DOQ

Anne Strik kreeg een burn-out. Nu helpt ze collega’s. Dit zijn haar tips.

Promoveren, in opleiding tot MDL-arts en klinisch farmacoloog, Latijns-Amerikaans dansen op hoog niveau, haar bruiloft voorbereiden… Buitenstaanders denken dat Anne Strik alles aankan, moeiteloos. Zelf denkt ze dat ook. Of nee, ze vindt dat ze het moet kunnen. Iedereen werkt toch hard. In 2019 komt ze erachter dat ze zichzelf heeft overschat. Dan gaat het helemaal mis.

“Ik was op de terugreis vanuit India nadat ik een presentatie had gegeven. Ik was al grieperig vanuit Nederland vertrokken, had hartkloppingen en mijn gewicht nam af. Maar ik ging en deed netjes waarvoor ze me gevraagd hadden. Ik wilde niemand teleurstellen. Eenmaal geland op Schiphol stortte ik helemaal in. Ik kon niet meer denken en had geen idee hoe ik naar huis moest komen. In de rij voor de paspoortcontrole belde ik de huisarts. Die begreep direct dat het foute boel was.”

“De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me”

MDL-arts in opleiding Anne Strik

Grenzen ontdekken

Anne Strik komt thuis te zitten met de diagnose burn-out en het advies om alles los te laten. “In eerste instantie kon ik ook niet anders. Ja, huilen, douchen en als afleiding soms even naar de sportschool, dat was het. De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me.” Ze geeft zichzelf drie maanden de tijd om bij te komen. Het worden er zes. Als ze na die periode haar werk oppakt, voelt ze dat ze met enkele kleine stapjes moet beginnen.  
Het verhaal van Strik is niet uniek. Dat blijkt alleen al uit de stroom aan reacties die ze krijgt op de blogs die ze sinds haar burn-out deelt via haar instagram-account @dokterinbalans. “Veel mensen herkenden zich in mijn verhaal, tot op de hoogste academische niveaus. Die reacties betekenden veel voor me. Mijn schaamte viel weg en ik kon toen pas echt mijn situatie accepteren. Dat was de eerste stap.”

“De sleutel tot een gezonde balans is weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen”

Inzicht in gedrag

Onder begeleiding van een psycholoog en coaches krijgt Strik inzicht in haar gedrag en bijbehorende patronen. Ook ontdekt ze wat ze werkelijk belangrijk vindt en wat haar grenzen zijn. “Dat is de sleutel tot een gezonde balans: weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen.” Strik leert zichzelf kennen als pleaser en een perfectionist met forse ambities. Eigenschappen die meer dan gemiddeld voorkomen bij medewerkers in de zorg.
Ze zorgen liever voor anderen dan voor zichzelf en gaan tot het uiterste om te voldoen aan normen en verwachtingen. Volgens Strik heerst er in de zorg daardoor een cultuur waarin het lastig is om toe te geven dat het niet goed gaat. “Iedereen werkt hard, we zien niet anders. Aangeven dat het jou even te veel is doe je liever niet, uit angst dat je je positie verliest.”

“Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels energievreters”

Energievreters

Inmiddels is het bloggen, waarmee ze startte als therapeutische activiteit, uitgegroeid tot een reeks luchtige posts om haar volgers een spiegel voor te houden. Dat doet ze ook tijdens de lezingen en groepstrainingen die ze geeft. Ze wil met deze activiteiten anderen behoeden voor wat zij heeft meegemaakt.
Strik geeft tijdens de trainingen oefeningen om te ervaren waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. En ze geeft adviezen waarmee je na een enerverende periode je balans kunt hervinden. “Voor een introvert persoon zijn netwerkborrels bijvoorbeeld energievreters. Ga je er toch heen, plan dan de dag erna voldoende tijd om bij te komen.”

  • Tips om burn-out voor te zijn: 
    • Zeg ‘nee’ als het teveel wordt. Maak je agenda leeg en focus vervolgens alleen wat echt moet.
    • Vraag om hulp, ook al is dat misschien op jouw werkplek niet gebruikelijk. Iemand moet de eerste zijn en het gaat om jouw welzijn!
    • Ken je grenzen en probeer daar niet structureel overheen te gaan. Zo nu en dan een stapje te veel is helemaal niet erg. Maar doe dat niet te vaak.  
    • Zoek activiteiten die jou opladen. Of het nou sporten, tekenen, wandelen of film kijken is, gun jezelf die momentjes.

Bewijzen

Tegenwoordig is ze weer razend druk en zijn haar ambities terug op het oude peil. Heeft ze het gevoel dat ze zich moet bewijzen? “Toen ik weer ging werken, speelde dat wel eens door mijn hoofd. Maar dat heb ik losgelaten. Het gaat beter dan ooit. Ik zeg heel bewust ja tegen dingen en ik zorg voor een comfortabele planning. Bovendien weet ik wanneer ik ‘nee’ moet zeggen en doe dat tegenwoordig zonder schuldgevoel. In dit beroep, en zeker als je er nog zoveel naast wil doen als ik, moet je prioriteiten stellen.” 

Inmiddels heeft Strik een dochter van een jaar. Het moederschap, zegt ze, heeft haar herstel compleet gemaakt. “Mijn dochter is de belangrijkste prioriteit in mijn leven. Dat zij er is relativeert alles.”

www.dokterinbalans.nl

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx