Apotheker Jochem Schipper: ‘Belangrijk om te voorkomen dat geneesmiddelen in het rioolwater komen’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
31 mei 2021

Geneesmiddelresten die via het riool in rivieren en sloten belanden, kunnen schadelijk zijn voor het milieu en maken de bereiding van drinkwater lastig. Daarom stimuleert een Overijsselse apothekerscoöperatie patiënten om ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar de apotheek. Apotheker Jochem Schipper van de Ommer Apotheek in Ommen vertelt er meer over.

Mannetjesvissen die eicellen produceren, karpers met nierproblemen, forellen met kieuwschade; het zijn de gevolgen van geneesmiddel- en hormoonresten die via het rioolwater in het oppervlaktewater belanden. Ongebruikte geneesmiddelen, vooral drankjes, worden nog al eens door mensen weggespoeld door de gootsteen en het toilet. Vaak gebeurt dat uit onwetendheid. Om mensen bewust hiermee te laten omgaan, stimuleren Overijsselse apothekers hun patiënten om ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar de apotheek.

Apotheker Jochem Schipper

‘Groener’ worden

Schipper licht toe wat zijn apotheek samen met vijftien andere apotheken in de regio doet om apotheken duurzamer te laten werken. Deze apotheken zijn aangesloten bij de Coöperatie Apotheken Salland-Vechtstreek (SAVE). “Vanuit deze coöperatie ontplooit de werkgroep ‘Save the planet’ initiatieven voor verduurzaming”, aldus Schipper. “Apotheken zijn grootvervuilers, daarom willen we ‘groener’ worden. Een belangrijke stap hierbij is het voorkomen dat geneesmiddelen in het rioolwater terechtkomen. Hiermee sluiten we aan op een project dat onze beroepsorganisatie KNMP in de zomer van 2021 landelijk wil uitrollen. We hebben contact gezocht met het waterschap in onze regio. Ook bij hen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel