‘Artsen kunnen patiënten explicieter uitnodigen om van samen beslissen een teamgesprek te maken’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
2 april 2021

Samen beslissen stelt de wensen van de kwetsbare oudere patiënt centraal, en niet het medisch handelen. Dit gespreksmodel wordt steeds vaker gebruikt door huisartsen en medisch specialisten. Het levert winst op voor de kwaliteit van leven, maar ook voor de zorgkosten. Vilans-onderzoeker Ruth Pel en taskforceleider Marleen Hems lichten toe wat de doorontwikkelde samen beslissen-pilot – inclusief een training voor artsen – op poliklinieken geriatrie in vijf ziekenhuizen inhoudt. Pilot-deelnemers physician assistant William van Aalst en internist-ouderengeneeskunde dr. Didy Jacobsen vertellen wat het hen heeft opgeleverd.

In 2017 ontwikkelde Marjolein van de Pol, destijds kaderhuisarts ouderengeneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen, een dynamisch gespreksmodel voor gezamenlijke besluitvorming bij ouderen. In zes stappen kan de arts bij een oudere patiënt met een gezondheidsprobleem sámen met de patiënt en eventueel diens mantelzorger, een beslissing nemen over de benodigde behandeling of zorg.

De 6 stappen van samen beslissen met kwetsbare ouderen

Stap 1: Voorbereiding.
Kijk naar de voorgeschiedenis van je patiënt en naar de acute problemen. Controleer eerder gemaakte afspraken, die kunnen behulpzaam zijn om het gesprek te openen en richting te geven.
Stap 2: Doelen.
Bespreek met de patiënt dat er een gezondheidsprobleem is en dat er meerdere mogelijkheden zijn voor behandeling en zorg. Vertel hem dat het goed is om eerst een a

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , , , ,
Deel dit artikel