DOQ

Apotheker Kremers over ondernemen in coronatijd: ‘Iedereen wilde een thermometer maar onze voorraad was op’

“Het apotheekteam ervaart de coronatijd enerzijds als spannend, maar qua werk als wat saai en rustig en we missen het patiëntcontact”, vertelt apotheker Bart Kremers. “Maar het apotheekteam is verder even gemotiveerd als altijd.” Ook zijn grote problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen als gevolg van de coronacrisis uitgebleven. 

“Het contact met patiënten aan de balie is erg vluchtig”, constateert apotheker Bart Kremers in de huidige coronatijd. Kremers is werkzaam bij Apotheken Ravenstein en Schaijk in Noord-Brabant. “Door een klein raampje in het scherm dat voor de balie hangt, kunnen we een eerste-uitgifte instructie geven, maar het is natuurlijk verre van ideaal. We missen het contact met de patiënten echt. Het is rustiger in de apotheek en alle mogelijke klusjes die tussendoor gedaan kunnen worden, zijn inmiddels wel gedaan”, zegt Kremers, die hoopt dat het gewone apotheekleven weer snel op gang komt. “Momenteel mogen er maximaal drie mensen tegelijk in de apotheekwachtruimte zijn.” 

Apotheker Bart Kremers

Amoxicilline

Maar inmiddels is ook in de apotheek te merken dat de coronacrisis grotendeels geluwd is, zegt Kremers. “In het begin zagen we dagelijks kuurtjes amoxicilline in hoge dosering: 2500 mg per dag, verdeeld over 3 giften. Ook paracetamol was erg populair, waardoor een maximum van twee verpakkingen, in totaal 100 paracetamol, per klant werd ingesteld. Verder was er zowel telefonisch als in de apotheek veel vraag naar thermometers. Deze waren echter op en ook niet meer leverbaar via de groothandel. De vraag naar paracetamol en thermometers is nu weer genormaliseerd.” 

“We missen het contact met de patiënten echt. Het is rustiger en alle klusjes die tussendoor gedaan kunnen worden, zijn inmiddels wel gedaan”

Masker-19

Omdat door de coronacrisis patiënten aan huis gebonden waren, schatte de overheid de kans op huiselijk geweld hoger in dan normaal. Veel slachtoffers van huiselijk geweld verkeren door de lockdown buiten het zicht van bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en maatschappelijk werkers. Daarom ontwikkelden het ministerie van VWS, de KNMP en Veilig Thuis en betrokken partijen in Nederland het codewoord Masker-19 waarmee patiënten in hun apotheek aan kunnen geven dat ze verkeren in een situatie van huiselijk geweld. De apotheker kan dan vervolgens afwegen of een melding bij Veilig Thuis nodig is of dat wellicht zelfs 112 gebeld moet worden.

Logischer

De apotheek lijkt echter bij weinig slachtoffers in beeld als meldplaats. “Ik heb nog geen ‘Masker 19’-melding gehad”, vertelt Kremers. “Ook in mijn omgeving ken ik geen apothekers die hiermee te maken hebben gehad. Wel heb ik het team aangeraden de SBA-cursus ‘Masker 19’ te volgen. 
Je kan je afvragen of huiselijk geweld iets is wat bij de apotheker thuishoort. Ik denk bij geweld als eerste aan de politie. Wat betreft de medische beroepen is een huisarts als meldpunt wellicht logischer; zij hebben vaker een vertrouwensband met de patiënt dan de apotheker.”

Waarom meldingen zijn uitgebleven, kan Kremers niet goed verklaren. “Wellicht komt het omdat het gaat om dorpsapotheken. Apotheken in grote steden met achterstandswijken zullen misschien vaker een melding over huiselijk geweld krijgen, maar hiervan ken ik de cijfers niet.” 

“Je kan je afvragen of huiselijk geweld iets is wat bij de apotheker thuishoort. Ik denk bij geweld als eerste aan de politie”

Sfeer

Het apotheekteam is ondanks het geringe contact met de patiënten nog steeds behoorlijk gemotiveerd, merkt Kremers. “Er zijn helaas ook andere verhalen. Zo hoorde ik van een collega dat bijna alle assistentes het coronavirus hebben gehad. Dit is natuurlijk erg heftig en zorgt ook voor meer werkdruk.”

De sfeer in het team is goed, zegt Kremers. “We houden ons zoveel mogelijk aan de anderhalve metermaatregel. In eerste instantie pauzeerden we in twee groepen, maar inmiddels doen we dat weer met zijn allen. Dat is ook wel zo gezellig natuurlijk. Met een beetje passen en meten lukt het wel om in de koffiekamer anderhalve meter afstand te houden en met mooi weer kunnen we buiten zitten.”

“Met een beetje passen en meten lukt het wel om in de koffiekamer anderhalve meter afstand te houden”

Leveringsproblemen

Een meevaller was volgens Kremers het uitblijven van grote beschikbaarheidsproblemen. “Ik had gehoord dat er mogelijke beschikbaarheidsproblemen aan zouden komen, omdat India mogelijk de boel helemaal op slot zou gooien. Hierbij zou ook de export van geneesmiddelen worden stilgelegd. Nu hebben we nog steeds voldoende leveringsproblemen op te lossen, maar dit zijn er niet meer dan voor de coronacrisis.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx