DOQ

Antonius Ziekenhuis verbetert diagnose blaaskanker met NBI-cytoscopie

Een nieuwe cytoscopie-techniek die het Antonius Ziekenhuis in Sneek sinds kort in huis heeft, stelt urologen in staat om blaaskanker in een vroeg stadium te ontdekken. Aldus het Antonius Ziekenhuis in een recent nieuwsbericht.
In Nederland wordt jaarlijks meer dan 6.000 keer de diagnose blaaskanker gesteld. De afgelopen tien jaar was dat een toename van maar liefst 30%. Goede vroegtijdige diagnose is dus belangrijk omdat het de 4e meest voorkomende tumor is bij mannen, maar ook bij vrouwen heeft blaaskanker een positie in de top 10.

NBI
Het gaat om fotodynamische diagnostiek (PDD, blauwlichtdiagnostiek) en Narrow Band Imaging (NBI). Dit zijn relatief nieuwe beeldvormende technieken die het stellen van de diagnose (met name bij carcinoma in situ (CIS)) verbeteren binnen de urologische zorg. PDD maakt gebruik van blauw licht en een speciale vloeistof, NBI van een smalle bandbreedte in het blauwe en groene spectrum (afbeelding) zonder speciale blaasvulling. Een nadeel van blauwlichtdiagnostiek is een aantal onnodige foutpositieve resultaten waardoor biopten worden genomen van ‘gezond’ blaasweefsel voor microscopisch onderzoek.

Golflengtes
NBI maakt daarentegen gebruik van blauw en groen licht. De twee golflengtes; 415nm en 540nm komen op verschillende dieptes in het weefsel. 540nm licht komt daarmee dieper in het weefsel dan 415 nm licht en wordt vervolgens geabsorbeerd door de bloedvaten in de mucosa en worden blauw (cyaan) op de foto. Doordat afwijkingen in het blaasslijmvlies eerder of duidelijker zichtbaar worden en de biopsie of resectie gerichter kan plaatsvinden.

Succesvolle behandeling
De kans dat blaaskanker met deze techniek vroeg ontdekt wordt, neemt toe, en daarmee ook de kans op een vroegtijdige succesvolle behandeling. NBI vindt al verschillende toepassingen binnen de urologie en wordt onderzocht aan verschillende urologie-afdelingen in Nederland, waaronder ook het AMC in Amsterdam.

 

Bronnen:
St Antonius Ziekenhuis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441134/
https://www.umcutrecht.nl/

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?