Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
App helpt bij terugkerende blaasontstekingen
Leefregels helpen om het risico op herhaalde blaasontstekingen te verminderen. Vooral bij vrouwen is dit risico aanwezig. In de praktijk raken deze leefregels snel in het slop waardoor blaasontstekingen onnodig vaak terugkeren. Onderzoekers van het UMC Groningen, Isala Zwolle en de Erasmus Universiteit van Rotterdam toonden aan dat een app vrouwen kan helpen om deze leefregels goed in het vizier te houden.
De helft van de vrouwen heeft gedurende het leven minimaal één keer een blaasontsteking. Bij een deel van hen recidiveren de blaasontstekingen regelmatig. Vaak is er geen onderliggende afwijking te vinden die hiervoor verantwoordelijk is. Wel kunnen leefregels helpen om het aantal blaasontstekingen te verminderen. Arts-onderzoeker Jop Pat – onder meer uroloog in Isala Zwolle – en collega’s ontwikkelden een app waarin deze leefregels opgenomen zijn. Uit het onderzoek dat ze uitvoerden bleek dat de app tot grote tevredenheid leidde bij 25 vrouwen die deze app testten. Een publicatie hiervan verscheen recent in het International Urogenecology Journal.
“De patiënten leven de leefregels in het begin vaak goed na, maar als na een tijdje neemt de alertheid af”
Leefregels
Leefregels die helpen tegen recidiverende blaasontstekingen zijn bijvoorbeeld veel drinken overdag, minimaal twee liter, plassen na seks, de billen afvegen van voren naar achteren en het urogenitale gebied niet dagelijks met zeep wassen. Pat merkte dat patiënten deze leefregels in het begin vaak goed naleven, maar als het een tijdje goed gaat, neemt de alertheid hierop af. Dat bracht hem en zijn collega’s op het idee om samen met Sananet – een bedrijf dat E-Healthtoepassingen ontwikkelt – een app te ontwikkelen die deze leefregels bevat, de rUWI-app (rUWI: recidiverende urineweginfecties). Behalve informatie over de leefregels, kunnen gebruikers in de app ook vermelden hoe het gaat. Ook kunnen gebruikers via de app communiceren met hun behandelaar.
“Voordat de app in de praktijk kan worden geïmplementeerd zijn er nog uitdagingen te overwinnen”
Waardering
In het onderzoek bleek dat de vrouwen de app breed waardeerden en dat deze hielp om de leefregels na te volgen. Ze ervaarden een betere communicatie met hun behandelaar en hun kennis over urineweginfecties was toegenomen. Gemiddeld gaven de vrouwen de app een 8.0 op een schaal van 1 tot 10 en 98% van de vrouwen zou de app ook aan anderen aanbevelen. Voordat de app in de praktijk kan worden geïmplementeerd zijn er nog uitdagingen te overwinnen, geven de onderzoekers in de publicatie aan. Zo matcht de app nog niet goed met de elektronische systemen van de zorgverleners. Ook is nog niet bekend of de app kosteneffectief is in termen van een verminderd aantal poliklinische bezoeken of een reductie van antibioticumgebruik. Dat moet nog worden uitgezocht. Wel is al bekend dat een dergelijke app bij patiënten met inflammatory bowel disease (IBD) leidde tot minder poliklinische bezoeken en een reductie van het aantal ziekenhuisopnamen.
Referentie: Pat JJ, Pape CCET, Steffens MG, Witte LPW, Blanker MH. Development and feasibility of a telemedicine tool for patients with recurrent urinary tract infection: myRUTIcoach. Int Urogynecol J. 2023 Sep 27. doi: 10.1007/s00192-023-05634-x. Epub ahead of print.