‘Apotheker kan huisarts werk uit handen nemen bij kleine kwalen’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
29 december 2022

Meer aandacht voor zelfzorgadvisering is in de apotheek nodig, concludeert apotheker dr. Rian Lelie-van der Zande uit haar promotieonderzoek. Daarin lag de focus op een mogelijke rol van de openbaar apotheker bij de behandeling en preventie van herhaalde blaasontsteking bij vrouwen. “Goede advisering bij zelfzorg is niet eenvoudig; je moet parate kennis hebben, het consult correct kunnen voeren en antwoorden van de cliënt kunnen interpreteren.”

De WHO definieert zelfzorg als ‘het vermogen om gezondheid te bevorderen, ziekte te voorkomen, gezond te blijven en om te gaan met ziekte en handicaps, met of zonder de ondersteuning van een zorgverlener’. “Dit onderwerp heeft altijd al mijn interesse gehad”, zegt Lelie-van der Zande. Ze was jarenlang manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP in Den Haag en ontwikkelde de KNMP-zelfzorgstandaarden voor de apotheek. Die interesse resulteerde in een promotieonderzoek.

“Kleine kwalen kunnen prima in de apotheek worden behandeld, zonder tussenkomst van de huisarts”

Apotheker Rian Lelie-van der Zande

Kleine kwalen

Bij zelfzorg gaat het om de zogenoemde ‘kleine kwalen’. “Deze kunnen prima in de apotheek worden behandeld, zonder tussenkomst van de huisarts. Dat zou huisartsen die het toch al zo druk hebben, werk uit handen kunnen nemen.” Een voorbeeld hiervan is herhaalde blaasontsteking bij vrouwen, een van de meest voorkomende aandoeningen in de eerste lijn. Hierop legde Lelie-van der Zande in haar proefschrift het accent. Ze vroeg zich af of de apotheker een rol kan spelen bij de behandeling en preventie van herh

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel