DOQ

Anne Strik kreeg een burn-out. Nu helpt ze collega’s. Dit zijn haar tips.

Promoveren, in opleiding tot MDL-arts en klinisch farmacoloog, Latijns-Amerikaans dansen op hoog niveau, haar bruiloft voorbereiden… Buitenstaanders denken dat Anne Strik alles aankan, moeiteloos. Zelf denkt ze dat ook. Of nee, ze vindt dat ze het moet kunnen. Iedereen werkt toch hard. In 2019 komt ze erachter dat ze zichzelf heeft overschat. Dan gaat het helemaal mis.

“Ik was op de terugreis vanuit India nadat ik een presentatie had gegeven. Ik was al grieperig vanuit Nederland vertrokken, had hartkloppingen en mijn gewicht nam af. Maar ik ging en deed netjes waarvoor ze me gevraagd hadden. Ik wilde niemand teleurstellen. Eenmaal geland op Schiphol stortte ik helemaal in. Ik kon niet meer denken en had geen idee hoe ik naar huis moest komen. In de rij voor de paspoortcontrole belde ik de huisarts. Die begreep direct dat het foute boel was.”

“De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me”

MDL-arts in opleiding Anne Strik

Grenzen ontdekken

Anne Strik komt thuis te zitten met de diagnose burn-out en het advies om alles los te laten. “In eerste instantie kon ik ook niet anders. Ja, huilen, douchen en als afleiding soms even naar de sportschool, dat was het. De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me.” Ze geeft zichzelf drie maanden de tijd om bij te komen. Het worden er zes. Als ze na die periode haar werk oppakt, voelt ze dat ze met enkele kleine stapjes moet beginnen.  
Het verhaal van Strik is niet uniek. Dat blijkt alleen al uit de stroom aan reacties die ze krijgt op de blogs die ze sinds haar burn-out deelt via haar instagram-account @dokterinbalans. “Veel mensen herkenden zich in mijn verhaal, tot op de hoogste academische niveaus. Die reacties betekenden veel voor me. Mijn schaamte viel weg en ik kon toen pas echt mijn situatie accepteren. Dat was de eerste stap.”

“De sleutel tot een gezonde balans is weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen”

Inzicht in gedrag

Onder begeleiding van een psycholoog en coaches krijgt Strik inzicht in haar gedrag en bijbehorende patronen. Ook ontdekt ze wat ze werkelijk belangrijk vindt en wat haar grenzen zijn. “Dat is de sleutel tot een gezonde balans: weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen.” Strik leert zichzelf kennen als pleaser en een perfectionist met forse ambities. Eigenschappen die meer dan gemiddeld voorkomen bij medewerkers in de zorg.
Ze zorgen liever voor anderen dan voor zichzelf en gaan tot het uiterste om te voldoen aan normen en verwachtingen. Volgens Strik heerst er in de zorg daardoor een cultuur waarin het lastig is om toe te geven dat het niet goed gaat. “Iedereen werkt hard, we zien niet anders. Aangeven dat het jou even te veel is doe je liever niet, uit angst dat je je positie verliest.”

“Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels energievreters”

Energievreters

Inmiddels is het bloggen, waarmee ze startte als therapeutische activiteit, uitgegroeid tot een reeks luchtige posts om haar volgers een spiegel voor te houden. Dat doet ze ook tijdens de lezingen en groepstrainingen die ze geeft. Ze wil met deze activiteiten anderen behoeden voor wat zij heeft meegemaakt.
Strik geeft tijdens de trainingen oefeningen om te ervaren waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. En ze geeft adviezen waarmee je na een enerverende periode je balans kunt hervinden. “Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels bijvoorbeeld energievreters. Ga je er toch heen, plan dan de dag erna voldoende tijd om bij te komen.”

  • Tips om burn-out voor te zijn: 
    • Zeg ‘nee’ als het teveel wordt. Maak je agenda leeg en focus vervolgens alleen wat echt moet.
    • Vraag om hulp, ook al is dat misschien op jouw werkplek niet gebruikelijk. Iemand moet de eerste zijn en het gaat om jouw welzijn!
    • Ken je grenzen en probeer daar niet structureel overheen te gaan. Zo nu en dan een stapje te veel is helemaal niet erg. Maar doe dat niet te vaak.  
    • Zoek activiteiten die jou opladen. Of het nou sporten, tekenen, wandelen of film kijken is, gun jezelf die momentjes.

Bewijzen

Tegenwoordig is ze weer razend druk en zijn haar ambities terug op het oude peil. Heeft ze het gevoel dat ze zich moet bewijzen? “Toen ik weer ging werken, speelde dat wel eens door mijn hoofd. Maar dat heb ik losgelaten. Het gaat beter dan ooit. Ik zeg heel bewust ja tegen dingen en ik zorg voor een comfortabele planning. Bovendien weet ik wanneer ik ‘nee’ moet zeggen en doe dat tegenwoordig zonder schuldgevoel. In dit beroep, en zeker als je er nog zoveel naast wil doen als ik, moet je prioriteiten stellen.” 

Inmiddels heeft Strik een dochter van een jaar. Het moederschap, zegt ze, heeft haar herstel compleet gemaakt. “Mijn dochter is de belangrijkste prioriteit in mijn leven. Dat zij er is relativeert alles.”

www.dokterinbalans.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx