DOQ

Antonius Ziekenhuis verbetert diagnose blaaskanker met NBI-cytoscopie

Een nieuwe cytoscopie-techniek die het Antonius Ziekenhuis in Sneek sinds kort in huis heeft, stelt urologen in staat om blaaskanker in een vroeg stadium te ontdekken. Aldus het Antonius Ziekenhuis in een recent nieuwsbericht.
In Nederland wordt jaarlijks meer dan 6.000 keer de diagnose blaaskanker gesteld. De afgelopen tien jaar was dat een toename van maar liefst 30%. Goede vroegtijdige diagnose is dus belangrijk omdat het de 4e meest voorkomende tumor is bij mannen, maar ook bij vrouwen heeft blaaskanker een positie in de top 10.

NBI
Het gaat om fotodynamische diagnostiek (PDD, blauwlichtdiagnostiek) en Narrow Band Imaging (NBI). Dit zijn relatief nieuwe beeldvormende technieken die het stellen van de diagnose (met name bij carcinoma in situ (CIS)) verbeteren binnen de urologische zorg. PDD maakt gebruik van blauw licht en een speciale vloeistof, NBI van een smalle bandbreedte in het blauwe en groene spectrum (afbeelding) zonder speciale blaasvulling. Een nadeel van blauwlichtdiagnostiek is een aantal onnodige foutpositieve resultaten waardoor biopten worden genomen van ‘gezond’ blaasweefsel voor microscopisch onderzoek.

Golflengtes
NBI maakt daarentegen gebruik van blauw en groen licht. De twee golflengtes; 415nm en 540nm komen op verschillende dieptes in het weefsel. 540nm licht komt daarmee dieper in het weefsel dan 415 nm licht en wordt vervolgens geabsorbeerd door de bloedvaten in de mucosa en worden blauw (cyaan) op de foto. Doordat afwijkingen in het blaasslijmvlies eerder of duidelijker zichtbaar worden en de biopsie of resectie gerichter kan plaatsvinden.

Succesvolle behandeling
De kans dat blaaskanker met deze techniek vroeg ontdekt wordt, neemt toe, en daarmee ook de kans op een vroegtijdige succesvolle behandeling. NBI vindt al verschillende toepassingen binnen de urologie en wordt onderzocht aan verschillende urologie-afdelingen in Nederland, waaronder ook het AMC in Amsterdam.

 

Bronnen:
St Antonius Ziekenhuis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441134/
https://www.umcutrecht.nl/

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”