Artsen praten nog écht te moeilijk voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
9 juli 2021

De meeste artsen zijn ervan overtuigd dat zij duidelijk communiceren. Maar voor patiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden valt dat best tegen. Speciaal ontwikkelde praatkaarten moeten artsen daarom helpen om moeilijke onderwerpen, zoals het immuunsysteem of de overstap van biologicals op biosimilars, zo helder mogelijk uit te leggen. Hans de Vos Burchart, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM): “Artsen zitten, ondanks dat ze dénken dat ze simpele bewoordingen gebruiken, nog op een level dat te hoog is voor de doelgroep.” MDL-arts dr. Marjolijn Duijvestein: “Wij gaan er te vaak van uit dat patiënten het wel snappen. We staan er niet bij stil dat niet iedereen durft te zeggen dat hij iets niet begrijpt.”

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft in samenwerking met Pharos en patiëntenverenigingen praatkaarten gemaakt over afweer en werking van biologische medicijnen bij ontstekingsreuma, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De praatkaarten zijn ondersteunend bij de uitleg aan patiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden. MDL-arts dr. Marjolijn Duijvestein (uit het Amsterdam UMC, locatie AMC) vindt de praatkaarten een welkome aanvulling en een eerste stap om deze patiëntengroep beter te informeren. Daarnaast is er behoefte aan onderwijs en feedback aan artsen over hoe zij uitleg geven en controleren of die is begrepen.   

MDl-arts dr. Marjolijn Duijvestein

Lagere gezondheidsvaardigheden

De praatkaarten vormen onderdeel van het programma Biosimilars op Maat (BOM), waarmee het het IVM de zorgverlener wil faciliteren in het gebruik van en het geve

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel