DOQ

App helpt bij terugkerende blaasontstekingen

Leefregels helpen om het risico op herhaalde blaasontstekingen te verminderen. Vooral bij vrouwen is dit risico aanwezig. In de praktijk raken deze leefregels snel in het slop waardoor blaasontstekingen onnodig vaak terugkeren. Onderzoekers van het UMC Groningen, Isala Zwolle en de Erasmus Universiteit van Rotterdam toonden aan dat een app vrouwen kan helpen om deze leefregels goed in het vizier te houden.

De helft van de vrouwen heeft gedurende het leven minimaal één keer een blaasontsteking. Bij een deel van hen recidiveren de blaasontstekingen regelmatig. Vaak is er geen onderliggende afwijking te vinden die hiervoor verantwoordelijk is. Wel kunnen leefregels helpen om het aantal blaasontstekingen te verminderen. Arts-onderzoeker Jop Pat – onder meer uroloog in Isala Zwolle – en collega’s ontwikkelden een app waarin deze leefregels opgenomen zijn. Uit het onderzoek dat ze uitvoerden bleek dat de app tot grote tevredenheid leidde bij 25 vrouwen die deze app testten. Een publicatie hiervan verscheen recent in het International Urogenecology Journal.

“De patiënten leven de leefregels in het begin vaak goed na, maar als na een tijdje neemt de alertheid af”

Leefregels

Leefregels die helpen tegen recidiverende blaasontstekingen zijn bijvoorbeeld veel drinken overdag, minimaal twee liter, plassen na seks, de billen afvegen van voren naar achteren en het urogenitale gebied niet dagelijks met zeep wassen. Pat merkte dat patiënten deze leefregels in het begin vaak goed naleven, maar als het een tijdje goed gaat, neemt de alertheid hierop af. Dat bracht hem en zijn collega’s op het idee om samen met Sananet – een bedrijf dat E-Healthtoepassingen ontwikkelt – een app te ontwikkelen die deze leefregels bevat, de rUWI-app (rUWI: recidiverende urineweginfecties). Behalve informatie over de leefregels, kunnen gebruikers in de app ook vermelden hoe het gaat. Ook kunnen gebruikers via de app communiceren met hun behandelaar.

“Voordat de app in de praktijk kan worden geïmplementeerd zijn er nog uitdagingen te overwinnen”

Waardering

In het onderzoek bleek dat de vrouwen de app breed waardeerden en dat deze hielp om de leefregels na te volgen. Ze ervaarden een betere communicatie met hun behandelaar en hun kennis over urineweginfecties was toegenomen. Gemiddeld gaven de vrouwen de app een 8.0 op een schaal van 1 tot 10 en 98% van de vrouwen zou de app ook aan anderen aanbevelen. Voordat de app in de praktijk kan worden geïmplementeerd zijn er nog uitdagingen te overwinnen, geven de onderzoekers in de publicatie aan. Zo matcht de app nog niet goed met de elektronische systemen van de zorgverleners. Ook is nog niet bekend of de app kosteneffectief is in termen van een verminderd aantal poliklinische bezoeken of een reductie van antibioticumgebruik. Dat moet nog worden uitgezocht. Wel is al bekend dat een dergelijke app bij patiënten met inflammatory bowel disease (IBD) leidde tot minder poliklinische bezoeken en een reductie van het aantal ziekenhuisopnamen.

Referentie: Pat JJ, Pape CCET, Steffens MG, Witte LPW, Blanker MH. Development and feasibility of a telemedicine tool for patients with recurrent urinary tract infection: myRUTIcoach. Int Urogynecol J. 2023 Sep 27. doi: 10.1007/s00192-023-05634-x. Epub ahead of print.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Sneller herstel na operaties door de ikHerstel-app

Naar dit artikel »