DOQ

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde en duurzame arbeids­participatie is óók een zaak van de medisch specialist. Dat betoogt Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie in het Maastricht UMC+. Zij is initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten, met een verwijzing van hun specialist of verpleegkundig specialist, terecht met vragen over werk en inkomen. “Kort na een diagnose kunnen veel werkgerelateerde problemen nog binnen de gezondheidszorg worden opgelost.”

Werk zorgt voor inkomen, sociale contacten, zingeving, persoonlijke groei en ontwikkeling. En draagt daarnaast vaak bij aan de gezondheid. Als mensen door ziekte niet meer kunnen werken, kost dat de maatschappij veel geld. “Ik doe onderzoek naar de invloed van reumatische aandoeningen op arbeidsparticipatie”, vertelt Boonen. “Wat zijn risicofactoren voor uitval? Hoe kunnen mensen aan het werk blijven? Met de uitkomsten probeer ik patiënten te helpen. Sommige patiënten die ik al langer behandel vertelden dat ze waren afgekeurd voor werk. Daar schrok ik erg van. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om de uitkomsten van mijn onderzoek beter te vertalen naar de praktijk.”

“Steeds meer mensen hebben geen bedrijfsarts. Denk aan zzp’ers en flexkrachten”

Hoogleraar reumatologie Annelies Boonen

Gespecialiseerde verpleegkundige

Dat resulteerde eind 2023 in de oprichting van de poli Werk en Gezondheid. De poli wordt de komende twee jaar met een implementatie-subsidie geëvalueerd en is momenteel één dag per twee weken open. “Artsen en verpleegkundig specialisten kunnen in ons ziekenhuis hun patiënten doorverwijzen naar de poli. We hebben trainingsmateriaal gemaakt dat helpt het onderwerp ‘werk’ bespreekbaar te maken”, legt Boonen uit. “Op de poli werkt een verpleegkundige, gespecialiseerd in bedrijfsgeneeskunde. Zij beantwoordt vragen als: hoe kan ik op mijn werk bespreken dat mijn werkuren of -taken niet meer bij mij passen? Moet ik daarbij aangeven dat ik een chronische aandoening heb? Soms zijn er patiënten met ingewikkelder juridische of financiële vragen. Voor hen kan een UWV-arts naar de poli komen.”

Bedrijfsarts

Is het niet de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts dat werknemers op een zo gezond mogelijke manier aan het werk kunnen blijven? “Bedrijfsartsen zijn heel belangrijk en wij werken nauw met hen samen”, reageert Boonen. “Maar steeds meer mensen hébben helemaal geen bedrijfsarts. Denk aan zzp’ers en flexkrachten. Anderen willen even kort iets bespreken, zonder dat er meteen een dossier voor de werkgever wordt aangemaakt. Meestal is het ook niet nodig dat een patiënt meteen na de diagnose naar de bedrijfsarts gaat. In de eerste fase van ziekte kunnen veel werkgerelateerde problemen nog binnen de gezondheidszorg worden opgelost.”

“Ik juich elk initiatief toe, maar heb zelf bewust voor een poli gekozen”

Patiëntendossier

Ook andere ziekenhuizen in ons land werken aan arbeidsgerichte zorg. Boonen: “De visie is overal min of meer hetzelfde, maar de uitvoering verschilt sterk en is afhankelijk van de mogelijkheid tot financiering. Zo zijn er bijvoorbeeld ziekenhuizen waar patiënten een of twee keer met een maatschappelijk werker of arbeidsdeskundige kunnen praten. Ik juich elk initiatief toe, maar heb zelf bewust voor een poli gekozen. Op die manier kunnen we namelijk een patiëntendossier voor arbeidsgerichte zorg aanleggen. Dat dossier delen we als patiënten naar een ander ziekenhuis gaan. Zo voorkom je over- en onderbehandeling. Verder kun je via het dossier het arbeidstraject van de patiënt volgen. Dat is handig als je het onderwerp ‘werk’ later nog eens wilt bespreken.”

“Arbeidsgerichte zorg verdient een structurele plek in de spreekkamer van medisch specialisten”

Nieuwe richtlijnmodule

Patiënten zijn volgens Boonen blij met de informatie die ze op de poli krijgen. “Tegelijkertijd zeggen sommigen dat ze graag in een vroeger stadium hulp hadden gehad. Een eyeopener voor ons! Het betekent dat wij als artsen nog onvoldoende systemische aandacht hebben voor werk.” 

Preventief handelen is belangrijk. Dat is precies waar ook de nieuwe multidisciplinaire richtlijnmodule Arbeidsparticipatie van de Federatie Medisch Specialisten op inzet. Boonen maakte deel uit van de werkgroep die de module ontwikkelde. “De module geeft ziekenhuizen handvatten om hun patiënten al in een vroeg stadium arbeidsgerichte zorg te bieden”, zegt ze. “Hoe vraag je tijdens een polibezoek laagdrempelig naar werk? Hoe signaleer je welke patiënten steun nodig hebben? Hoe zet je arbeidsgerichte interventies in en hoe monitor je het effect daarvan?” De implementatie van de richtlijnmodule is van start gegaan. Ook onderzoekt de werkgroep hoe arbeidsgerichte zorg op nationaal niveau vergoed kan worden. Het Maastricht UMC+ hoopt dat dit leidt tot een structurele bekostiging van de poli Werk en Gezondheid.

Waardevol leven

“Zorgverleners hebben de verantwoordelijkheid ziektes te behandelen én moeten mensen helpen een zo waardevol mogelijk leven te leiden”, besluit Boonen. “Werk hoort daar voor heel veel mensen bij. Arbeidsgerichte zorg verdient daarom een structurele plek in de spreekkamer van medisch specialisten. Mijn boodschap aan andere medisch specialisten? Neem je verantwoordelijkheid en vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx