Anne Strik kreeg een burn-out. Nu helpt ze collega’s. Dit zijn haar tips.

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
13 februari 2023

Promoveren, in opleiding tot MDL-arts en klinisch farmacoloog, Latijns-Amerikaans dansen op hoog niveau, haar bruiloft voorbereiden… Buitenstaanders denken dat Anne Strik alles aankan, moeiteloos. Zelf denkt ze dat ook. Of nee, ze vindt dat ze het moet kunnen. Iedereen werkt toch hard. In 2019 komt ze erachter dat ze zichzelf heeft overschat. Dan gaat het helemaal mis.

“Ik was op de terugreis vanuit India nadat ik een presentatie had gegeven. Ik was al grieperig vanuit Nederland vertrokken, had hartkloppingen en mijn gewicht nam af. Maar ik ging en deed netjes waarvoor ze me gevraagd hadden. Ik wilde niemand teleurstellen. Eenmaal geland op Schiphol stortte ik helemaal in. Ik kon niet meer denken en had geen idee hoe ik naar huis moest komen. In de rij voor de paspoortcontrole belde ik de huisarts. Die begreep direct dat het foute boel was.”

“De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me”

MDL-arts in opleiding Anne Strik

Grenzen ontdekken

Anne Strik komt thuis te zitten met de diagnose burn-out en het advies om alles los te laten. “In eerste instantie kon ik ook niet anders. Ja, huilen, douchen en als afleiding soms even naar de sportschool, dat was het. De telefoontjes van mijn promotor durfde ik niet te beantwoorden, zo erg schaamde ik me.” Ze geeft zichzelf drie maanden de tijd om bij te komen. Het worden er zes. Als ze na die periode haar werk oppakt, voelt ze dat ze met enkele kleine stapjes moet beginnen.  
Het verhaal van Strik is niet uniek. Dat blijkt alleen al uit de stroom aan reacties die ze krijgt op de blogs die z

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel