DOQ

Antonius Ziekenhuis verbetert diagnose blaaskanker met NBI-cytoscopie

Een nieuwe cytoscopie-techniek die het Antonius Ziekenhuis in Sneek sinds kort in huis heeft, stelt urologen in staat om blaaskanker in een vroeg stadium te ontdekken. Aldus het Antonius Ziekenhuis in een recent nieuwsbericht.
In Nederland wordt jaarlijks meer dan 6.000 keer de diagnose blaaskanker gesteld. De afgelopen tien jaar was dat een toename van maar liefst 30%. Goede vroegtijdige diagnose is dus belangrijk omdat het de 4e meest voorkomende tumor is bij mannen, maar ook bij vrouwen heeft blaaskanker een positie in de top 10.

NBI
Het gaat om fotodynamische diagnostiek (PDD, blauwlichtdiagnostiek) en Narrow Band Imaging (NBI). Dit zijn relatief nieuwe beeldvormende technieken die het stellen van de diagnose (met name bij carcinoma in situ (CIS)) verbeteren binnen de urologische zorg. PDD maakt gebruik van blauw licht en een speciale vloeistof, NBI van een smalle bandbreedte in het blauwe en groene spectrum (afbeelding) zonder speciale blaasvulling. Een nadeel van blauwlichtdiagnostiek is een aantal onnodige foutpositieve resultaten waardoor biopten worden genomen van ‘gezond’ blaasweefsel voor microscopisch onderzoek.

Golflengtes
NBI maakt daarentegen gebruik van blauw en groen licht. De twee golflengtes; 415nm en 540nm komen op verschillende dieptes in het weefsel. 540nm licht komt daarmee dieper in het weefsel dan 415 nm licht en wordt vervolgens geabsorbeerd door de bloedvaten in de mucosa en worden blauw (cyaan) op de foto. Doordat afwijkingen in het blaasslijmvlies eerder of duidelijker zichtbaar worden en de biopsie of resectie gerichter kan plaatsvinden.

Succesvolle behandeling
De kans dat blaaskanker met deze techniek vroeg ontdekt wordt, neemt toe, en daarmee ook de kans op een vroegtijdige succesvolle behandeling. NBI vindt al verschillende toepassingen binnen de urologie en wordt onderzocht aan verschillende urologie-afdelingen in Nederland, waaronder ook het AMC in Amsterdam.

 

Bronnen:
St Antonius Ziekenhuis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441134/
https://www.umcutrecht.nl/

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH- artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”