Antonius Ziekenhuis verbetert diagnose blaaskanker met NBI-cytoscopie

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
22 februari 2017

Een nieuwe cytoscopie-techniek die het Antonius Ziekenhuis in Sneek sinds kort in huis heeft, stelt urologen in staat om blaaskanker in een vroeg stadium te ontdekken. Aldus het Antonius Ziekenhuis in een recent nieuwsbericht.
In Nederland wordt jaarlijks meer dan 6.000 keer de diagnose blaaskanker gesteld. De afgelopen tien jaar was dat een toename van maar liefst 30%. Goede vroegtijdige diagnose is dus belangrijk omdat het de 4e meest voorkomende tumor is bij mannen, maar ook bij vrouwen heeft blaaskanker een positie in de top 10.

NBI
Het gaat om fotodynamische diagnostiek (PDD, blauwlichtdiagnostiek) en Narrow Band Imaging (NBI). Dit zijn relatief nieuwe beeldvormende technieken die het stellen van de diagnose (met name bij carcinoma in situ (CIS)) verbeteren binnen de urologische zorg. PDD maakt gebruik van blauw licht en een speciale vloeistof, NBI van een smalle bandbreedte in het blauwe en groene spectrum (afbeelding) zonder speciale blaasvulling. Een nadeel van blauwlichtdiagnostiek is een aantal onnodige foutpositieve resultaten waardoor biopten worden genomen van ‘gezond’ blaasweefsel voor microscopisch onderzoek.

Golflengtes
NBI maakt daarentegen gebruik van blauw en groen licht. De twee golflengtes; 415nm en 540nm komen op verschillende dieptes in het weefsel. 540nm licht komt daarmee dieper in het weefsel dan 415 nm licht en wordt vervolgens geabsorbeerd door de bloedvaten in de mucosa en worden blauw (cyaan) op de foto. Doordat afwijkingen in het blaasslijmvlies eerder of duidelijker zichtbaar worden en de biopsie of resectie gerichter kan plaatsvinden.

Succesvolle behandeling
De kans dat blaaskanker met deze techniek vroeg ontdekt wordt, neemt toe, en daarmee ook de kans op een vroegtijdige succesvolle behandeling. NBI vindt al verschillende toepassingen binnen de urologie en wordt onderzocht aan verschillende urologie-afdelingen in Nederland, waaronder ook het AMC in Amsterdam.

 

Bronnen:
St Antonius Ziekenhuis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441134/
https://www.umcutrecht.nl/

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Deel dit artikel