Apotheker Harkes-Idzinga: ‘We krijgen veel vragen over medicatie bij morbide obesitas’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
4 februari 2020

Als apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP is Froukje Harkes-Idzinga een directe schakel tussen wetenschap en praktijk. Zo stelt ze medicatiebewakingsadviezen op die apothekers en voorschrijvers kunnen gebruiken bij patiënten met morbide obesitas en bariatrische chirurgie. 

Apotheker Froukje Harkes-Idzinga is in 2009 bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP terechtgekomen, na eerst een tijd in de openbare farmacie te hebben gewerkt. Bij het GIC stelt ze onder andere medicatiebewakingsadviezen op voor de G-Standaard – een databank die het voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten ondersteunt -, bestemd voor bijvoorbeeld openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers, huisartsen en medisch specialisten. 

Apotheker Froukje Harkes-Idzinga

Wetenschap en praktijk

Verder staat ze bij de helpdesk van het GIC apothekers te woord die de KNMP bellen met farmacotherapeutische vragen. De directe verbinding tussen wetenschappelijke informatie en de praktijk spreekt Harkes-Idzinga sterk aan in haar huidige werk. “Bij het opstellen van medicatiebewakingsadviezen selecteer ik relevante wetenschappelijke literatuur. Aan de hand hiervan schrijf ik samen met mijn collega’s medicatiebewakingsadviezen. Deze zijn – na beoordeling door een multidisciplinair expertpanel – direct toepasbaar in de praktijk. Na goedkeuring worden ze opgenomen in de G-Standaard.” 

“Soms kan een medicatiebewakingsadvies in theorie wel kloppen, maar blijkt het in de praktijk lastig uitvoerbaar”

Dosering geneesmiddelen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel