Apotheker Nederhoed: ‘Ik verwacht dat over vijf jaar alle apotheken farmacogenetische tests aanbieden’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
21 februari 2020

Door patiënten een farmacogenetische test aan te bieden, wil apotheker Linda Nederhoed de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen optimaliseren. Vooral bij clopidogrel, antidepressiva en antipsychotica speelt dit een rol. “Ongeveer anderhalve week na het insturen van de monsters laat het laboratorium weten welke enzymen afwijken en hoe de dosering kan worden aangepast.”

Apotheker Linda Nederhoed doet met haar apotheek, Alphega Apotheek Brummen, mee aan een project van Alphega apotheken waarin patiënten farmacogenetische tests krijgen aangeboden. Dit is het eerste project in Nederland waarin apotheken patiënten zelf deze tests aanbieden. Het gaat om een pilot waaraan dertien Alphega-apotheken en vier Bootsapotheken meedoen.

Apotheker Linda Nederhoed

Clopidogrel

Om ergens te beginnen heeft Nederhoed alle patiënten geselecteerd die clopidogrel gebruiken, zo’n tweehonderd personen, hen vervolgens geïnformeerd en een test aangeboden. Bij clopidogrel speelt het farmacogenetisch profiel van de patiënt een belangrijke rol. “Clopidogrel wordt door CYP2C19 omgezet in zijn werkzame metaboliet. Bij poor metabolizers voor CYP2C19 wordt deze metaboliet vertraagd gevormd waardoor clopidogrel zijn antitrombotische werking verliest. Overstap naar een ander antitromboticum is dan nodig.”

“Ongeveer anderhalve week na het insturen van de monsters laat het laboratorium weten welke enzymen afwijken en hoe de medicatiedosering kan worden aangepast”

Zelf aanbieden

Helemaal nieuw is het farmacogenetisch testen in apotheken niet. Zo voer

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel