DOQ

‘Artsen kunnen meer betekenen als ze palliatieve zorg eerder inzetten’

Eerdere aandacht voor palliatieve zorg in het behandeltraject en meer aandacht voor palliatieve zorg in het onderwijs. Dat is de missie van Yvette van der Linden. Zij staat aan het hoofd van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) in het LUMC en bekleedt de leerstoel palliatieve geneeskunde. “Het aanbod palliatieve zorg in het onderwijs beperkt zich nog te vaak tot een college over euthanasie of een verpleeghuisstage in het eerste jaar.”

Ze werd benoemd in juni 2020, maar vanwege de coronamaatregelen sprak Yvette van der Linden pas in november 2021 haar oratie uit. “Dat er nu een leerstoel palliatieve geneeskunde is, laat zien dat het onderwerp in het LUMC volwassen is geworden”, zegt de radiotherapeut-oncoloog. De leerstoel is ingesteld door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Universiteit Leiden-LUMC. “Het is toch een beetje alsof er een keurmerk aan hangt. Het opent deuren.”

Radiotherapeut-oncoloog Yvette van der Linden (Foto: Annemieke de Bruin)

Niet eng

Dat is nodig, want met goede zorg rond het levenseinde is nog een wereld te winnen, stelt ze. “Studenten stappen nog steeds met een romantisch beeld het artsenvak of de verpleegkunde in. Zo van: we gaan de patiënt beter maken. Maar we worden niet allemaal gezond negentig, waarna we sterven in onze slaap, net als in de film.” Van der Linden hoopt uit te dragen dat de dood niet eng hoeft te zijn. Dat die erbij hoort – voor ons allemaal. En dat je als arts of verpleegkundige ook veel kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase en voor hun naasten. “Het kan, hoe verdrietig ook, een liefdevolle periode zijn, die waardevol kan verlopen.”

Evenwichtige zorgverleners

Aankomende artsen en verpleegkundigen voelen zich niet altijd even toegerust met hun vaardigheden voor palliatieve zorg. Dit blijkt onder meer uit promotieonderzoek van Jolien Pieters (Maastricht University), die hiervoor ruim 200 vierdejaarsstudenten van de basisopleiding geneeskunde ondervroeg. Begrijpelijk, zegt Van der Linden. “Het aanbod palliatieve zorg in het onderwijs beperkt zich nog te vaak tot een college over euthanasie of een verpleeghuisstage in het eerste jaar, en is bovendien versnipperd. Dat moet beter, willen we onze jonge collega’s opleiden tot goede zorgverleners.”

“Laat curatieve en palliatieve behandelingen naast elkaar bestaan”

Onderwijsraamwerk Palliatieve Zorg

In het nieuwe Onderwijsraamwerk Palliatieve Zorg is vastgelegd welke kennis en vaardigheden zorgverleners van alle niveaus moeten hebben om goede zorg te verlenen. Het speelt ook mee dat vaak moeilijk is in te schatten wanneer iemand onder de noemer ‘palliatief’ valt, met gerede kans op overlijden binnen, bijvoorbeeld een jaar. Van der Linden legt uit dat patiënten en naasten de kans moeten krijgen tijdig na te denken over wat voor hen belangrijk is. Wat zijn hun wensen? Wat willen ze nog wel en wat niet? Een geïntegreerde aanpak is daarbij van belang: het naast elkaar laten bestaan van curatieve en palliatieve behandelingen.

Van der Linden: “Dat wil zeggen dat je een tweesporenbeleid hanteert. Dat je enerzijds bezig blijft met passende behandelingen, zoals bestralen, opereren en chemotherapie. Maar dat je ook praat over wat de patiënt en zijn naasten nodig hebben, en bespreekbaar maakt dat behandelingen niet meer zinvol zijn. Uiteindelijk verleg je dan langzaam de aandacht naar dat andere spoor, waar het gaat over het zo goed mogelijk voor iemand zorgen in de tijd dat die er nog is.”

“Maak bespreekbaar welke behandelingen niet meer zinvol zijn”

Markering

De erkenning dat iemand misschien gaat overlijden aan zijn ziekte of kwetsbaarheid is bepalend voor de keuzes die daarna worden gemaakt. “We noemen dat het markeren van de start van de palliatieve fase.” De kans dat iemand op een IC-afdeling terechtkomt of in het ziekenhuis overlijdt, is in sterke mate afhankelijk van die markering. Dat blijkt uit onderzoek door arts palliatieve geneeskunde Manon Boddaert onder 43.000 patiënten die in 2017 overleden aan kanker.

Consultteam

Van der Linden: “Een duidelijke markering zorgt ervoor dat de waarden, wensen en behoeften van de patiënt bekend zijn. Vaak is een medisch specialist, zeker in de oncologie, heel goed in staat zelf dat gesprek te voeren. Maar je kunt ook altijd de hulp inschakelen van een consultteam palliatieve zorg, dat patiënten en naasten nog beter kunnen informeren.”

“Als je met de patiënt en naasten samen een team vormt, kun je zóveel meer bereiken”

Snel tot de kern

Van die consultteams zijn er in de Nederlandse ziekenhuizen ruim zestig. Artsen en verpleegkundigen, maar ook patiënten en hun naasten weten de teams steeds beter te vinden. Van der Linden: “Consulenten palliatieve zorg zijn laagdrempelig te bevragen. Een beginnende aios wil bij wijze van spreken advies over pijnbeleid, terwijl ervaren oncologen contact opnemen bij complexe zorgvragen.”

Dat kan om moreel-ethische vraagstukken gaan. Of om communicatie. “Bijvoorbeeld wanneer een patiënt geen behandeling meer wil, maar zijn familie dat niet kan accepteren. Dat geeft wrijving, soms zelfs ruzie. Als er dan ook nog sprake is van veel symptoomlast, angst, slecht slapen en slechte eetlust, is het prettig dat je een consulent palliatieve zorg met brede kennis kunt inschakelen, die op al die domeinen advies kan geven. Iemand die niet de hoofdbehandelaar is, maar luistert naar de patiënt én naaste en naar de arts of verpleegkundige. Iemand ook die kan verbinden. Consulenten palliatieve zorg kunnen met de juiste zinnen, de juiste vragen, ook over moeilijke onderwerpen, snel tot de kern komen van wat er aan de hand is. Als je met de patiënt en naasten samen een team vormt, kun je zóveel meer bereiken.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”