DOQ

Anti­psycho­ticum als veel­beloven­de behandeling van blaaskanker

De onderzoeksgroep van Gabri van der Pluijm, hoofd van het Urology Research Laboratorium van het LUMC, bestudeert de effectiviteit van het antipsychoticum penfluridol voor de behandeling van blaaskanker. Mochten de uitkomsten positief zijn, dan kan het medicijn, dat vrij is van patent, worden ingezet als effectief en goedkoop anti-kankermiddel tegen oppervlakkige blaaskanker. “Effectief én goedkoop, dat is onze motivatie voor dit onderzoek.”

“Mensen met schizofrenie krijgen minder vaak blaaskanker”, vertelt Van der Pluijm. “We weten uit eerder onderzoek dat dit samenhangt met het gebruik van penfluridol, een anti-psychotisch geneesmiddel dat sinds de jaren 70 wordt voorgeschreven bij acute psychoses en chronische schizofrenie.”

Hoofd van het Urology Research Laboratorium LUMC dr. Gabri van der Pluijm

Blaasspoelingen

Het onderzoek van Van der Pluijm richt zich op het ontwikkelen van een betere en goedkopere behandeling van oppervlakkige blaaskanker door blaasspoelingen met penfluridol. “Onderzoek in ons laboratorium toonde eerder al aan dat penfluridol blaaskankercellen efficiënt kan doden en dat het veilig en werkzaam is als blaasspoeling in een diermodel. We zetten nu de stap naar klinisch onderzoek.”

Levenslange controles

In Nederland zijn ongeveer 41.000 blaaskanker patiënten. 70 procent van hen heeft de niet-spierinvasieve oppervlakkige vorm, met een goede kans op overleving (5-jaars overleving van 90 procent). Omdat de tumor na behandeling bij 75 procent van de mensen terugkomt, worden patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker vaak geconfronteerd met levenslange controles en heropnames.

De duurste kanker

Van der Pluijm: “Dat maakt het lichamelijk en geestelijk erg zwaar voor hen. Bovendien is deze vorm van kanker door alle heropnames en re-operaties een van de duurste kankers om te behandelen. Op dit moment bestaat de zorg voor niet-invasieve blaaskanker uit chemo- en/of immunotherapie. Maar blaastumoren reageren niet altijd goed op de huidige behandelingen, en sommige patiënten kunnen ze simpelweg niet verdragen.”

“Doordat het geneesmiddel al jaren op de markt is, zijn de bijwerkingen goed bekend”

Veilig en goed verdraagbaar

Penfluridol is nooit eerder gebruikt bij de behandeling van blaaskanker. “In onze studie willen we daarom eerst onderzoeken of we het veilig en goed verdraagbaar als blaasspoeling kunnen aanbieden. Het voordeel van een blaasspoeling is dat de behandeling lokaal in de blaas kan worden toegediend. Andere weefsels worden er niet aan blootgesteld.” Een ander voordeel is dat penfluridol een goedkoop geneesmiddel is, waarvan het patent al langer geleden is verlopen. Van der Pluijm: “Doordat het geneesmiddel al jaren op de markt is, zijn de bijwerkingen bovendien goed bekend.”

Optimale dosering

Het vierjarige onderzoek is opgebouwd uit een fase I- en een fase 2-studie. “In de fase I-studie naar de veiligheid van penfluridol starten we na chirurgische verwijdering van de tumor met blaasspoelingen met de laagste dosering penfluridol in plaats van het standaardbehandelingsprotocol (chemotherapeuticum). Twaalf patiënten worden wekelijks uitgebreid onderzocht op mogelijke bijwerkingen. Als de dosis veilig wordt bevonden, verhogen we deze maximaal nog twee keer. Totdat we de optimale dosering hebben bereikt.”

“Kan penfluridol de terugkeer van oppervlakkige blaaskanker afremmen en bestaande tumoren doden?”

Markerlaesie

In de fase 2-studie naar effectiviteit worden 43 blaaskankerpatiënten behandeld met de in fase 1 geselecteerde dosis penfluridol. “Bij blaaskanker worden vaak meerdere tumoren in de blaas gevonden. Een van de blaastumoren zullen we bewust niet verwijderen, de zogenaamde markerlaesie. Hierdoor kunnen we vaststellen of penfluridol de terugkeer van oppervlakkige blaaskanker afremt én of het ook bestaande tumoren (markerlaesie) kan doden.”

Registreren

Mocht blijken dat penfluridol als blaasspoeling goed verdragen wordt en veilig is, dan start het LUMC samen met Amsterdam UMC een fase 2-vervolgonderzoek naar de effectiviteit bij een grotere groep patiënten. “Dat is nodig om penfluridol in een later stadium, bij bewezen effectiviteit, te registreren als nieuw anti-kankermiddel bij de behandeling van oppervlakkige blaaskanker.”

“We willen effectief en goedkoop geneesmiddelen aanbieden aan patiënten”

Academic Pharma

Omdat het geneesmiddel goedkoop en patentvrij is, voert het LUMC binnen het onderzoeksthema Academic Pharma de productie van penfluridol in eerste instantie zelf uit. “De crux van Academic Pharma is dat academische centra zelf geneesmiddelen ontwikkelen, bijvoorbeeld van bestaande geneesmiddelen waar het patent vanaf is. Op die manier kunnen we effectief en goedkoop geneesmiddelen aanbieden aan patiënten. Effectief én goedkoop, dat is onze motivatie voor dit onderzoek.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”