Apotheker opent webshop met zelfzorgmedicatie: ‘Patiëntveiligheid staat voorop’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
29 september 2021

Apotheker Mustafa Yildirim opende dit voorjaar een webshop voor zelfmedicatie*. Door medicatie voor een lagere prijs aan te bieden dan bij de drogist en supermarkt, hoopt hij mensen te bewegen de medicatie bij zijn apotheek te kopen. “Op deze manier kan ik bewaken op gevaarlijke interacties tussen zelfzorgmedicatie en de andere geneesmiddelen die een patiënt gebruikt. Apothekers zijn op dit gebied de expert, niet de drogist.”

Mustafa Yildirim – apotheker en directeur van Apotheek Kaaikhof in Assendelft – is er verbaasd over dat de apothekers het verstrekken van zelfzorgmedicatie – zoals pijnstillers van het NSAID-type en vitamines – zo makkelijk uit handen hebben gegeven aan drogisten. “Gedurende de jaren die ik in de apotheek werk, viel het me steeds op dat het een gewoonte is geworden dat mensen zelfzorgmedicatie zoals pijnstillers en vitamines bij de drogist halen. Bij huisartsen is het er ingesleten om tegen patiënten te zeggen: ‘Dit kunt u ook bij de drogist halen’.”

Apotheker Mustafa Yildirim

Gevaarlijke interacties

Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, stelt Yildirim. “Zo belde mij een patiënt die benauwd was geworden na het gebruik van de NSAID ibuprofen. Hij had hartfalen en kocht ibuprofen bij de drogist, niet wetend dat NSAID’s hartfalen kunnen verergeren. Nu hij benauwd geworden was, wist hij de apotheker wél te vinden. Zo zie je dat mensen toch vertrouwen hebben in de kundigheid van apothekers. Maar die patiënt had dit vooraf al moeten laten controleren door de apotheker. Een ander voorbeeld: miconazolcrème, gebruikt tegen bijvoorbe

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel