Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Arbeidsstatus geassocieerd met verhoogd risico op acute hartstilstand
Diverse gendergerelateerde factoren zijn geassocieerd met een verhoogd risico op acute hartstilstand. Vooral de populatie-attributieve fractie voor arbeidsstatus is voor beide geslachten verhoogd, sterker voor vrouwen dan voor mannen. Dit zijn de resultaten van recent gepubliceerd Nederlands onderzoek.
De incidentie van acute hartstilstand verschilt tussen vrouwen en mannen. Naast seksegerelateerde (biologische) factoren, kan dit verschil in risico mogelijk ook veroorzaakt worden door gendergerelateerde (sociaal-culturele) factoren. De Amsterdamse en Utrechtse onderzoekers keken daarom naar de associatie van een aantal gendergerelateerde factoren met de incidentie van acute hartstilstand. Zij combineerden gegevens over medische spoedeisende hulp over de periode 2009-2015 met gegevens over werkstatus, hoofdverdiener, leven met kinderen en burgerlijke staat van alle vrouwen en mannen van ≥25 jaar in Noord-Holland. Om te bepalen of metabole factoren de associaties zouden kunnen verklaren, hebben zij hypertensie, diabetes mellitus en dyslipidemie aan de modellen toegevoegd.
Populatie-attributieve fractie
Bij zowel mannen als vrouwen hadden de werklozen, degenen die geen hoofdverdieners zijn, degenen die zonder kinderen leven en gehuwde of gescheiden personen een verhoogd risico op acute hartstilstand. De populatie-attributieve fractie (PAF) varieerde van 4,9 tot 40,3 bij vrouwen en van 4,4 tot 15,5 bij mannen. De hoogste PAF gold voor arbeidsstatus, voor beide geslachten. Bij vrouwen werd er voor de meeste factoren een sterkere associatie gevonden dan voor mannen. Dit gold vooral voor arbeidsstatus. Gescheiden vrouwen, weduwes en weduwnaars hadden geen verhoogd risico in vergelijking met ongetrouwde controles.
Als de metabole factoren meegenomen werden in het model, werden de associaties van de gendergerelateerde factoren met acute hartstilstand in beide geslachten iets minder uitgesproken, maar ze bleven statistisch significant.
Toekomstige studies
De onderzoekers zijn van mening dat deze studie bijdraagt aan toenemend bewijs dat gendergerelateerde factoren geassocieerd zijn met het optreden van acute hartstilstand. Omdat zij slechts een subset van factoren konden analyseren, kunnen toekomstige studies dit werk uitbreiden naar andere factoren. Het overwegen van gendergerelateerde factoren kan in de toekomst de klinische praktijk verbeteren. Daarnaast kan het bijdragen aan de ontwikkeling van interventies die het optreden van acute hartstilstand verminderen, bijvoorbeeld door voorlichtingscampagnes voor specifieke subgroepen.
Referentie: Smits RLA, Van Dongen LH, Blom MT et al. Gender-related factors and out-of-hospital cardiac arrest incidence in women and men: analysis of a population-based cohort study in the Netherlands. J Epidemiol Community Health 2022 Sep; 76(9): 800-8008