DOQ

Anne Strik kreeg een burn-out. Nu helpt ze collega’s. Dit zijn haar tips.

Promoveren, in opleiding tot MDL-arts en klinisch farmacoloog, Latijns-Amerikaans dansen op hoog niveau, haar bruiloft voorbereiden… Buitenstaanders denken dat Anne Strik alles aankan, moeiteloos. Zelf denkt ze dat ook. Of nee, ze vindt dat ze het moet kunnen. Iedereen werkt toch hard. In 2019 komt ze erachter dat ze zichzelf heeft overschat. Dan gaat het helemaal mis.

“Ik was op de terugreis vanuit India nadat ik een presentatie had gegeven. Ik was al grieperig vanuit Nederland vertrokken, had hartkloppingen en mijn gewicht nam af. Maar ik ging en deed netjes waarvoor ze me gevraagd hadden. Ik wilde niemand teleurstellen. Eenmaal geland op Schiphol stortte ik helemaal in. Ik kon niet meer denken en had geen idee hoe ik naar huis moest komen. In de rij voor de paspoortcontrole belde ik de huisarts. Die begreep direct dat het foute boel was.”

“De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me”

MDL-arts in opleiding Anne Strik

Grenzen ontdekken

Anne Strik komt thuis te zitten met de diagnose burn-out en het advies om alles los te laten. “In eerste instantie kon ik ook niet anders. Ja, huilen, douchen en als afleiding soms even naar de sportschool, dat was het. De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me.” Ze geeft zichzelf drie maanden de tijd om bij te komen. Het worden er zes. Als ze na die periode haar werk oppakt, voelt ze dat ze met enkele kleine stapjes moet beginnen.  
Het verhaal van Strik is niet uniek. Dat blijkt alleen al uit de stroom aan reacties die ze krijgt op de blogs die ze sinds haar burn-out deelt via haar instagram-account @dokterinbalans. “Veel mensen herkenden zich in mijn verhaal, tot op de hoogste academische niveaus. Die reacties betekenden veel voor me. Mijn schaamte viel weg en ik kon toen pas echt mijn situatie accepteren. Dat was de eerste stap.”

“De sleutel tot een gezonde balans is weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen”

Inzicht in gedrag

Onder begeleiding van een psycholoog en coaches krijgt Strik inzicht in haar gedrag en bijbehorende patronen. Ook ontdekt ze wat ze werkelijk belangrijk vindt en wat haar grenzen zijn. “Dat is de sleutel tot een gezonde balans: weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen.” Strik leert zichzelf kennen als pleaser en een perfectionist met forse ambities. Eigenschappen die meer dan gemiddeld voorkomen bij medewerkers in de zorg.
Ze zorgen liever voor anderen dan voor zichzelf en gaan tot het uiterste om te voldoen aan normen en verwachtingen. Volgens Strik heerst er in de zorg daardoor een cultuur waarin het lastig is om toe te geven dat het niet goed gaat. “Iedereen werkt hard, we zien niet anders. Aangeven dat het jou even te veel is doe je liever niet, uit angst dat je je positie verliest.”

“Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels energievreters”

Energievreters

Inmiddels is het bloggen, waarmee ze startte als therapeutische activiteit, uitgegroeid tot een reeks luchtige posts om haar volgers een spiegel voor te houden. Dat doet ze ook tijdens de lezingen en groepstrainingen die ze geeft. Ze wil met deze activiteiten anderen behoeden voor wat zij heeft meegemaakt.
Strik geeft tijdens de trainingen oefeningen om te ervaren waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. En ze geeft adviezen waarmee je na een enerverende periode je balans kunt hervinden. “Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels bijvoorbeeld energievreters. Ga je er toch heen, plan dan de dag erna voldoende tijd om bij te komen.”

  • Tips om burn-out voor te zijn: 
    • Zeg ‘nee’ als het teveel wordt. Maak je agenda leeg en focus vervolgens alleen wat echt moet.
    • Vraag om hulp, ook al is dat misschien op jouw werkplek niet gebruikelijk. Iemand moet de eerste zijn en het gaat om jouw welzijn!
    • Ken je grenzen en probeer daar niet structureel overheen te gaan. Zo nu en dan een stapje te veel is helemaal niet erg. Maar doe dat niet te vaak.  
    • Zoek activiteiten die jou opladen. Of het nou sporten, tekenen, wandelen of film kijken is, gun jezelf die momentjes.

Bewijzen

Tegenwoordig is ze weer razend druk en zijn haar ambities terug op het oude peil. Heeft ze het gevoel dat ze zich moet bewijzen? “Toen ik weer ging werken, speelde dat wel eens door mijn hoofd. Maar dat heb ik losgelaten. Het gaat beter dan ooit. Ik zeg heel bewust ja tegen dingen en ik zorg voor een comfortabele planning. Bovendien weet ik wanneer ik ‘nee’ moet zeggen en doe dat tegenwoordig zonder schuldgevoel. In dit beroep, en zeker als je er nog zoveel naast wil doen als ik, moet je prioriteiten stellen.” 

Inmiddels heeft Strik een dochter van een jaar. Het moederschap, zegt ze, heeft haar herstel compleet gemaakt. “Mijn dochter is de belangrijkste prioriteit in mijn leven. Dat zij er is relativeert alles.”

www.dokterinbalans.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx