ANIOS Vehmeijer: ‘Betere voorspelling van plotse hartdood bij aangeboren hartafwijking’

mm
redactie
Redactioneel,
21 november 2019

De huidige risicovoorspellingsmethoden zijn onvoldoende geschikt om plotse hartdood bij patiënten met een aangeboren hartafwijking op een accurate manier te voorspellen. ANIOS Jim Vehmeijer, onderzoeker bij afdeling cardiologie van het AMC, heeft een nieuw model -gebaseerd op zeven risicofactoren- vergeleken met de huidige methoden.

Met de nieuwe risicoscore kunnen cardiologen plotse hartdood beter voorspellen dan met de risicofactoren die op dit moment volgens de richtlijnen moeten leiden tot implantatie van een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator). Dit implantaat brengt een te snel kloppend hart tot rust.

Complicaties afwegen

Plotse hartdood is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking. Dit kan voorkómen worden door een ICD te plaatsen. Dit apparaat kan echter ook complicaties geven, dus moet het plaatsen hiervan goed worden afgewogen.

(Foto: Pixabay)

“Een groot deel van plotse hartdood bij patiënten met een aangeboren hartafwijking is te voorkomen als cardiologen de nieuwe risicoscore gaan gebruiken en overgaan tot ICD-implantatie bij patiënten met een hoog risico”

Nieuwe risicoscore gebruiken

Vehmeijer heeft onderzocht of plotse hartdood op dit moment goed te voorspellen is en of dit verbeterd kan worden, zodat de juiste patiënten een ICD krijgen om hen te beschermen tegen plotse hartdood. Vehmeijer stelt dat een groot deel van plotse hartdood bij patiënten met een aangeboren hartafwijking wordt voorkomen, als cardiologen de nieuwe risicoscore gaan gebruiken en overgaan tot ICD-implantatie bij patiënten met een hoog risico.

Link naar proefschrift

Bron: AMC-UVA

, , , , ,
Deel dit artikel