‘Arts, wees je bij vrouwen met vleesbomen bewust van de risico’s op hart- en vaatziekten’

mm
redactie
Redactioneel,
12 februari 2020

Vrouwen met vleesbomen in hun baarmoeder hebben meer kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hogere ziektelast, vergeleken met vrouwen die geen vleesbomen hebben. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Vasculaire Geneeskunde Yentl Haan, die hier recent op is gepromoveerd.

Het verband tussen hoge bloeddruk en vleesbomen werd bevestigd in multi-etnische groepen van Nederland, Suriname en de VS. 

Cardiovasculaire risicofactor

Een hoge bloeddruk en de daarmee gerelateerde hart- en vaatziekten komen al vaak voor bij Afrikaanse vrouwen. Als deze vrouwen in hun baarmoeder vleesbomen hebben, wordt hun risico nóg hoger. Dit schrijft Haan in haar proefschrift over vleesbomen als vrouwspecifieke cardiovasculaire risicofactor.

hart_hart en vaatziekten
(Foto: Pixabay)

Jonge vrouwen met hartinfarct

Steeds vaker worden jonge vrouwen opgenomen vanwege een hartinfarct. Het sterftecijfer vanwege een hartinfarct is bij jonge vrouwen hoger dan bij mannen. Ook zijn er verschillen in sterfte door hartaandoeningen tussen jonge Afrikaanse vrouwen en westerse vrouwen van vergelijkbare leeftijd. Deze etnische verschillen zijn zorgwekkend. De promovendus schrijft dat artsen zich bewust moeten zijn van de risico’s op hart- en vaatziekten bij vrouwen met vleesbomen, met name bij Afrikaanse vrouwen. 


Klik hier voor het proefschrift ‘Cardiovascular risk in women with uterine fibroids of different ethnic groups’ door Y.C.L. Haan.

Bron: AMC-UvA
, , ,
Deel dit artikel