huisartsen in Zuidoost Friesland jaarlijks zo’n 2500 patiënten naar de poli, die zorg aanbiedt vanuit tien specialismen.    

“Specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis”

Gepensioneerd huisarts Wim Brunninkhuis

Indicaties

Aanvankelijk ging het om beperkte dermatologische, orthopedische en cardiologische verwijsindicaties. Een jaar later volgden verwijzingen voor klein chirurgische indicaties.
De tevredenheid van alle partijen was zo groot dat de verwijsindicaties bleven toenemen. Recente uitbreidingen betreffen indicaties voor MDL en reumatologie.
De specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis. Sinds 1 apri

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel