‘Apotheker, pak je rol in preventie en gezondheidsbevordering’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
12 september 2022

Apothekers hebben meer in hun mars als het gaat om preventie en gezondheidsbevordering dan er nu uitkomt. Ze moeten de ruimte krijgen en nemen om preventieve interventies uit te kunnen voeren, zoals patiëntconsulten. “We hebben niet zes jaar universiteit gehad voor enkel medicatiereviews, medicatiebewaking en ter hand stellen van geneesmiddelen. Apothekers moeten al hun kwaliteiten benutten en daarvoor ook worden gefinancierd, in het belang van de volksgezondheid”, zo betogen arts en apotheker Marianna Abadier en openbaar apotheker specialist Rogier Hilbers.

Apothekers hebben legio mogelijkheden om preventief bezig te zijn. “Denk aan het afbouwen van slaapmedicatie, optimalisatie van medicatie om vallen bij ouderen te voorkomen. Maar ook aan het monitoren van bijvoorbeeld labwaarden”, zegt Abadier, als arts en apotheker onder andere verbonden aan het Alrijne Ziekenhuis, GGZ-Rivierduinen en het HagaZiekenhuis. Daarnaast is ze bestuurslid van de Vereniging Jonge Apothekers en de Werkgroep 2025. “En denk ook aan het zetten van COVID-19-vaccinaties door apothekers”, zegt Rogier Hilbers. Hij ging daar als eerste apotheker in Nederland mee aan de slag ging en haalde zo het landelijke nieuws. Hij is werkzaam in apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde.

“Vreemd dat apothekers worden vergoed voor het verstrekken van medicatie, maar niet voor de begeleiding om ervan af te komen. Je bent dan dief van je eigen portemonnee”

Arts en apotheker Marianna Abadier

Preventie

Door de vergrijzing wordt preventie van – chronische – aandoeningen steeds belangrijker. Apothekers hebben hier

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , ,
Deel dit artikel