DOQ

Arts-anatoom Van Emden over die ene patiënt: ‘Waar ben ik mee bézig? Ik snij in iemands lichaam’

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Michael van Emden, arts-anatoom en wetenschappelijk docent van afdeling anatomie en neurowetenschappen van Amsterdam UMC blikt terug naar toen hij als geneeskundestudent zijn eerste dissectie-practicum met een lichaamsdonor had. “Dit was eens een levend mens. Maar nu is er de mogelijkheid om iets belangrijks te leren, met al het respect dat daarbij hoort.”

‘Wat ben ik hier aan het dóen?’ Die vraag flitste Michael van Emden even door het hoofd toen hij als geneeskundestudent voor het eerst aan het snijden was in een lichaamsdonor. Al snel werd zijn huiver verdrongen door het besef een nuttige opdracht uit te voeren. Bijna twee decennia later houdt de huidige wetenschappelijk docent en arts-anatoom van de afdeling anatomie en neurowetenschappen van Amsterdam UMC studenten nog altijd deze les voor.

Lichaamsdonor

“Welke arts herinnert zich niet zijn eerste dissectie-practicum? Ik kan me het mijne nog goed voor de geest halen; het was in de snijzaal van het AMC. Samen met andere studenten mocht ik snijden in het donorlichaam van een oudere vrouw. Eerst de huid los-prepareren en daarna dieper het lichaam in. Ik weet nog goed dat ik met het pincet in mijn ene hand een huidflap vasthield en met een scalpel in mijn andere hand aan het snijden was”, vertelt Van Emden. “Op dat moment dacht ik even: ‘Waar ben ik mee bézig? Ik zit gewoon midden in iemands lichaam’.”

Knop omzetten

“Gelukkig slaagde ik erin de kno

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »