DOQ

Anderhalve­lijnszorg: lessen en successen van Regiopoli Drachten

Op veel plekken in Nederland ontstaan initiatieven rond anderhalvelijnszorg. Een van de eerste anderhalvelijnspoli’s startte in 2015 in Drachten. De poli is inmiddels niet meer weg te denken uit het zorglandschap van Oost Friesland. Wim Brunninkhuis, nu gepensioneerd huisarts, is een van de oprichters. “We hebben flink moeten knokken, maar nu is iedereen tevreden: de poli staat als een huis.”

Sinds de oprichting in 2015 is de Regiopoli gevestigd in het verpleeghuis Neibertilla, op zo’n 300 meter afstand van het Nij Smellinghe Ziekenhuis, waar de betrokken specialisten werken. Voorafgaand lobbyde Brunninkhuis drie jaar lang intensief bij specialisten en huisartsen om ze te overtuigen van de meerwaarde. En met succes; inmiddels verwijzen de huisartsen in Zuidoost Friesland jaarlijks zo’n 2500 patiënten naar de poli, die zorg aanbiedt vanuit tien specialismen.    

“Specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis”

Gepensioneerd huisarts Wim Brunninkhuis

Indicaties

Aanvankelijk ging het om beperkte dermatologische, orthopedische en cardiologische verwijsindicaties. Een jaar later volgden verwijzingen voor klein chirurgische indicaties.
De tevredenheid van alle partijen was zo groot dat de verwijsindicaties bleven toenemen. Recente uitbreidingen betreffen indicaties voor MDL en reumatologie.
De specialisten uit de betrokken vakgroepen haken vrijwillig aan. De meesten zien de Regiopoli als een prettige afwisseling met het werk in het ziekenhuis. Sinds 1 april dit jaar werken specialisten vanuit de dermatologie, gynaecologie en kleine chirurgische ingrepen ook in een tweede vestiging in het gezondheidscentrum van Oosterwolde, 25 kilometer buiten Drachten. Dermatologie wordt daarnaast ook nog in Burgum en Marum gedaan.

“Patiënten vinden het erg prettig dat het dichtbij huis is en dat het niet ten koste gaat van het eigen risico. Dat is echt een voordeel in deze regio met veel lage SES-inwoners”

Voordeel

De Regiopoli werkt doelmatig en efficiënt. Voor verwijzingen waar patiënten in het ziekenhuis 90 dagen moeten wachten, kunnen ze al binnen twee weken in de Regiopoli terecht. Brunninkhuis: “Patiënten vinden het bovendien erg prettig dat het dichtbij huis is en dat het niet ten koste gaat van het eigen risico. Dat is echt een voordeel in deze regio met veel lage SES-inwoners.”   
Gevaar van meerzorg is er volgens hem niet doordat verwijzen alleen kan op grond van strenge criteria. “Alle indicaties liggen vast in zorgdomein, meerdere DBC’s openen is niet mogelijk. Bovendien moet het gaan om eenmalig patiëntbezoek. Voor het vervolg van de zorg krijgt de huisarts een gericht advies van de specialist.”

“Structureel komen we uit op 30 tot 50% goedkopere zorg in vergelijking met het ziekenhuis”

Bijeffect

De regiopoli en de nauwere samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten, hebben als bijeffect dat het totaal aantal verwijzingen terugloopt. Brunninkhuis schetst dat bijvoorbeeld het aantal verwijzingen bij de dermatologie in de afgelopen jaren met 24% is afgenomen. 
De belangrijkste Friese zorgverzekeraar De Friesland (nu onderdeel van Zilveren Kruis), dacht vanaf de start positief mee. Naast veel overleg waren de glasheldere businesscases belangrijke wapenfeiten. “Nog steeds maak ik samen met mijn collega Bert Brouwer en onze projectmanager Daphne van Kalken een voorstel en businesscase als we willen uitbreiden. Daar betrekken we ook twee medisch specialisten bij. Structureel komen we uit op 30 tot 50% goedkopere zorg in vergelijking met het ziekenhuis.”

“Ik zie verrichtingen in het ziekenhuis die wij ook kunnen doen, maar dan sneller, voor een lagere prijs en met een hogere patiënttevredenheid”

Realistisch

Brunninkhuis blijft nuchter genoeg om te zien wat wel of niet werkt.  Zorg op het gebied van psychiatrie kwam bijvoorbeeld niet goed van de grond. “We richtten ons op de kinderpsychiatrie, maar de gemeente zag het niet zitten. Ondanks veel besprekingen kregen we gewoon te weinig verwijzingen. Uiteindelijk moet je realistisch zijn en de stekker eruit trekken. ”
Binnenkort start Brunninkhuis nieuwe gesprekken met Zilveren Kruis over het uitbreiden van de verwijzingen en indicaties. “Ik zie best veel verrichtingen in het ziekenhuis die wij ook kunnen doen. Maar dan sneller, voor een lagere prijs en met een hogere patiënttevredenheid. Waarom zouden wij geen abcessen mogen doen, of geen lipoom die kleiner is dan 5 centimeter? Ook de MDL- en gynaecologische indicaties kunnen breder. De specialisten vragen er zelf om, zelfs de artsen die bij de start het meest kritisch waren. Juist zij zijn nu de grootste fans. ”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx